ΣτέφανοςΠράσσος*
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ προκηρύσσει «επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες». Πρακτικά πρόκειται για μια μόνο 48ωρη για ένα θέμα που αφορά το ξεπούλημα στο ιδιωτικό κεφάλαιο του 40% της λιγνιτικής παραγωγής! Τα πρωτοβάθμια συνδικάτα περιορίστηκαν σε συμβολικές καταλήψεις και παρεμβάσεις κυρίως ενημερωτικού και επικοινωνιακού χαρακτήρα.
Η κυβέρνηση δρομολογεί την εκποίηση λιγνιτικών εργοστασίων παραγωγής ρεύματος και ορυχείων που έγιναν με κόπο και ιδρώτα του ελληνικού λαού
Με την κατάθεση στη βουλή του νομοσχεδίου για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗολοκληρώνεται το σχέδιο ξεπουλήματος και διάλυσής της. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πιστή στις απαιτήσεις του κεφαλαίου και στο «συμπληρωματικό μνημόνιο συνεννόησης» που υπέγραψε με τους τοκογλύφους δανειστές εκποιεί λιγνιτικά εργοστάσια παραγωγής ρεύματος και ορυχεία που έγιναν με κόπο και ιδρώτα του ελληνικού λαού. Ταυτόχρονα αθετεί όλες τις προηγούμενες δεσμεύσεις που έγιναν ακόμα και από τον πρωθυπουργό, που έλεγε πως είναι «εθνικό έγκλημα η ιδιωτικοποίηση μονάδων της ΔΕΗ».
Στο νομοσχέδιο προβλέπονται διάφορα «δωράκια» προς τους υποψήφιους αγοραστές για να γίνει ελκυστικότερη η «αποεπένδυση» των μονάδων, όπως κίνητρα, φοροαπαλλαγές και δεσμεύσεις της ΔΕΗ, που φθάνουν μέχρι υποχρεώσεις για μείωση της παραγωγής όπως με την 5ημονάδα φυσικού αερίου της Μεγαλόπολης, για πλαφόν στην παραγωγή μέχρι 500 MW, όταν η δυνατότητά της είναι στα 810 MW. Μαζί με τις μονάδες παραγωγής που είναι η «Μελίτη 1», ισχύος 330 MW, η άδεια κατασκευής της «Μελίτης 2», ισχύος 450 MW, και οι μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης, ισχύος 300 MWη κάθε μία, δίνονται και τα δικαιώματα εκμετάλλευσης όλων των αντίστοιχων ορυχείων που είναι στην ιδιοκτησία της ΔΕΗ. Ο διαγωνισμός θα γίνει από σύμβουλο που θα προσληφθεί και θα πληρώνεται από τη ΔΕΗαλλά θα διευθύνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην οποία και θα λογοδοτεί.
Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους των μονάδων και ορυχείων που θα πουληθούν παρότι στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι δεν θα αλλάξουν οι εργασιακές τους σχέσεις και δεν θα απολυθεί κανένας για έξι χρόνια, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Δεν θα γίνουν απολύσεις μόνιμου προσωπικού αλλά θα γίνει μείωση των θέσεων εργασίας έως και 40%, αφού αφήνει στη διάθεση των νέων ιδιοκτητών να επιλέξουν τον αριθμό των εργαζομένων που θα έχουν στις μονάδες. Οι υπόλοιποι θα μετατεθούν σε άλλες μονάδες της ΔΕΗή θα φύγουν μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου. Επειδή, όπως γνωρίζουμε, στη λειτουργία των ορυχείων και των Ατμοηλεκτρικών Σταθμών (ΑΗΣ)δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, αντίθετα αντιμετωπίζουν ελλείψεις, είναι σίγουρο ότι θα γίνουν νέες προσλήψεις, δουλεμπορικού τύπου, όπως υπάρχουν ήδη σε όλη την παραγωγική διαδικασία της ΔΕΗ, με εξευτελιστικές αποδοχές και ανύπαρκτες εργασιακές σχέσεις. Όμως και για τους τακτικούς εργαζόμενους προβλέπεται να διατηρηθούν οι εργασιακές σχέσεις με βάση την εργατική νομοθεσία αλλά όχι τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας της ΔΕΗκαι του Κανονισμού Κατάστασης Προσωπικού ΔΕΗ. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και των μισθών τους στο επίπεδο των εργαζομένων στους εργολάβους και στο δουλεμπόριο.
