- Δημήτρης Σταμούλης
Άγριο στραπάτσο «έφαγε» η λεγόμενη Κοινωνική Συμμαχία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ με τους «αντιπροσωπευτικούς φορείς της κοινωνίας των πολιτών», δηλαδή εκπροσώπους των εργοδοτικών φορέων όπως μεγαλογιατροί, μεγαλοδικηγόροι, έμποροι και άλλοι εκφραστές της… υγιούς επιχειρηματικότητας. Η εικόνα της «απεργιακής» μάζωξής τους στην άδεια πλατεία Κλαυθμώνος ήταν απογοητευτική με μερικούς σκόρπιους συγκεντρωμένους και μετρημένα πανό κάποιων ομοσπονδιών. H πλήρης απονομιμοποίηση του σχεδίου τους αποτυπώθηκε και στο γεγονός ότι σε κάποιους κλάδους, όπως στις μεταφορές, κάποια σωματεία αρνήθηκαν να ακολουθήσουν τόσο στο εργοδοτικό πλαίσιο που υπαγόρευσαν όσο και στην ίδια τη μορφή, κηρύσσοντας 24ωρη απεργία μάλιστα την επομένη της περίφημης «εθνικής ημέρας δράσης» τους.
Εκατοντάδες εργαζόμενοι από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, νέοι και φοιτητές ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα της συνέλευσης αγώνα της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων έξω από τα γραφεία της ΓΣΕΕ –με δύο κλούβες ΜΑΤ να «παραφυλάνε» – σε μια κινητοποίηση εναντίωσης στην «εθνική μέρα δράσης» και ενάντια σε κυβέρνηση, κεφάλαιο, ΕΕ, κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό. Το πρώτο βήμα έγινε για να πέσει στο κενό το σχέδιο του μπλοκ των καθεστωτικών δυνάμεων για τον απόλυτο εξανδραποδισμό του μαχόμενου ταξικού κινήματος.
Ωστόσο, κάθε δύναμη που θέλει να αναφέρεται στην ανάγκη εργατικής αντεπίθεσης, οφείλει να τοποθετηθεί στα πιο δύσκολα ερωτήματα που έπονται μετά την 30 Μάη. Μπορεί να υπάρξει άλλος δρόμος για την ταξική ανασυγκρότηση του κινήματος, πέρα από την ηττημένη λογική της πολιτικής «ουράς» στις εκάστοτε επιλογές του αστικοποιημένου συνδικαλισμού; Τι θα κάνουν οι ταξικές δυνάμεις και όλη η Αριστερά, σήμερα που οι ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ σφύριξαν λήξη… αγώνα, όταν στη Βουλή θα περικόπτονται μισθοί και συντάξεις, θα ξεπουλιούνται τα πάντα , θα κλειδώνει η επιτροπεία για 40 χρόνια; Θα υποταχτούμε στην αδράνεια για να μην «διασπαστεί», υποτίθεται, το κίνημα; Ή θα βάλουμε όλοι «πλάτη» στη συγκρότηση ανεξάρτητου κέντρου αγώνα στηριγμένου στις δημοκρατικές αποφάσεις των σωματείων για πραγματικό απεργιακό αγώνα;
Εκατοντάδες εργαζόμενοι από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, νέοι και φοιτητές αποδοκίμασαν τον αστικό συνδικαλισμό των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ μετά από κάλεσμα της συνέλευσης αγώνα της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων
«ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ Τσίπρα-Κούλη μαγαζί» ένα από τα συνθήματα των διαδηλωτών
Μαχητική και μαζική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη έξω από το κτίριο της ΓΣΕΕ, μετά από κάλεσμα της συνέλευσης αγώνα της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων για το συντονισμό, συνελεύσεων πολλών σωματείων, της πρωτοβουλίας αλληλεγγύης στην ΒΙΟΜΕ, εργατικών συλλογικοτήτων, με τη στήριξη οργανώσεων όπως ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, ΕΕΚ, ΑΠ Ροσινάντε, ΟΚΔΕ Σπάρτακος κ.ά.
