Γράμμα από την Ολλανδία – Δημήτρης Παυλόπουλος
Η σύγκρουση ανάμεσα στους κατοίκους της επαρχίας του Χρόνιγκεν με την κυβέρνηση σχετικά με το φυσικό αέριο συνεχίζεται. Στις 29 Αυγούστου κάτοικοι και ακτιβιστές δέχθηκαν τη βίαιη επίθεση της αστυνομίας, όταν προσπάθησαν να αποκλείσουν την είσοδο της εταιρείας που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα της περιοχής απαιτώντας τη λήξη της εξόρυξης, καθώς η άντληση φυσικού αερίου προκαλεί σεισμούς στην περιοχή. Η σύγκρουση αυτή συνδέεται με τη νέα κλιματική πολιτική της κυβέρνησης. Η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Ρούτε έχει υιοθετήσει ένα φιλόδοξο «πράσινο» πρόγραμμα, αντιγράφοντας πολλές από τις θέσεις του κόμματων των Πρασινοαριστερών. Ο νέος «κλιματικός νόμος» προβλέπει τη σταδιακή μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 49%, κυρίως μέσω της απαγόρευσης της χρήσης άνθρακα στην παραγωγή ενέργειας, της κατασκευής τεράστιων πάρκων με ανεμογεννήτριες και της κατάργησης της χρήσης φυσικού αερίου στις κατοικίες. Η ανταπόκριση των μεγάλων επιχειρήσεων είναι ενθουσιώδης, καθώς η εφαρμογή των πράσινων πολιτικών συνεπάγεται πολλά επικερδή συμβόλαια για αυτές. Όμως, σύμφωνα με τον σχεδιασμό των πράσινων πολιτικών, τα αναμενόμενα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων θα προέλθουν από τους πολίτες. Είναι ενδεικτικό ότι προβλέπεται αύξηση της φορολογίας για το περιβάλλον κατά 670 εκατομμύρια. Από αυτά, μόνο τα 170 θα επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις… Η αντικατάσταση του φυσικού αερίου με ηλεκτρισμό για τη θέρμανση αναμένεται να κοστίσει 6.000-8.000 ευρώ ανά νοικοκυριό, ενώ εκτιμάται ότι το 2050 το φτωχότερο 10% των νοικοκυριών θα ξοδεύει το 17% του εισοδήματός του στην ενέργεια.
Στο Χρόνιγκεν, οι εταιρείες αναγκάζουν την κυβέρνηση να συνεχίσει την εκμετάλλευση του κοιτάσματος για μερικά χρόνια ακόμη και σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να ερμηνευθεί η σφοδρότητα των συγκρούσεων με τους κατοίκους. Επιπρόσθετα, αρνούνται να πληρώσουν το κόστος επισκευής των ζημιών που προκαλούν οι σεισμοί.
Οι Ολλανδοί Πρασινοαριστεροί και Εργατικοί ζητούν τη δίκαιη κατανομή του κόστους των πράσινων πολιτικών. Οι μεγάλες επιχειρήσεις απαντούν χωρίς δισταγμό ότι σε κάθε περίπτωση τον λογαριασμό θα πληρώσουν οι πολίτες, καθώς οποιαδήποτε επιβάρυνση των επιχειρήσεων θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών. Η ακροδεξιά, εκμεταλλευόμενη το μονοδιάστατο ενδιαφέρον της δεξιάς και της αριστεράς στην εφαρμογή των πράσινων (επιχειρηματικών) πολιτικών, ασκεί δριμεία κριτική στη Βουλή, συμμαχώντας με τα λαϊκά στρώματα που βλέπουν αυτές τις πολιτικές ως ακόμη μία απειλή για τα εισοδήματά τους.