Γράμμα από την Τουρκία
Μουσταφά Γιαλτσινέρ
Το καθεστώς του Ερντογάν αυτή την περίοδο – με εξαίρεση τη Ρωσίας και τον Πούτιν – επιβάλει την πολιτική του προς κάθε κατεύθυνση. Ενάντια στους Κούρδους, ενάντια στο Ιράκ και τη Συρία, ενάντια στις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Αυστρία. Ενάντια στην Κύπρο, εξαιτίας των φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, ενάντια στην Ιταλία αλλά και ενάντια στην Ελλάδα στο Αιγαίο. Λειτουργεί ακόμα και εντός των συνόρων της Τουρκίας ενάντια σε όλους όσοι δεν υποστηρίζουν τον Ερντογάν και, εσχάτως, ακόμα και ενάντια σε αυτούς που κάποτε ήταν σύμμαχοί του, καθώς ο ίδιος θεώρησε πως η παλιά ηγεσία ήταν «κουρασμένη» και προχώρησε σε εκκαθαρίσεις.
Από την άλλη, ένα από τα αδύναμα σημεία του Ερντογάν είναι η οικονομία. Το κυβερνόν κόμμα ανακοίνωσε ότι η οικονομία της Τουρκίας το 2017 αναπτύχθηκε κατά 7,4% και ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών ισχυρίστηκε ότι έχει εκτοξευθεί. Όμως, η πραγματικότητα είναι διαφορετική: Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 10,2% ενώ οι εισαγωγές κατά 17,9%. Από την Πρωτοχρονιά έως τώρα, λόγω της υποτίμησης της λίρας έναντι δολαρίου και ευρώ, η βενζίνη και το ρεύμα έχουν αυξηθεί 19%-20%. Ο πληθωρισμός έχει φτάσει στα ύψη. Παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης ότι παίρνει μέτρα, η ανεργία αυξάνεται.
Το δεύτερο αδύναμο σημείο του Ερντογάν είναι η εξωτερική πολιτική. Η Τουρκία, τα τελευταία χρόνια, επωφελήθηκε του ανταγωνισμού ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία και βρήκε την ευκαιρία να μπει στη Συρία. Τον προηγούμενο μήνα, μεταξύ Βρετανίας και Ρωσίας προέκυψε ένα ζήτημα κατασκοπίας που οδήγησε σε αμοιβαίες απελάσεις. Στο παιχνίδι μπήκαν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, ενώ ηΤουρκία απλώς κατήγγειλε το περιστατικό, χωρίς να προχωρήσει σε κάποια απέλαση. Ωστόσο, εξαιτίας της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή, το ΝΑΤΟ θα προσπαθήσει να επιβάλει κοινές δράσεις, κάτι που σημαίνει πως η Τουρκία θα δεχτεί σοβαρές πιέσεις, κυρίως επειδή εξακολουθεί να πατάει σε δύο βάρκες. Η αγορά των S-400 από τη Ρωσία ήδη έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και το καθεστώς Ερντογάν δεν θα μπορεί για πολύ ακόμα να συνεχίσει αυτή την τακτική. Οι πιέσεις θα οξυνθούν, ώστε να ξεκαθαρίσει με ποιο στρατόπεδο τάσσεται.