Συμφωνία Πρεσπών
Γιώργος Παυλόπουλος
Παρέλαση στα Σκόπια από ξένους ηγέτες και αξιωματούχους
Τρόμος στη ΝΔ για τις πιέσεις που θα δεχθεί εάν το μπαλάκι περάσει στην πλευρά της Ελλάδας
Παρέλαση έκαναν τις τελευταίες ημέρες στα Σκόπια ξένοι ηγέτες και αξιωματούχοι, προκειμένου να υποστηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, ενώ άλλοι επιδίδονταν σε μπαράζ δηλώσεων με τον ίδιο σκοπό. Όσο για τις δημοσκοπήσεις, δίνουν εδώ και μερικές ημέρες αέρα μεγάλης νίκης στο «ναι» (πάνω από 40%, έναντι 8,5% στο «όχι» και το υπόλοιπο αδιευκρίνιστη ψήφος…), ενισχύοντας το εκβιαστικό κλίμα στην κοινωνία και εντείνοντας τις πιέσεις προς όσους αντιτίθενται στη συγκεκριμένη συμφωνία — τόσο το δεξιό εθνικιστικό VMRO-DPMNE όσο και την Αριστερά και ειδικά τη Λέβιτσα, από εντελώς διαφορετική σκοπιά, βεβαίως.
Σε αυτό το πλαίσιο, την Τετάρτη βρέθηκε στην πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Στόλτενμπεργκ, ο οποίος διαβεβαίωσε τον Ζάεφ και τους κατοίκους της ότι η συμμαχία έχει ανοίξει ήδη την… αγκαλιά της για να υποδεχθεί τη χώρα τους — μιας και χωρίς αυτήν δεν μπορεί να αντισταθεί στις ρωσικές ορδές που ετοιμάζονται να καταλάβουν τα Βαλκάνια! Την Παρασκευή, ήταν η σειρά του Αυστριακού καγκελάριου, ο οποίος ασκεί την εξάμηνη περιοδική προεδρία της ΕΕ, να βρεθεί στα Σκόπια. Παρά το γεγονός ότι ο Κουρτς δεν τρέφει τόσο εχθρικά συναισθήματα για τη Μόσχα, κάλεσε επίσης τους κατοίκους να ψηφίσουν «ναι» και τα κόμματα που διαφωνούν να… σωπάσουν, τάζοντας με τη σειρά του ταχεία έναρξη των διαδικασιών ένταξης στην «ευρωπαϊκή οικογένεια» — που προφανώς θα συνοδευτούν και από μερικές δεκάδες εκατομμύρια επιχορηγήσεων. Και χθες, η παρέλαση έκλεισε με το βαρύ πυροβολικό της Ευρώπης την Ανγκελα Μέρκελ — η οποία, σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου της, ήθελε να αποκτήσει ίδια αντίληψη για την κατάσταση που επικρατεί εκεί και όσα συζητούνται…
Την ίδια στιγμή, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Νίμιτς, διεμήνυε προς τα Σκόπια ότι εάν δεν συναινέσουν τώρα, τότε το πρόβλημα μπορεί να διαρκέσει άλλα 25 χρόνια (άρα, αντίο ΕΕ και ΝΑΤΟ ως τότε). Στο παιχνίδι μπήκε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, με μια κίνηση μάλιστα που από πολλούς χαρακτηρίστηκε… τρολάρισμα του ομολόγου του της πΓΔΜ. Και αυτό διότι στο μήνυμά του, με την ευκαιρία της επετείου από την ανεξαρτησία της χώρας (8 Σεπτεμβρίου), ο Τραμπ χαρακτήρισε «ιστορική τη συμφωνία των Πρεσπών» — όταν είναι γνωστό ότι ο Ιβανόφ όχι μόνο την αρνείται, αλλά πέταξε έξω από το γραφείο του τον Ζάεφ όταν αυτός του την παρουσίασε!
Σε κάθε περίπτωση, τα όσα συμβαίνουν στα Σκόπια δείχνουν δύο πράγματα: Πρώτον, την πίεση που θα αντιμετωπίσουν Μητσοτάκης και Καμμένος στην περίπτωση που η γειτονική χώρα επικυρώσει τελικώς τη συμφωνία και τη συνταγματική μεταρρύθμιση και το μπαλάκι περάσει στην ελληνική πλευρά. Δεύτερον, ότι οι Αμερικανοί (πρωτίστως) και οι Ευρωπαίοι (δευτερευόντως) είναι αδίστακτοι και παρεμβαίνουν ωμά για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους. Αν και ορισμένες φορές τα προβλήματα είναι τόσο δύσκολα και περίπλοκα, που αυτό δεν αρκεί. Όπως συμβαίνει στην περίπτωση Σερβίας και Κοσόβου, όπου το σχέδιο για έναν «ιστορικό συμβιβασμό» με ανταλλαγή εδαφών και πληθυσμών για την ώρα… κόλλησε, όπως φάνηκε με την επ’ αόριστον αναβολή –και μάλιστα στο παρά πέντε– της συνάντησης των προέδρων των δύο χωρών που είχε προγραμματιστεί να γίνει την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.