Στο σχετικό κάλεσμά του το σωματείο εργαζομένων Δήμου Παιανίας, χαρακτήρισε την «απεργία» της ΓΣΕΕ ως «κινητοποίηση ενάντια στα συμφέροντα των εργαζόμενων», ενώ η συνέλευση του συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Ε.) «Κ. Σωτηρίου» έκανε λόγο για «συνέχεια του απεργοσπαστικού μπλοκ της 12ης Γενάρη (…) εξαιρετικά επικίνδυνη για το παρόν και το μέλλον του εργατικού κινήματος». Ο σύλλογος Π.Ε. Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής τόνισε ότι «αγωνιζόμαστε για ένα ταξικό εργατικό κίνημα που θα υπερασπίζει τα εργατικά δικαιώματα, θα συγκρούεται με τις κυβερνήσεις, το κεφάλαιο, τους ξεπουλημένους και απεργοσπάστες της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ», ενώ η ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων σημείωσε ότι «αγωνιζόμαστε σταθερά ενάντια στην κοινωνική ψευτο – συμμαχία» και ότι «πρέπει να διαμορφώσουμε ένα διαφορετικό αγωνιστικό σχέδιο με επίκεντρο τις εργατικές διεκδικήσεις, με εργατική απεργία ‘’από τα κάτω’’, ενόψει και της 4ης αξιολόγησης». Οι εργαζόμενοι Δήμου Νίκαιας – Ρέντη τόνισαν ότι «η ‘’Κοινωνική Συμμαχία’’ υιοθετεί πλήρως τη φρασεολογία και τους στόχους του ΣΕΒ», ενώ ο ΣΕΦΚ κάλεσε του εργαζόμενους «να τους χαλάσουμε την φιέστα της ‘’εθνικής ημέρας δράσης’’».
Στη δυναμική συγκέντρωση ακούστηκαν συνθήματα όπως «ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ Τσίπρα-Κούλη μαγαζί», «ΓΣΕΕ εργατών όχι απεργοσπαστών» και «Αγώνας από τα κάτω, συντονισμός, κάτω ο υποταγμένος συνδικαλισμός». Οι διαδηλωτές σήκωσαν πανό, έγραψαν συνθήματα στο κτίριο της ΓΣΕΕ, πέταξαν αυγά και ζαρζαβατικά και στη συνέχεια έκαναν μαχητική πορεία προς το Σύνταγμα και προς τα γραφεία του ΣΕΒ, όπου βρήκαν τα ΜΑΤ σε πλήρη διάταξη μάχης για να προστατεύσουν το κτίριο των βιομηχάνων. Όταν οι διαδηλωτές αποπειράθηκαν να προσεγγίσουν το χώρο, δέχθηκαν την άγρια επίθεση των ΜΑΤ με χημικά και κλομπ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο νέοι διαδηλωτές! Ο ένας με έγκαυμα και τραύμα από κρότου λάμψης και χτύπημα στο μέτωπο και ο άλλος από κλομπ στο κεφάλι. Ωστόσο, τα μπλοκ ανασυγκροτήθηκαν, πέρασαν από την ΑΔΕΔΥ όπου διαδηλωτές απόθεσαν σκουπίδια και χαρτόνια-αφίσες της «κοινωνικής συμμαχίας» και κατέληξαν στη Βουλή με αντικυβερνητικά συνθήματα.
Σε κινητοποιήσεις κατά της Κοινωνικής Συμμαχίας κάλεσαν και άλλα σωματεία και συλλογικότητες. Ο Σύλλογος Βιβλίου Χάρτου και Ψηφιακών Μέσων Αττικής σε σύσκεψη όπου συμμετείχαν άλλα έξι σωματεία του ιδιωτικού τομέα (Νόκια, Πλαίσιο, εργαζόμενων ΜΚΟ, μαγείρων σερβιτόρων, ΣΕΦΚ, ΣΜΕΔ) εκτίμησαν ότι το θέμα της κοινωνικής συμμαχίας δεν τελειώνει στις 30/5 και χρειάζεται συσπείρωση, συνεχής αντιπαράθεση και άλλο κέντρο αγώνα, ενώ την Τετάρτη έκαναν παρέμβαση στην εργοδοτική οργάνωση ΕΝΕΛΒΙ, εκ των… κοινωνικών συμμάχων των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.
