ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΣ
Ενώ το σκηνικό όξυνσης μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας καλα κρατεί με εκατέρωθεν «πολεμικού» χαρακτήρα δηλώσεις ολόκληρη την εβδομάδα, εμφανίστηκαν και τα πρώτα αποτελέσματα της ευρύτατης πολιτικής συναίνεσης στη λογική της «υπεράσπισης της εδαφικής ακεραιότητας». Το σύνολο των κομμάτων της Βουλής φέρεται να αποφάσισε την επίσπευση των εξοπλιστικών προγραμμάτων ύψους 1.1 δις ευρώ, που συμφωνήθηκαν κατά την τελευταία επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον.
Σύμφωνα με τις διαρροές του υπουργείου Αμυνας, για την επιτροπή Εξοπλιστικών που συνεδρίασε στην Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα «στην επίσπευση της υλοποίησης ώριμων εξοπλιστικών προγραμμάτων συμφώνησαν όλα τα κόμματα, με φόντο την κλιμακούμενη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις». Η συνεδρίαση της επιτροπής πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών και η έγκριση του προγράμματος επισκιάστηκε επικοινωνιακα από τη δήλωση του υπουργού Άμυνας, Πάνου Κάμμένου, που αποκάλεσε τρελό τον Ρ. Ερντογάν, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι πιθανό οι δύο υπόδικοι Έλληνες στρατιωτικοί στην Ανδριανούπολη να παραμείνουν εκεί για 15 χρόνια. Στην επιτροπή αυτή παραβρέθηκαν και ενημέρωσαν τα κόμματα οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ.
Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, πρόκειται για το πρόγραμμα που αφορα «στην αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό 85 μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16» για το οποίο η ελληνική κυβέρνηση είχε αρχικά εκτιμήσει στα 1.1 δις και φαίνεται πώς αυξάνεται στα 1.3 δις. Θα επισπευθεί και το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού-συντήρησης των γαλλικών αεροσκαφών Mirage 2000, ενώ προωθείται και η απόκτηση πυραυλικών συστημάτων που μπορούν να μεταφέρουν τα συγκεκριμένα αεροσκάφη. Τέλος, προωθείται πρόγραμμα άμεσης αναβάθμισης των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ του πολεμικού Ναυτικού, ενώ γίνεται πολύ συζήτηση για την την απόκτηση νέων γαλλικών φρεγατών. Συνολικά, συζητείται πρόγραμμα απόκτησης 4 πλοίων αγνώστου κόστους. Τέλος, θα υπάρξουν προγράμματα άμεσης προμήθειας πυρομαχικών και αναβάθμισης των πυραύλων S-300 ρωσικής κατασκευής που βρίσκονται στην Κρήτη. Πολύ άμεσα φέρεται να ζητήθηκε η έγκριση 55 εκατομυρίων ευρώ για τη συντήρηση του C-130 και C-27 που διαθέτει ο ελληνικός στρατός.
Στα αξιοσημείωτα είναι ότι κανένα κόμμα δεν διέψευσε τα δημοσιεύματα περί διακομματικής αποδοχής της επίσπευσης των προγραμμάτων. Το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή που εξέδωσε την Πέμπτη σχετικά με την κυβερνητική πολιτική, σημειώνει πως «η αναβάθμιση της συμμετοχής της Ελλάδας στους σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ – ΕΕ στην περιοχή δεν αποτελεί ούτε προστασία για το λαό ούτε “ασπίδα” απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα». Στη συνεδρίαση της επιτροπής, πάντως, δεν παρέστη ο ορισμένος εκπρόσωπός του, Θανάσης Παφίλης, παρά το γεγονός ότι προφανώς πρόκειται για ενημέρωση ιδιαίτερης σημασίας.
Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε «μπαράζ» δηλώσεων απο τη Τουρκική πλευρά τόσο από τον Ρ.Ερντογάν όσο και από τον πρωθυπουργό, Μπ.Γιλντιρίμ, με τον τελευταίο να αναγορεύει την Τουρκία σε συνοριοφυλακα του Αιγαίου από την απειλή …των προσφύγων και να αποκαλεί την Ελλάδα «βιλαέτι». Αυτές συνοδεύθηκαν από μικροεπεισόδια, όπως η παρενόχληση σκάφους του λιμενικού από τουρκικό σκάφος στην περιοχή της Χίου.
Αρκετές και οι δηλώσεις από ελληνικής πλευράς. Αρκετά αποκαλυπτικός για την ιμπεριαλιστική φυση των ανταγωνισμών ήταν ο Π.Καμμένος, λέγοντας πως «η Ελλάδα μετατρέπεται σε μία χώρα που θα εκμεταλλεύεται τον φυσικό της πλούτο, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Αυτό σημαίνει ότι η ευθύνη για την άμυνα της πατρίδας μας επεκτείνεται στα όρια της οικονομικής ζώνης, επεκτείνεται δηλαδή αρκετές εκατοντάδες μίλια προς όλες τις κατευθύνσεις» ενώ πρόσθεσε αναφορικα με την Τουρκία ότι «αν τολμήσουν να αμφισβητήσουν έστω και ένα χιλιοστό ελληνικής γης, θάλασσας ή αέρα θα αντιμετωπιστούν όπως τους αντιμετωπίσαμε στους παγκόσμιους πολέμους, όπως το 1821». Στο ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί πόλεμο στο Αιγαίο γιατί γνωρίζει ότι θα τον χάσει.