Δημήτρης Σταμούλης
(φωτογραφίαπάνω Μάριος Λώλος)
Βήμα μπροστά η διακλαδική απεργία σωματείων της 1ης Νοέμβρη
Μετά από πολύμηνη προετοιμασία από τα κάτω στην 24ωρη απεργία 8 σωματείων σημειώθηκε αυξημένη συμμετοχή, ενώ περίπου 2.000 εργαζόμενοι πήραν μέρος στη διαδήλωση, στην οποία καλούσαν αρκετά ακόμα σωματεία
Οι προσπάθειες των πρωτοβάθμιων σωματείων του ιδιωτικού τομέα που από το περασμένο καλοκαίρι ήδη προετοίμασαν μέσα από διαδικασίες βάσης, γενικών συνελεύσεων και συντονισμού την διακλαδική απεργία της 1ης Νοεμβρίου απέδωσαν καρπούς. Τόσο η απεργιακή κινητοποίηση όσο και η διαδήλωση από τα Χαυτεία στο υπουργείο Εργασίας, τον ΣΕΒ και τη βουλή είχαν πολύ μαζική συμμετοχή και άφησαν μια σημαντική παρακαταθήκη για τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν για την οργάνωση εργατικών αγώνων σε ανεξαρτησία από τον αστικοποιημένο και κυβερνητικό συνδικαλισμό.
Εικοσιτετράωρη απεργία είχαν κηρύξει ο Σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ), ο Σύλλογος Μεταφραστών – Επιμελητών – Διορθωτών, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου–Χάρτου-Ψηφιακών Μέσων Αττικής, τα Σωματεία βάσης εργαζομένων στις ΜΚΟ, εργαζομένων στην ψυχική υγεία και κοινωνική πρόνοια, τα σωματεία Σερβιτόρων Μαγείρων Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, και το Σωματείο Εργαζομένων στη ΝΟΚΙΑ Ελλάδος. Επίσης την απεργιακή κινητοποίηση στήριξαν με στάσεις εργασίας και αποφάσεις: Ο σύλλογος εργαζομένων στις κεντρικές υπηρεσίες του Υπ. Δικαιοσύνης, το σωματείο εργαζομένων στην ΗΔΙΚΑ, το Σωματείο Μισθωτών Μηχανικών Ηρακλείου, ο ΣΑΔΑΣ (διπλωματούχοι αρχιτέκτονες), η ΠΟΠΟΚΠ (ομοσπονδία ασφαλιστικών ταμείων), ενώ στάση εργασίας μέσα από γενικές συνελεύσεις είχαν κηρύξει οι σύλλογοι εκπαιδευτικών Π.Ε. Αριστοτέλης και Κ. Σωτηρίου και οι ΕΛΜΕ Α’ Αθήνας, Β’ Αθήνας, Γ΄ Αθήνας, Ε΄ Αθήνας, Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής, Ελευσίνας και Ε΄ Θεσσαλονίκης.
Κύρια αιχμή της κινητοποίησης ήταν η διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και οι αυξήσεις στους μισθούς σύμφωνα με τις ανάγκες των εργαζομένων. Οι απεργιακές περιφρουρήσεις σε μια σειρά μεγάλες επιχειρήσεις των κλάδων που συμμετείχαν στην απεργία ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί. Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου έκανε απεργιακά μπλόκα σε μεγάλα βιβλιοπωλεία και πρακτορεία διακίνησης βιβλίου σε Μπενάκη και Ιπποκράτους. Την ίδια ώρα το σωματείο εργαζομένων στις ΜΚΟ έκλεινε τα κεντρικά γραφεία ΜΚΟ στην Αθήνα, ενώ μαζική ήταν η παρέμβαση του σωματείου εργαζομένων στη ΝΟΚΙΑ στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Κηφισιά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των σωματείων που διοργάνωσαν την απεργία, η συμμετοχή των εργαζομένων στους κλάδους στους οποίους δόθηκε η μάχη της ήταν αυξημένη, καθώς απήργησαν περισσότεροι από τα συνήθη ποσοστά, ενώ έκλεισαν καταστήματα και γραφεία.
