Γράμμα από Τουρκία
Μουσταφά Γιαλτσινέρ
Στις εκλογές της 24ης Ιουνίου συμμετέχουν δύο συνασπισμοί και το κόμμα-κλειδί είναι το HDP. Η συμμαχία με επικεφαλής τον Ερντογάν συνεχίζει να ακολουθεί μία πολιτική με χαρακτηριστικά φασιστικής δικτατορίας και κατεβαίνει υπό τις συνθήκες που δημιουργεί ο «ειδικός» νόμος ασφαλείας.
Στην εποχή μας, είναι φανερό ότι ο φασισμός και η εξάρτηση ουσιαστικά αποτελούν χαρακτηριστικό των μονοπωλίων. Ο Ερντογάν υποστηρίζεται από τους «νεόπλουτους» μονοπωλιακούς ομίλους, τους οποίους και ο ίδιος υποστήριξε σε κάθε δυνατό επίπεδο. Μια μερίδα του κεφαλαίου, ωστόσο, η οποία μέχρι πρόσφατα τον υποστήριζε, το τελευταίο χρονικό διάστημα συσπειρώνεται στο αντίπαλο στρατόπεδο, λόγω των συμφερόντων της σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Υποστηρίζει πως ο Τούρκος πρόεδρος επηρεάζει υπέρ του τόσο τη νομοθετική όσο και την εκτελεστική εξουσία, με αποτέλεσμα το ξένο κεφάλαιο να αδυνατεί να έρθει στη χώρα και αυτή να απομακρύνεται διαρκώς από τη Δύση. Ακριβώς γι’ αυτό, η δική τους επιδίωξη είναι να καταργηθεί ο έκτακτος νόμος και να επιστρέψει ο κανονικός κοινοβουλευτισμός. Με άλλα λόγια, απαιτούν μια αστική δημοκρατία η οποία να εξασφαλίζει την πλήρη κυριαρχία του ιμπεριαλισμού και των μονοπωλίων.
Στο δημοψήφισμα του Απριλίου του 2017, ο Ερντογάν με νοθεία κατάφερε να κερδίσει την πλειοψηφία. Το κόμμα του και σε αυτές τις εκλογές έχει κάνει τους σχετικούς υπολογισμούς: Στόχος του είναι το HDP να μην ξεπεράσει το 10%, που αποτελεί το όριο του εκλογικού νόμου για να μπει στη Βουλή, κάτι που θα ισοδυναμεί με 60-80 βουλευτές παραπάνω για το ΑΚΡ. Αν όμως το HDP ξεπεράσει το όριο, αυτό θα σημάνει την αρχή του τέλους για το κόμμα του Ερντογάν. Αυτός είναι ο λόγος που το Κόμμα Εργασίας έχει εκφράσει τη στήριξή του στο HDP. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες στην Τουρκία, υπάρχει πρωτοβουλία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (κεμαλιστές) προκειμένου υποστηριχτεί το HDP και να μπει στη Βουλή, για να χαλάσει τα σχέδια του AKP.
Πάντως, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι μάζες που έχουν πλέον αγανακτήσει από την εκμετάλλευση και την καταπίεση θα εκφράσουν την αντίδρασή τους και το κυβερνών κόμμα, ακόμα και αν τελικώς κερδίσει, δεν θα μπορέσει να συνεχίσει να κυβερνά όπως στο παρελθόν. Ταυτόχρονα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι προεδρικές εκλογές να οδηγηθούν σε δεύτερο γύρο.