Κυριάκος Νασόπουλος
Η πολυήμερη διακοπή του νερού στη Θεσσαλονίκη πέρα από τα σοβαρά προβλήματα που προκάλεσε στους κατοίκους της πόλης, επανέφερε στην επικαιρότητα και το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ.
Πολύ σοβαρά προβλήματα υδροδότησης αντιμετώπισε τις προηγούμενες μέρες στο σύνολό της η Θεσσαλονίκη, λόγω βλάβης στον κεντρικό αγωγό μεταφοράς του νερού στην πόλη από την Αραβησσό. Το πρόβλημα εμφανίστηκε την Τρίτη 27/3, και για αρκετές μέρες υπήρξε πλήρης διακοπή παροχής νερού. Η μερική επαναφορά της υδροδότησης, την Παρασκευή 30/3, δεν έλυσε το πρόβλημα, αφού το νερό αποδείχτηκε ότι δεν ήταν καθαρό. Η κατάσταση άρχισε να βελτιώνεται σταδιακά από την Κυριακή 1/4, αλλά ακόμα και την Πέμπτη 5/4 δεν είχε υπάρξει πλήρης αποκατάσταση του προβλήματος, με την Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) να πραγματοποιεί προγραμματισμένες διακοπές υδροδότησης.
Ο λόγος της συγκεκριμένης πολυήμερης διακοπής νερού για τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας δεν είναι τίποτα άλλο παρά αποτέλεσμα της παντελούς απουσίας έργων συντήρησης στον αγωγό ηλικίας 40 ετών. Η ΕΥΑΘ αναγκάστηκε μάλιστα να εκδώσει ανακοίνωση στην οποία, μεταξύ άλλων, σημειώνει, ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξει παρόμοια βλάβη στο μέλλον. Γεγονός που από μόνο του καταδεικνύει τις «εγκληματικές» ευθύνες όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένης και αυτής των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για την παντελή έλλειψη έργων υποδομής και συντήρησης του δικτύου της ΕΥΑΘ. Σε αυτό το πλαίσιο, η «επείγουσα» σύσκεψη, την οποία διοργάνωσε το γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη την πέμπτη ημέρα της ανυδρίας, προκάλεσε μόνο γέλια και λαϊκή αγανάκτηση.
Όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια ώρα που η ΕΥΑΘ ΑΕ πριν λίγο καιρό δημοσίευσε για το 2017 κέρδη 24,9 εκατ. ευρώ προ φόρων, έναντι 21,77 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση. Παρουσίασε έτσι αύξηση 14,52%, ενώ τα ταμειακά της διαθέσιμα φτάνουν τα 65,2 εκατ. ευρώ, αυξημένα σε μια χρονιά κατά 15%!
Παράλληλα, η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ είναι σε πλήρη εξέλιξη. Μια διαδικασία η οποία ξεκίνησε το 2001, επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, με την απόφαση για την εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Σε αυτήν την φάση, πιο συγκεκριμένα, δρομολογείται η πώληση ενός πακέτου 23% των μετοχών της ΕΥΑΘ. Δεν θα μπορούσε να είναι και διαφορετικά, από τη στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με βάση τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης που ψήφισε τον Ιανουάριο του 2018 (άρθρο 380 ν. 4512/2018), διαδικασία που αφορά συνολικά 14 Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς, περνά το πλειοψηφικό πακέτο του ελληνικού δημοσίου στο Υπερταμείο (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας) για «αξιοποίηση» προς εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Ήδη, οι γαλλικές πολυεθνικές εταιρείες ύδρευσης, Suez και HMG, έχουν βάλει στο χέρι πακέτο μετοχών εδώ και χρόνια. Σε υλοποίηση πάντα των νόμων της αγοράς των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και της κατεύθυνσης των ιδιωτικοποιήσεων της ΕΕ.
Τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες μέρες στη Θεσσαλονίκη και την ΕΥΑΘ «ενθουσίασαν» και τον πρόεδρο της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος δεν έχασε την ευκαιρία να ταχθεί για πολλοστή φορά ανοιχτά υπέρ της ιδιωτικοποίησης του κοινωνικού αγαθού που ονομάζεται νερό, δηλώνοντας «υπέρμαχος της λογικής ότι πρέπει να μπει στρατηγικός επενδυτής σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ».
Δεν θα πρέπει όμως κανείς να ξεχνάει ότι δεν έχουν περάσει ούτε τέσσερα χρόνια, από τότε που οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης είπαν, μέσω της διενέργειας λαϊκού δημοψηφίσματος, ένα συντριπτικό «όχι» στην προοπτική ιδιωτικοποίησης του νερού. Οι ίδιες αντιστάσεις φαίνεται πως υπάρχουν και σήμερα. Για παράδειγμα, μόλις την περασμένη εβδομάδα, φορείς και συλλογικότητες της Θεσσαλονίκης παρουσίασαν την καμπάνια κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ με τίτλο «Ε, όχι και το νερό! 100 δράσεις για το νερό». Σε αυτήν συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, το Σωματείο Εργαζομένων στην ΕΥΑΘ, το «SOSTE TO NEPO», , η «Καλλιστώ», το «SOS Χαλκιδική» και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ).
Στόχος της καμπάνιας είναι, όπως αναφέρουν, «να γίνει σαφές τόσο στην κυβέρνηση όσο και στις εταιρείες που εποφθαλμιούν το νερό της πόλης, ότι ενωμένοι οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης και των δήμων που υδροδοτούνται από την ΕΥΑΘ, δηλώνουν κατηγορηματικά την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ». Μάλιστα, τον ερχόμενο Μάιο θα διοργανωθεί δημόσια συζήτηση σχετικά με τη λειτουργία της ΕΥΑΘ.