Μετά τη μάχη των περιφρουρήσεων, ακολούθησαν οι συγκεντρώσεις των σωματείων. Στις 11 πμ η απεργιακή συγκέντρωση των σωματείων ΣΕΦΚ, ΣΥΒΧΨΑ, ΣΜΕΔ που ήταν στη συμβολή των οδών Σόλωνος και Ασκληπιού, με πορεία κατευθύνθηκε στα γραφεία των εργοδοτικών οργανώσεων. Πρώτη στάση ήταν στην ΕΝΕΛΒΙ (Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, όπου συμμετέχουν οι μεγαλύτεροι εκδότες του κλάδου) και κατόπιν στην Ένωση Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων. Στη συνέχεια η πορεία έφτασε στα Χαυτεία, όπου στις 12 το μεσημέρι ήταν η κοινή απεργιακή συγκέντρωση όλων των σωματείων που είχαν κηρύξει την απεργία, των συλλόγων και σωματείων του δημοσίου που είχαν κηρύξει στάση εργασίας, φοιτητικών συλλόγων και άλλων συλλογικοτήτων από εργατικούς χώρους και γειτονιές.
Στη συγκέντρωση διαβάστηκαν οι ανακοινώσεις και τα καλέσματα όλων των σωματείων και συλλογικοτήτων που στήριξαν την διακλαδική απεργία, και στη συνέχεια ξεκίνησε η απεργιακή διαδήλωση προς το υπουργείο Εργασίας. Στην κεφαλή, ήταν το κοινό πανό των σωματείων που κήρυξαν την απεργία και ακολουθούσαν τα μπλοκ και πανό των σωματείων (Βιβλίου-Χάρτου, ΝΟΚΙΑ, ΣΕΦΚ, ΣΣΜ, ΣΒΕΜΚΟ, ΣΜΕΔ, ενώ ακολουθούσαν ο σύλλογος ΠΕ Αριστοτέλης, η ΠΟΠΟΚΠ, η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για συντονισμό, η Attack στην ανεργία και την επισφάλεια, εργατικές κινήσεις και συλλογικότητες, ΕΕΚ, ΕΣΕ κ.α.
Με μεγάλη μαζικότητα και πυκνά μπλοκ οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα με τις διεκδικήσεις τους: «Η Σύμβαση δεν πέφτει από τον ουρανό, η σύμβαση κερδίζεται με αγώνα ταξικό», «Κανένας δεν ζει με 500 ευρώ, μήπως θα μπορούσες εσύ αφεντικό;», «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά-εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», «Οι εργάτες δεν έχουν καμία απορία-ΣΕΒ και ΓΣΕΕ έχουν συμμαχία», «ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία, ίδια η λιτότητα και η εργοδοσία», δόνησαν τους δρόμους. Η μαζική διαδήλωση περίπου 2.000 απεργών, εργαζομένων και νέων έκανε μια πρώτη στάση στην είσοδο του υπουργείου Εργασίας, όπου παραδόθηκαν τα ψηφίσματα-αιτήματα των σωματείων. Κατόπιν, η πορεία συνέχισε προς τα γραφεία του ΣΕΒ στο Σύνταγμα, όπου βρέθηκε αντιμέτωποι με διμοιρίες ΜΑΤ που απαγόρευσαν τη διέλευση από την οδό Ξενοφώντος μπροστά στα γραφεία του ΣΕΒ. Οι συγκεντρωμένοι σταμάτησαν αρκετή ώρα φωνάζοντας συνθήματα κατά της εργοδοσίας και της κυβέρνησης. Τελικά η διαδήλωση συνεχίστηκε μέσω οδού Αμαλίας και πέρασε μπροστά από τη Βουλή, για να ολοκληρωθεί αργά το μεσημέρι στα Προπύλαια. Αντίστοιχη απεργιακή πορεία πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη, στις 12.00 από την Καμάρα.