Ξεχωριστή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο Πολυτεχνείο, με τις υπογραφές ορισμένων συνδικάτων (Π.Ε. Αιγάλεω, ΠΟΠΟΚΠ, ΣΟΜΕΔΠ και ΕΜΔΥΔΑΣ), την οποία έσπευσαν να στηρίξουν οι ΛΑΕ, ΜΕΤΑ, Μετάβαση, Αναμέτρηση, ΠΑΤΕΚ, ΟΚΔΕ κάνοντας λόγο για «ανεξάρτητη ενωτική απεργιακή συγκέντρωση». Οι διοργανωτές αρνήθηκαν να στηρίξουν την κινητοποίηση έξω από τη ΓΣΕΕ, η οποία είχε αποφασιστεί έγκαιρα από μαζική συνέλευση αγώνα που κάλεσε η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για συντονισμό, αναδείκνυε τον ποιοτικό χαρακτήρα της κίνησης των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ για Κοινωνική Συμμαχία και έδινε τη δυνατότητα στα ταξικά σωματεία και στις εργατικές συλλογικότητες να συμμετέχουν και να συσπειρωθούν, ανεξάρτητα από τη στάση τους ειδικά στο θέμα της απεργίας της 30ης Μάη. Εντύπωση επίσης προκάλεσε η σπουδή των ΛΑΕ-ΜΕΤΑ να αγκαλιάσουν (ασφυκτικά) την κίνηση των 3-4 σωματείων, με κομματικά και παραταξιακά πανό, μετακινούμενοι στο Πολυτεχνείο από τα Χαυτεία, μόνιμο τόπο συγκέντρωσης του τελευταίου διαστήματος.
Μάλιστα, όταν η πορεία των σωματείων από τη ΓΣΕΕ προσέγγισε το Πολυτεχνείο, αντιπροσωπεία συνδικαλιστών επιδίωξε κοινή πορεία προς βουλή και ΣΕΒ με τα σωματεία μπροστά και τις πολιτικές οργανώσεις πίσω. Ωστόσο παρενέβη κεντρικό στέλεχος του ΜΕΤΑ λέγοντας πως δεν θέλει κάποια κοινή πορεία, και ότι θα έπρεπε όλοι να είχαν πάει στο Πολυτεχνείο!
Οι ΕΡΓΑΣ και Ταξική Πορεία συγκεντρώθηκαν στην Χαλκοκονδύλη, ενώ κάποια πρωτοβάθμια σωματεία (όπως Νόκια και Πλαισίου μετά την προσυγκέντρωσή τους στο Πολυτεχνείο) πορεύτηκαν ως το ΣΕΒ μαζί με το μπλοκ της συνέλευσης αγώνα των πρωτοβάθμιων σωματείων.
Με σύνθημα «η ανάπτυξή σας τσακίζει τη ζωή μας, αγώνας, οργάνωση και αντεπίθεση η επιλογή μας», χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια στην οποία, εκτός από εργατικά σωματεία και «λαϊκές επιτροπές», συμμετείχε και η ομοσπονδία των ΕΒΕ (ΟΒΣΑ) που ελέγχει το ΚΚΕ, ενώ ακολούθησε πορεία ως το Σύνταγμα.
Η συγκέντρωση των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ ήταν μια τρανή απόδειξη ότι το σχέδιό τους, για χειραγώγηση και δέσιμο των μαχητικών δυνάμεων του ταξικού εργατικού κινήματος στο άρμα του «μεταμνημονιακού» καθεστώτος, έπεσε παταγωδώς στο κενό. Αρκεί να αναφερθεί ότι στα πανό της ΠΟΕ-ΟΤΑ ήταν δύο άτομα, της ΟΛΜΕ 10, του ΟΑΕΔ 5, πανό και μπλοκ ομοσπονδιών ΔΕΚΟ δεν υπήρχε, ενώ και η «σύμμαχος» ΓΣΕΒΕΕ εμφάνισε 10 άτομα. Κανένας άλλος φορέας δεν αξιώθηκε να… συνδράμει στη δύσκολη αποστολή των Παναγόπουλων και Σία. Αρνητική εντύπωση προκάλεσε και η παρουσία στον ίδιο χώρο του ΣΕΚ (αφού συγκεντρώθηκε νωρίτερα στα Προπύλαια) κόντρα για άλλη μια φορά στην συλλογική απόφαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Λίγο μετά το τέλος των ομιλιών, διαδηλωτές του αντιεξουσιαστικού χώρου επιτέθηκαν και έσκισαν το πανό της κεντρικής εξέδρας.
Στη Θεσσαλονίκη πορεία ενάντια στην «κοινωνική συμμαχία» ξεκίνησε από την Καμάρα. Εργαζόμενοι, άνεργοι και νέοι, σύλλογοι και αγωνιστικά σωματεία, εργατικά σχήματα, έφτασαν στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, με αποτέλεσμα να διαλυθεί η συγκέντρωση λίγων δεκάδων υποστηρικτών και θιασωτών του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού. Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές πέταξαν κόκκινες μπογιές στα γραφεία του ΣΕΒ Βορείου Ελλάδος. Ανάλογες δράσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Πάτρα και τα Χανιά.
