Γιώργος Τσαντίκος
Όπως ο ΣΥΡΙΖΑ προετοίμαζε για «επιστροφή στο 2010» με τα γνωστά αποτελέσματα, έτσι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουσιαστικά προετοιμάζει για επιστροφή εκεί που άφησε την εφαρμογή των χειρότερων και αντιλαϊκότερων πολιτικών για να τις συνεχίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, στη συνέντευξη του στο Βήμα της Κυριακής, δεν τσιγκουνεύεται τις εξαγγελίες, όπως για παράδειγμα την «κατάλυση του πελατειακού κράτους», τη «δίκαιη μοιρασιά του πλούτου», το «κοστολογημένο και ρεαλιστικό πρόγραμμα» και άλλα παρόμοια που έχουν παλιώσει μαζί με τους πολιτικούς που τα εξαγγέλλουν.
Αυτή τη φορά, απευθυνόμενος σε πιο κεντρώο κοινό, προσπάθησε να «μακιγιάρει» το ακροδεξιό προφίλ του κόμματος που διαμορφώνουν οι άμεσοι συνεργάτες του, τους οποίους φυσικά έχει διαλέξει ο ίδιος και συμμερίζεται τις θέσεις τους, όντας «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ», αλλά ποτέ με τους εργαζόμενους. Την ίδια στιγμή, επιχειρεί να συμμαζέψει και την ακροδεξιά στους κόλπους της ΝΔ, χαρακτηρίζοντας ό,τι κινείται δεξιότερα του κόμματος «γραφικότητες». Φυσικά, οι «γραφικότητες» αυτές δολοφονούν, αλλά ο κ. Μητσοτάκης προτιμάει να υποβαθμίζει συστηματικά τη δράση τους και να επικεντρώνει σε άλλα κρίσιμα κατ’ αυτόν ζητήματα, όπως τα Εξάρχεια κ.λπ.
Σε προγραμματικό επίπεδο η ΝΔ ετοιμάζεται να συνεχίσει στα ίδια μονοπάτια που κινείται σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, με παρεκκλίσεις μόνο προς τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό. Είπε δηλαδή για «δίκαιη μοιρασιά του πλούτου» ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του, αλλά η πρότασή του ήταν «η εργασία από το σπίτι», η οποία αυτή τη στιγμή συνοψίζεται σε mini jobs που διαμοιράζουν τη φτώχεια και την αναξιοπρέπεια. Έτσι κι αλλιώς, το πρόγραμμα της ΝΔ για την εργασία συνίσταται σε μια εξονυχιστική και αποψιλωτική διαδικασία για κάθε εργατικό δικαίωμα, στο όνομα της ελεύθερης αγοράς και της «μεταρρύθμισης» που θα εξασφαλίσει περισσότερα κέρδη στην εργοδοσία. Κατά τα λοιπά, ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε κάτι να πει για τις ελλείψεις σε υγεία, εκπαίδευση κ.ο.κ., παρά μόνο για «γενναία φορολογικά κίνητρα σε επιχειρήσεις» και για πολιτική περικοπών.
Εν ολίγοις, ο πρόεδρος της ΝΔ προσπαθεί να πλασάρει μια πρόταση σωστότερης και καταλληλότερης διαχείρισης της μνημονιακής πολιτικής, χωρίς όμως μνημόνια, κλείνοντας το μάτι παντού: και στην ελληνική πατριωτική δεξιά, βάλλοντας κατά των… Βρυξελλών όπου «γράφονται τα αναπτυξιακά σχέδια», αλλά και στο χώρο του «ακραίου κέντρου» που προσπαθεί να διακρίνει ποιος θα είναι στην εξουσία, για να γαντζωθεί επάνω του, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι «γνήσιο» ευρωπαϊκό κόμμα. Και στους ψηφοφόρους που εγκατέλειψαν μαζικά τα κόμματα που ψήφισαν και εφάρμοσαν μνημόνια, αλλά και σε ΕΕ-ΔΝΤ ως η καλύτερη επιλογή για να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι περικοπές, ακόμα και χωρίς μνημονιακούς περιορισμούς.
Ενδιαφέρον είναι επίσης το ότι στη συνέντευξη ο πρόεδρος της ΝΔ επιχειρεί να εμφανιστεί συναινετικός και με το ΣΥΡΙΖΑ, σε θέματα «εθνικά ωφέλιμα», απευθυνόμενος ακόμα και στους απογοητευμένους ψηφοφόρους της ΝΔ που εγκατέλειψαν το κόμμα που πήρε τη σκυτάλη από το ΠΑΣΟΚ στην εφαρμογή των εξοντωτικών πολιτικών για να την παραδώσει στον ΣΥΡΙΖΑ που τη συνέχισε. Δεν είναι τυχαία η αναφορά του κ. Μητσοτάκη στα «καλά ποσοστά» της ΝΔ στη Βόρεια Ελλάδα στις δημοσκοπήσεις. Έτσι κι αλλιώς η ΝΔ ποντάρει πολύ στους απογοητευμένους κάθε είδους (στις χορηγούμενες διαφημίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το κόμμα στοχεύει ακόμα και οπαδούς του ΠΑΟΚ…).
Σε αντίθεση με τη δική του κυβερνητική περίοδο, όταν για κάθε αντιδραστική τομή οι κυβερνητικοί εταίροι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΛΑΟΣ επικαλούνταν τους δανειστές, τώρα ο κ. Μητσοτάκης λέει ανοιχτά πως υπάρχουν «μεταρρυθμίσεις» που δεν αποτελούν μνημονιακές υποχρεώσεις: πανεπιστήμιο, δημόσιο, κ.λπ. κ.λπ.