Η απεργία των 8 σωματείων έγινε σε πείσμα και σε κόντρα σχεδόν με το σύνολο των κυρίαρχων δυνάμεων του επίσημου συνδικαλισμού. Οι πιο πιστοί υπηρέτες της εργοδοσίας και της κυβέρνησης στο εργατικό κίνημα, οι ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν σε όλα τα σωματεία, σε δευτεροβάθμιες οργανώσεις και στην ΑΔΕΔΥ, την πρόταση για απεργία την 1/11. Όταν διαμορφώθηκε μια δυναμική για απεργία ανεξάρτητα από τη στάση της ΓΣΕΕ της «κοινωνικής συμμαχίας» με τους εργοδότες, σε ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ, έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια τις αποφάσεις δεκάδων συνελεύσεων σωματείων , και ανακοίνωσαν διασπαστική απεργία στις 14/11. Δυστυχώς για άλλη μια φορά, ΠΑΜΕ αλλά και ΜΕΤΑ, είδαν… κλιμάκωση πίσω από αυτή την απόφαση, την οποία στήριξαν , μη ανταποκρινόμενες στην αναγκαία ταξική και απεργιακή ενότητα πριν απ΄ όλα των πρωτοβάθμιων σωματείων, κόντρα στο συμβιβασμό ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Προτίμησαν ξανά το δρόμο της ουράς στις αποφάσεις του υποταγμένου συνδικαλισμού, και της περιφρόνησης ακόμα και των σωματείων όπου πρότειναν απεργία για τις 8 Νοέμβρη, και μάλιστα σε λυσσαλέα αντιπαράθεση με την απεργία στη 1/11. Η πρόσφατη απόφαση της ΓΣΕΕ για νέα μετατόπιση της απεργίας στις 28/11 αποδεικνύει με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο το απροκάλυπτο παιχνίδι που παίζει στις πλάτες των εργατών ο συνδικαλιστικός γραφειοκρατικός εσμός των Παναγόπουλων και Σία. Σε αυτό το σκηνικό, όλες οι δυνάμεις που αναφέρονται στο ταξικό κίνημα οφείλουν να δώσουν την απαιτούμενη απάντηση, διαφορετικά θα είναι υπόλογες στο μαχόμενο ταξικό κίνημα.
Προκλητική απεργοσπαστική απόφαση της ΓΣΕΕ
Ξεκάθαρα απεργοσπαστική είναι η απόφαση της ολομέλειας της διοίκησης της ΓΣΕΕ την Πέμπτη 1η Νοέμβρη να προκηρύξει απεργία στις 28 Νοέμβρη, καλώντας μάλιστα πάλι και τις εργοδοτικές δυνάμεις της «κοινωνικής συμμαχίας» για συμμετοχή! Η προκλητική αυτή απόφαση, που δίνει καθαρό χέρι βοηθείας στην κυβέρνηση, ψηφίστηκε από ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ. Η ΓΣΕΕ επιχειρεί έτσι να ακυρώσει την απεργία της 14ης Νοέμβρη, που έχει προκηρύξει το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, το ΕΚ Αθήνας, 18 ακόμα Εργατικά Κέντρα (μεταξύ αυτών του Πειραιά, της Πάτρας), 12 Ομοσπονδίες, και τουλάχιστον 236 πρωτοβάθμια συνδικάτα (σύμφωνα με το ΠΑΜΕ).
Η διοίκηση της ΓΣΕΕ προφανώς δεν ενδιαφέρεται για απεργία. Με την απόφασή της επιχειρεί να επιφέρει σύγχυση και να σπάσει την απεργία της 14ης Νοέμβρη, η οποία ανέπτυσσε μια δυναμική αφήνοντας την ΓΣΕΕ απέξω. Ταυτόχρονα, επιδιώκει να «καπελώσει» την ανερχόμενη εργατική διεκδικητική κίνηση για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και συλλογικές συμβάσεις εργασίας, σε ρήξη με την κυβέρνηση, το κεφάλαιο και το ευρω-μνημονιακό ασφυκτικό πλαίσιο, επιβάλλοντας το αντιδραστικό αστικό περιεχόμενο της «κοινωνικής συμμαχίας».
Η απόφαση της ΓΣΕΕ, αλλά και όσων επιχειρήσουν για ακόμα μία φορά να αλλάξουν τις αποφάσεις των σωματείων, είναι εκτός των άλλων και κατάφωρα αντιδημοκρατική και πραξικοπηματική. Όταν το μαχόμενο δυναμικό, εκατοντάδες σωματεία και συνδικάτα, έχουν λάβει μια αγωνιστική απεργιακή απόφαση, με ποιο δικαίωμα οι καρεκλοκένταυροι της Πατησίων επιχειρούν να την ακυρώσουν; Και ποιοι άραγε θα συνεργήσουν σε αυτό;
Βεβαίως για την ταξική πτέρυγα η εξέλιξη αυτή δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Είχαμε προειδοποιήσει πολύ έγκαιρα για τα παιχνίδια της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, συνολικά του αστικοποιημένου συνδικαλισμού, το ΠΑΜΕ και το ΜΕΤΑ που έσπευσαν να υπονομεύσουν τη δυναμική της 1ης Νοέμβρη και στη συνέχεια να μετακινήσουν την απεργία της 8ης Νοέμβρη (που οι ίδιοι πρότειναν) στις 14/11.
