ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΣ
Άνω-κάτω φαίνεται να έκανε την κυβέρνηση η υπόθεση με την χρονομίσθωση δυο γαλλικών φρεγατών για να ενταχθούν στο πολεμικό Ναυτικό αμέσως μετά το καλοκαίρι. Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης φάνηκε να «αδειάστηκε» τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο που δήλωσε ότι δεν υπάρχει συμφωνία. Όμως το μόνο που πραγματικά αναδείχθηκε από αυτή την ιστορία είναι πώς η κυβέρνηση όχι μόνο έχει εμπλέξει τη χώρα στις πολεμικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στους ανταγωνισμούς για τους υδρογονάνθρακες αλλά έχει γίνει «μπαλάκι» ανάμεσα στους διεθνείς εμπόρους όπλων.
Η πρώτη διάψευση της «κλεισμένης συμφωνίας» μεταξύ Τσίπρα-Μακρόν για τις φρεγάτες –που η δουλειά τους θα ήταν να προστατεύουν τα συμφέροντα της πολευθνικής ΤΟΤΑΛ στα κυπριακά κοιτάσματα– ήρθε από τη Γαλλία. Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλορανς Παρλί δήλωσε πώς δεν υφίσταται τέτοια συμφωνία. Προκάλεσε έτσι ένα γαϊτανάκι αντιδράσεων που κατέληξε στις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου αλλά και στην ανασκευή των δηλώσεων του Φώτη Κουβέλη που επισήμαναν ότι αυτή η υπόθεση βρίσκεται ακόμη σε καθεστώς συζητήσεων.
Το κουβάρι του τι πραγματικά συνέβη άρχισε να ξετυλίγεται όταν ο Ότο Φρίκε, εκπρόσωπος των Γερμανών φιλελεύθερων, δήλωσε στην ηλεκτρονική έκδοση του Spiegel ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν πρέπει να στηρίξει μία αθέμιτη συμφωνία προς όφελος των γαλλικών ναυπηγείων και εις βάρος του Γερμανού φορολογούμενου». Η χρήση του όρου «αθέμιτη συμφωνία» δείχνει ξεκάθαρα ότι η συμφωνία για χρονομίσθωση των φρεγατών «χαλάει την πιάτσα» στην τεράστια αγορά των εξοπλισμών για τους οποίους χώρες όπως η Ελλάδα και η Τουρκία δαπανούν πάνω από το 2% του ΑΕΠ. Κάτι το οποίο δεν έγινε ανεκτό από την Γερμανία η οποία έχει πουλήσει στο παρελθόν στην Ελλάδα 4 φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ και επιθυμεί να υπάρξει πρόγραμμα εκσυγχρονισμού τους, φυσικά με το αζημίωτο. Γι’ αυτό άλλωστε οι Γερμανοί φιλελεύθεροι κατηγόρησαν τον Ε. Μακρόν ότι «πρεσβεύει αμιγώς γαλλικά συμφέροντα υπό τον μανδύα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης». Μετά από αυτά προφανώς η συμφωνία πάγωσε με αποτέλεσμα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας να… τα μασάει.
Και ενώ οι Γαλλο-Γερμανοί τσακώνονται για το ποιος θα ξεκοκαλίσει τον «πλεονασματικό» ελληνικό προϋπολογισμό και τα χρήματα των υπερφορολογούμενων μισθωτών και συνταξιούχων, οι ΗΠΑ φροντίζουν να ξεκαθαρίζουν ποιος έχει το… πάνω χέρι.
Έτσι ως νέος Πιουριφόι (Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα το 1950-1953), ο νυν πρεσβευτής Τζέφρυ Παίατ ανακοίνωσε, μέσω διαδικτύου ουσιαστικά, ότι έκανε επιθεώρηση στα ελληνικά στρατεύματα που έχουν ενταχθεί στη Δύναμη Ταχείας Επέμβασης του ΝΑΤΟ. Σε μήνυμά του στο twitter ανέφερε «[είχα] μεγάλη ευκαιρία να επισκεφθώ τη Νατοϊκή Δύναμη Ταχείας Επέμβασης στη Θεσσαλονίκη» και έδωσε «συγχαρητήρια τις ένοπλες δυνάμεις τη Ελλάδας για την ανάληψη της σημαντικής διοίκησης αλλά και για το ότι διατηρούν την Ελλάδα ως έναν πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή».
Είναι πλέον φανερό ότι η ιμπεριαλιστική εξάρτηση της χώρας είναι τόσο δεδομένη για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ –με την σαφέστατη αρωγή ΝΔ και Κινήματος Αλλαγής– που δεν απαιτείται πλέον να τηρούνται ούτε τα προσχήματα για το ποιος είναι ο κυρίαρχος και ποιος ο κυριαρχούμενος.