Μπάμπης Συριόπουλος
Η κυβέρνηση δικάζει αγωνιστές, στοχοποιεί την Αριστερά,
Κλιμάκωση, με τον πιο επίσημο και συμβολικό τρόπο, του κυβερνητικού αυταρχισμού έχουμε με τις αλλεπάλληλες κλήσεις σε απολογία του προέδρου της ΛΑΕ Παναγιώτη Λαφαζάνη για τη δράση του στο κίνημα κατά των πλειστηριασμών. Η πρώτη κλήση σε απολογία έγινε από το «Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος» της ΕΛ.ΑΣ. Αποκαλυπτικός και εξοργιστικός ταυτόχρονα είναι ο τρόπος που μάζεψε τα στοιχεία του φακέλου της υπόθεσης το εν λόγω «Τμήμα». Στις 28 Μαρτίου του 2018 με την άδεια της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών αστυνομικοί που παρίσταναν τους καμεραμέν βιντεοσκοπούσαν τους διαδηλωτές έξω από συμβολαιογραφείο που διενεργούσε πλειστηριασμούς. Στην ίδια κινητοποίηση αξιωματικός της Ασφάλειας ακολούθησε 27χρονο διαδηλωτή στην επιστροφή του στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο μέχρι το σταθμό του Πειραιά και μετά πεζή καταγράφοντας τις κινήσεις του, ενώ στον φάκελο συμπεριλαμβάνονται δεδομένα από την προσωπική ιστοσελίδα του στο Facebook. Το «Τμήμα» για άλλη κινητοποίηση το Μάρτιο του ‘18 ζήτησε και πήρε από τα κανάλια το τηλεοπτικό υλικό ώστε να στοιχειοθετήσει κατηγορίες για συγκεκριμένους διαδηλωτές μεταξύ των οποίων και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Ο πρόεδρος της ΛΑΕ κλήθηκε για δεύτερη φορά σε λίγες μέρες για απολογία για το ίδιο θέμα με τα αδικήματα της «διατάραξης της κοινής ειρήνης» και της «παρακώλυσης συναγωνισμού».
Η βιομηχανία αυτή των κλήσεων σε απολογία έρχεται να προστεθεί σε διώξεις και δίκες αγωνιστών κατά των πλειστηριασμών, μελών του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη Θεσσαλονίκη. Οι Ηλίας Σμήλιος και Θανάσης Αγαπητός, συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί, και ο Ζήσης Κλεισιάρης σύμβουλος της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας έχουν παραπεμφθεί σε δίκες με κατηγορίες για υποκίνηση σε οργανωμένη βία και άλλες κακουργηματικές πράξεις.
Το εντυπωσιακό είναι ότι το Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος ασχολείται με το κίνημα κατά των πλειστηριασμών και τη ΛΑΕ ενώ δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με τη Χρυσή Αυγή και τους φασίστες. Μάλλον αυτοί δεν αποτελούν κίνδυνο για το δημοκρατικό πολίτευμα. Σημειωτέον ότι η έννοια της προστασίας του δημοκρατικού πολιτεύματος εισήχθηκε με το νόμο 509 του 1947. Το «Τμήμα» ιδρύθηκε το 2000 χωρίς καμιά κυβέρνηση να το πειράξει, ούτε αυτή στην οποία συμμετείχαν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και άλλα τωρινά στελέχη της ΛΑΕ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε πως δεν θεωρεί «και πολύ εύστοχη» τη συγκεκριμένη διαδικασία «από τη μεριά όσων έχουν την ευθύνη για τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης». Οι πολιτικοί προιστάμενοι της Κρατικής Ασφαλείας δεν φέρουν καμία ευθύνη; Η κυβέρνηση παριστάνει τον ανήξερο. Το ίδιο και οι 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που με επερώτησή τους στη Βουλή ζητούν την κατάργηση του «Τμήματος» το οποίο χρησιμοποίησε η κυβέρνησή τους για να διευκολύνει τους πλειστηριασμούς που όλοι τους έχουν ψηφίσει!
Ανακοινώσεις για τις κλήσεις σε απολογία του προέδρου της ΛΑΕ εξέδωσαν εκτός από τη ΛΑΕ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΚΚΕ, ακόμα και η ΝΔ, ενώ κείμενο συμπαράστασης υπέγραψαν εφτά αριστεροί ευρωβουλευτές από Γαλλία, Ισπανία, Κύπρο κι Ελλάδα.
Η κυβέρνηση δικάζει αγωνιστές, στοχοποιεί την αριστερά, χρησιμοποιώντας νομικό οπλοστάσιο από τον εμφύλιο καθώς και το βαθύ κράτος, ενώ αφήνει στο απυρόβλητο τους φασίστες και τους πυρήνες τους. Αυτό ας το θυμόμαστε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ως το αντίπαλο δέος στην ακροδεξιά.