Να γίνει η απεργία στις 14 Νοέμβρη κόντρα στην υποταγή
«Το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση θα συμβάλει ώστε οι ταξικές δυνάμεις να καταγγείλουν την απεργοσπαστική δράση της ΓΣΕΕ και να δοθεί η μάχη της απεργίας στις 14 Νοέμβρη που έχει αποφασιστεί. Τυχόν ακύρωση της αποφασισμένης απεργίας για χάριν της 28 Νοέμβρη, θα αποτελούσε απόλυτη συνθηκολόγηση με τον εργοδοτικό συνδικαλισμό. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ οφείλουν να σταθούν με ταξική ευθύνη», τονίζει σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή το ΝΑΡ. Σημειώνει πως η απόφαση για τις 28 Νοέμβρη είναι «πολιτική πρωτοβουλία του υποταγμένου και αστικοποιημένου συνδικαλισμού με στόχο να διασφαλιστεί, ότι οι κινήσεις τόσο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσο και της δεξιάς και ακροδεξιάς αντιπολίτευσης, θα έχουν ‘’πολιτικά ασφαλισμένη την πλάτη τους’’ και χωρίς εργατική πίεση, σε μια κρίσιμη πολιτική περίοδο».
Ήδη μια σειρά δυνάμεις του εργατικού κινήματος τοποθετούνται αποφασιστικά υπέρ της διεξαγωγής της απεργίας στις 14 Νοέμβρη, κόντρα στην απεργοσπαστική απόφαση της ΓΣΕΕ. Η Αγωνιστική Ταξική Ενότητα του ΕΚΑ «καλεί κάθε ταξική δύναμη να πάρει σαφή θέση ώστε να μην γίνει ούτε βήμα πίσω από την απόφαση για απεργία στις 14/11». Η ΑΤΕ καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΚΑ, αύριο 5 Νοέμβρη στις 5 μμ «για να αποτρέψουμε τα σχέδια του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού να ακυρωθεί η απεργία της 14/11 και να συμπορευτεί με την YES-EE».
Η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών (ΠΕΝΕΝ) καλεί «ούτε βήμα πίσω από την απεργία της 14ης Νοέμβρη» και τονίζει πως πρέπει να «πολλαπλασιαστούν οι αποφάσεις και από άλλες οργανώσεις έτσι ώστε να μην περάσει η πολιτική της αντιδραστικής κοινωνικής συμμαχίας». Αντίστοιχη κατεύθυνση υπήρξε και στη σύσκεψη της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων την Παρασκευή το απόγευμα στην Αθήνα.
Επίσης, το ΜΕΤΑ καλεί «τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να καταγγείλουν την απεργοσπαστική παρέμβαση της γραφειοκρατικής ηγεσίας της ΓΣΕΕ, να την αγνοήσουν και να οργανώσουν με ακόμη μεγαλύτερη πυγμή την επιτυχία της απεργίας στις 14 Νοέμβρη, αλλά και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων απέναντι στον προϋπολογισμό λιτότητας που κατέθεσε η κυβέρνηση και θα ψηφίσει μέσα στον Δεκέμβρη».
Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει βεβαίως την «υπονόμευση της απεργίας» από την ΓΣΕΕ αλλά δεν υπερασπίζεται την απόφαση για τις 14 Νοέμβρη. Συνδικάτα που συμμετέχουν στο ΠΑΜΕ καλούν σύσκεψη την Τετάρτη 7 Νοέμβρη με θέμα: «Την οργάνωση της απεργιακής μάχης μετά από τις τελευταίες εξελίξεις που προκύπτουν από την απόφαση της ΓΣΕΕ για Γενική απεργία στις 28 Νοέμβρη». Για δεύτερη συνεχόμενη Κυριακή ο Ριζοσπάστης καλεί σε μια απεργία χωρίς ημερομηνία! Βρισκόμαστε ενόψει μιας νέας κωλοτούμπας, που δεν αντιστοιχεί στους αγώνες που δίνουν οι εργαζόμενοι του ΠΑΜΕ;