Ντίνα Χαριτάτου
Ιδιαίτερη σημασία και επιτυχία είχε η σύσκεψη που κάλεσε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ την περασμένη Τετάρτη στη λέσχη Αναιρέσεις για τη συγκρότηση μιας μαζικής αντιπολεμικής, αντιιμπεριαλιστικής διεθνιστικής πρωτοβουλίας. Στη σύσκεψη είχε προσκληθεί ένα μεγάλο εύρος οργανώσεων της Αριστεράς και παρευρέθηκαν η ΑΡΑΝ, η ΔΕΑ, το ΕΕΚ, το ΚΚΕ (μ-λ), η ΟΝΡΑ Ανασύνθεση, η ΟΚΔΕ, ο Σύλλογος «Γ. Κορδάτος», το Κόκκινο Νήμα, ενώ το Ξεκίνημα δήλωσε καταρχήν συμφωνία με την πρωτοβουλία, αν και δεν μπόρεσε να παρευρεθεί.
Εισηγητικά η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τόνισε την μεγάλη όξυνση των πολεμικών κινδύνων και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών παγκόσμια και στην περιοχή μας, ειδικά πάνω στο έδαφος της κρίσης του καπιταλισμού. Σε αυτό το πλαίσιο τονίστηκε οξύνονται οι ανταγωνισμοί των αστικών τάξεων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ ευθυγραμμίζεται και υπηρετεί απόλυτα τα συμφέροντα του αμερικανονατοϊκού ιμπεριαλισμού στην περιοχή επιδιώκοντας την οικονομική και γεωπολιτική αναβάθμιση του ελληνικού κεφαλαίου. Από την άλλη η τούρκικη αστική τάξη και η αντιδραστική κυβέρνηση Ερντογάν ακολουθούν επιθετική πολιτική προς όλες τις γύρω χώρες και το εσωτερικό της Τουρκίας επίσης. Ο ανταγωνισμός αυτός είναι αντιδραστικός και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου. Γι’ αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη ενός πλατιού αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού, διεθνιστικού κινήματος.
Από αυτή την σκοπιά αντιμετωπίστηκαν και τα μεγάλα ζητήματα της περιόδου, όπως το «μακεδονικό», που ξεχωρίζει η πάλη «ενάντια στην ευρωνατοική ολοκλήρωση των Βαλκανίων, ο σεβασμός των δικαιωμάτων όλων των εθνοτήτων, των λαών και μειονοτήτων της περιοχής, του δικαιώματος του κάθε λαού, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος του αυτοπροσδιορισμού, χωρίς να αποφασίζουν για αυτούς οι ‘’νονοί των Βαλκανίων’’ ντόπιοι και διεθνείς». Η εισήγηση κατέληξε στην ανάγκη μιας κοινής πολιτικής τοποθέτησης καθώς και στην εκδήλωση μαχητικών αντιπολεμικών κινητοποιήσεων.
Επακολούθησε πλούσια και δημιουργική συζήτηση. Από το Κόκκινο Νήμα υπήρχε συμφωνία με την πρόταση, τονίζοντας την ανάγκη η πρωτοβουλία αφενός να έχει ένα σαφές προγραμματικό υπόβαθρο όσο και το μέγιστο δυνατό εύρος. Πρότειναν να υπάρξει κοινή ανακοίνωση και για τα εθνικιστικά συλλαλητήρια. Η ΟΚΔΕ εκτίμησε σαν θετική την πρόταση, λέγοντας ότι απαιτείται ξεπέρασμα του κατακερματισμού των αντιπολεμικών δράσεων, υπέρ της ανάγκης ενός συντονισμού με μόνιμα χαρακτηριστικά, δικτύωση στις γειτονιές κλπ. Στο ίδιο μήκος κύματος και το ΕΕΚ που υποστήριξε ότι ο «αριστερός πατριωτισμός» αποτελεί κίνδυνο για την Αριστερά και γι’ αυτό εξέφρασε τον προβληματισμό για το ότι το κάλεσμα απευθύνθηκε και προς δυνάμεις που θεωρεί ότι έχουν αντίστοιχο προσανατολισμό.
Εκ μέρους της ΔΕΑ ειπώθηκε πως η πρόταση που κατατέθηκε είναι πολύ κοντά στις δικές τους απόψεις. Δεν δεσμεύτηκαν για τη συμμετοχή τους, δεδομένου ότι είναι ανοιχτή μια σχετική συζήτηση στη ΛΑΕ, όπως είπαν. Τόνισαν την ανάγκη να αναδεικνύεται ολοκληρωμένα ο αντιδραστικός χαρακτήρας της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ πρότειναν να αναληφθούν πρωτοβουλίες συμπαράστασης στον παλαιστινιακό λαό και καταδίκης του άξονα Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ-Αίγυπτος.
Η ΟΝΡΑ τόνισε ότι απαιτούνται σαφείς απαντήσεις πάνω στα καίρια προβλήματα και μονιμότητα στη συσπείρωση και δράση, όχι αδικαιολόγητα χάσματα όπως αυτό που ακολούθησε μετά την αντιεθνικιστική πρωτοβουλία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Η Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση τόνισε ότι η πάλη συνδέεται άρρηκτα με σοβαρές πλευρές της εσωτερικής πολιτικής (στράτευση γυναικών και στα 18, αυταρχισμός, καταστολή, κλίμα «εθνικής ενότητας» κ.λπ., την ανάγκη ενίσχυσης της δράσης στον στρατό, ενώ έκανε σημαντικές προτάσεις που μπορούν να πλουτίσουν το πρόγραμμα δράσης το επόμενο διάστημα. Από το ΚΚΕ ΜΛ εκφράστηκε η πρόθεση να παρακολουθήσουν την πρωτοβουλία με έμφαση στην ανάγκη για κοινή δράση στον δρόμο.
Το ΞΕΙΝΗΜΑ δήλωσε πως βλέπει θετικά την πρωτοβουλία με ορισμένες παρατηρήσεις πάνω στο κείμενο.
Η συνάντηση θα επαναληφθεί με καταληκτικό τρόπο την ερχόμενη Τετάρτη.