Την Τρίτη, έξω από το Μέγαρο όπου διεξαγόταν η ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ, έγινε συγκέντρωση μετά από κάλεσμα πολλών σωματείων, της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων, με κάλεσμα και από ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Ταξική Πορεία κ.α. παρουσία πολλών διμοιριών ΜΑΤ, ενώ την ίδια ώρα και μέρα συγκέντρωση έγινε και στην Καμάρα της Θεσσαλονίκης.
Αγωνιστικό σχέδιο «από τα κάτω» ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος νίκης
Μεγάλη συζήτηση ξεσήκωσε σε όλο τον κόσμο του κινήματος και της μαχόμενης Αριστεράς η στάση απέναντι στην «απεργία» της «κοινωνικής συμμαχίας». Η εικόνα του πολυκερματισμού στους δρόμους την Τετάρτη και η βούληση ορισμένων δυνάμεων να κινηθούν αυτόνομα με «ξεχωριστές συγκεντρώσεις», παρά το ενωτικό κάλεσμα της συνέλευσης αγώνα των πρωτοβάθμιων σωματείων, ασφαλώς προβληματίζει κάθε σκεπτόμενο αγωνιστή.
Το ΠΑΜΕ, παρά την αρχική του ταλάντευση στο αν θα ακολουθήσει την κίνηση των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, τελικά δεν άλλαξε την πάγια τακτική του. Προσκολλήθηκε και υποτάχθηκε στους σχεδιασμούς των δυνάμεων που κατά τα άλλα καταγγέλλει. Από φιέστα με τους εργοδότες, βάφτισε την 30η Μάη «μάχη του ταξικού κινήματος» και «σταθμός στην προσπάθεια για άνοδο των αγώνων» κατά τον Ριζοσπάστη. Στο ίδιο μήκος κύματος και το ΜΕΤΑ, το οποίο κάλεσε «να πάρουμε το «όπλο» της απεργίας στα χέρια μας, να μετατρέψουμε την 30ή Μάη από φιέστα του κοινωνικού εταιρισμού σε πραγματική μέρα μάχης». Αλλά και οι δυνάμεις του «μ-λ» ρεύματος, το ΣΕΚ κ.α. που είδαν την ξεφτιλισμένη «απεργία» ως μέρα αγώνα, παρότι δεν μπορούσε εκ της φύσης της να «μετατραπεί» σε ταξική.
Η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για συντονισμό και πολλές συνελεύσεις σωματείων έγκαιρα κατέθεσαν άλλο περιεχόμενο και πλαίσιο αγώνα ενάντια σε κεφάλαιο, κυβέρνηση, ΕΕ-ΔΝΤ. Πρότειναν δε μετά τις 30 Μάη, οργάνωση πανεργατικής απεργίας ενάντια στα μέτρα της 4ης αξιολόγησης μέσα στον Ιούνιο. Ωστόσο, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ όσο εύκολα υιοθέτησαν κατά γράμμα τον σχεδιασμό των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και σε πολλές μαζικές διαδικασίες «ξέχασαν» ακόμα και να καταγγείλουν την «πανεθνική ημέρα δράσης» τους, άλλο τόσο υπεξέφυγαν στο ερώτημα «μετά τις 30/5, τι;», παρά το ότι η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων έγκαιρα απηύθυνε δημόσιο κάλεσμα αγώνα προς μια τέτοια κατεύθυνση.
Πλέον πώς συνεχίζουμε, όταν μάλιστα η ΑΔΕΔΥ ήδη αρνήθηκε νέα απεργία και η ΓΣΕΕ θα πράξει αναμφισβήτητα το ίδιο; Οι ταξικές δυνάμεις οφείλουν να υποταχθούν στο «συσχετισμό»; Όχι βέβαια! Όσοι πιστεύουν ότι τα αντεργατικά μέτρα μπορούν να ανατραπούν, πρέπει να «βάλουν πλάτη» στη δημιουργία ανεξάρτητου μαχητικού αγωνιστικού σχεδίου, ενάντια σε κυβέρνηση, κεφάλαιο και υποταγμένο συνδικαλισμό. Το μπλοκ της 12ης Γενάρη, που αμφισβήτησε την κυριαρχία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και απέδειξε πως το μαχόμενο ταξικό κίνημα μπορεί και χωρίς αυτούς, πρέπει να σηκώσει το γάντι. Να προχωρήσει σε απεργία «από τα κάτω» με ορίζοντα την ψήφιση των μέτρων της 4ης αξιολόγησης. Να συγκροτήσει το δικό του κέντρο αγώνα και να ακυρώσει την προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει το παραμύθι «μεταμνημονιακής ομαλότητας».