Η ιδιωτικοποίηση αυτή θα είναι η «χαριστική βολή» στη ΔΕΗπου ήδη βρίσκεται σε «ελεύθερη πτώση» λόγω και της υποχρεωτικής διάθεσης μεγάλων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας στους ιδιώτες ανταγωνιστές (ΝΟΜΕ) σε τιμές που κυμαίνονται στο 50% του κόστους παραγωγής! Επίσης στο επόμενο διάστημα η ΔΕΗείναι υποχρεωμένη να διώξει ή να πουλήσει σε ιδιώτες το 50% των πελατών της.
Η όλη εξέλιξη σοβαρό αντίκτυπο θα έχει στις περιοχές των προς πώληση μονάδων και η μείωση κατά 50% περίπου του «τέλους λιγνίτη» ή Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης που αποδίδει η ΔΕΗστην τοπική αυτοδιοίκηση. Στο νέο νομοσχέδιο προβλέπεται να δίνεται 1,2% ευρώ ανά ΜWh παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, ενώ μέχρι τώρα ήταν 0,5% επί του συνολικού τζίρου της ΔΕΗ.
Το επίπεδο των αντιδράσεων των συνδικάτων και των τοπικών κοινωνιών είναι «χλιαρό» και αναντίστοιχο της σοβαρότητας της κατάστασης και των επιπτώσεων που θα φέρει στους λαϊκούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, στους εργαζόμενους και στις τοπικές κοινωνίες.
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ προκηρύσσει «επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες» με εκκίνηση το βράδυ της Κυριακής, λήξη την ημερομηνία ψήφισης του νομοσχεδίου που προβλέπεται να γίνει την ερχόμενη Τρίτη. Στην ουσία πρόκειται για μια και μόνη 48ωρη για ένα θέμα που αφορά το ξεπούλημα στο ιδιωτικό κεφάλαιο του 40% της λιγνιτικής παραγωγής! Τα πρωτοβάθμια συνδικάτα περιορίστηκαν σε συμβολικές καταλήψεις και παρεμβάσεις κυρίως ενημερωτικού και επικοινωνιακού χαρακτήρα.
Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας τηρούν «σιγή ασυρμάτου» παρότι όλο το προηγούμενο διάστημα περίσσεψαν οι λεονταρισμοί και οι συνθηματικές δηλώσεις στελεχών της περιφερειακής αυτοδιοίκησης όπως: «Το νερό και η ενέργεια είναι δημόσια αγαθά και δεν πουλιούνται», «Θα παραιτηθεί ολόκληρο το περιφερειακό συμβούλιο αν πουληθεί έστω και μια μονάδα» κλπ. Παραιτήθηκε μόνο ο εκτελεστικός γραμματέας Π. Αργυριάδης, «ως ελάχιστη πράξη αντίστασης», αν και αρκετοί συνδέουν την κίνηση αυτή ως προάγγελο πολιτικών ζυμώσεων ενόψει των επερχόμενων περιφερειακών εκλογών.
*Συνταξιούχος, πρώην πρόεδρος του Συνδικάτου Ενέργειας «Εργατική Αλληλεγγύη»
ΔΕΗ: Στην Ελλάδα πωλείται, στην ΠΓΔΜ εξαγοράζει!
Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προωθεί το ξεπούλημα της ΔΕΗκαι της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο ιδιωτικό κεφάλαιο, ηΔΕΗολοκλήρωσε και τυπικά την εξαγορά της εταιρείας εμπορίας και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας EDSστην ΠΓΔΜ, έναντι τιμήματος 4,8 εκατ. ευρώ.
Μπορεί η Ελλάδα να …απειλείται από την ΠΓΔΜ, αλλά μάλλον στην πράξη βλέπουμε ελληνικές εταιρείες να «λεηλατούν» τη γειτονική χώρα. «Η συγκεκριμένη εξαγορά εντάσσεται στη στρατηγική διεθνοποίησης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της ΔΕΗκαι ειδικότερα στην περιοχή των Βαλκανίων όπου επιδιώκει να καταστεί ηγετική δύναμη ενόψει και της επερχόμενης ενοποίησης των αγορών ενέργειας που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση», ανακοίνωσε η ΔΕΗ. Ο όμιλος EDSδιαθέτει άδειες εμπορίας (trading) Ηλεκτρικής Ενέργειας στη Σερβία, στο Κόσσοβο, στην Κροατία, στη Βουλγαρία και στην Ουγγαρία και είναι από τους σημαντικότερους συμμετέχοντες στο απελευθερωμένο τμήμα της ηλεκτρικής αγοράς προμήθειας της γειτονικής χώρας.