Αυτή την Τετάρτη 7 Μάρτη η ταινία People ξεκινάει το κινηματογραφικό της ταξίδι στην Αθήνα στο σινεμά «Μικρόκοσμος». Η ταινία, σε σκηνοθεσία Παύλου Ιορδανόπουλου, είναι μια συμπαραγωγή της ομάδας Satori και της Λέσχης Αναιρέσεις και επιχειρεί να αποτυπώσει την εικόνα της σύγχρονης πραγματικότητας μέσα από τα μάτια και τις αφηγήσεις του ίδιου του κοινού.
Συζήτηση με την ομάδα Satori. Επιμέλεια: Δημήτρης Τζιαντζής
Ποια είναι η κεντρική ιδέα πίσω από την ταινία People;
Η κεντρική ιδέα ήταν κάτι που μας απασχολούσε εδώ και καιρό και μπορεί να συμπυκνωθεί στην εξής φράση: «Το κοινό, το οποίο βλέπει σινεμά και πηγαίνει σινεμά, ήρθε η ώρα να κάνει σινεμά». Με αυτή την ανησυχία και αυτή τη σκέψη δημιουργήθηκε η κεντρική ιδέα της ταινίας πριν 2,5 χρόνια σε ένα μικρό καφέ στη Νεάπολη Εξαρχείων. Κάναμε, λοιπόν, ανοιχτό κάλεσμα για δωρεάν σεμινάρια υποκριτικής και οι δεκάδες άνθρωποι που ανταποκρίθηκαν δημιούργησαν οι ίδιοι χαρακτήρες και ρόλους με αισθήματα, παρελθόν, πάθη και μύχιες σκέψεις. Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας αποτυπώνεται στην ταινία μας.
Τι την κάνει διαφορετική από άλλες κινηματογραφικές παραγωγές;
Καταρχάς να πούμε ότι δανειστήκαμε στοιχεία από προηγούμενες παρόμοιες προσπάθειες όπως ήταν το Talking Heads του Κισλόφσκι, το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Human του Yann Arthus Bertrand και η Μουσική των προσώπων του Νίκου Κορνήλιου. Από εκεί και πέρα αυτό που διαφοροποιεί την ταινία μας είναι, από τη μία, ότι αποτελεί δημιουργία ανθρώπων που μέχρι πρότινος χαρακτηρίζονταν ως «καταναλωτές τέχνης» και, από την άλλη, ότι μέσα από όλη αυτήν την προσπάθεια ο κάθε ηθοποιός, χρησιμοποιώντας τον χαρακτήρα/ρόλο του, αποφασίζει να «εξομολογηθεί» και να στηλιτεύσει εντέλει σύγχρονα κοινωνικά στερεότυπα και νόρμες. Αλλά στο κάτω-κάτω και ο χαρακτήρας του project ήδη από τον ίδιο του τον πυρήνα, αλλά και στην ίδια του τη δομή, αμφισβητεί και καταργεί νόρμες.
Η ταινία κινείται στο όριο μεταξύ ντοκιμαντέρ και ταινίας μυθοπλασίας. Τελικά πώς θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε;
Μυθοπλασία, ο τρόπος κινηματογράφησης είναι σε κατεύθυνση συνέντευξης. Είναι επιτυχία που νομίζει ο κόσμος πως είναι ντοκιμαντέρ, γιατί αυτό σημαίνει πως οι ιστορίες λειτουργούν, εντάσσονται οργανικά δηλαδή στη συνολική αφήγηση.
Θα μπορούσαμε να πούμε πως η ταινία αποτελεί ένα καλλιτεχνικό απότοκο της «γενιάς της κρίσης»; Πως επηρέασε το οικονομικό-κοινωνικό περιβάλλον του σήμερα στο συνολικό project του People;
Ξεκάθαρα αποτελεί δημιούργημα της κρίσης, δεν αντιπροσωπεύει όμως μία γενιά μιας και οι συμμετέχοντες –είτε στο cast είτε στο crew– είναι διαφόρων ηλικιών. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι αποτελεί καλλιτεχνικό απότοκο των ανθρώπων της κρίσης, των ανθρώπων που θρυμματίζονται τα όνειρά τους αλλά και των ανθρώπων που εξακολουθούν να έχουν φωνή, να σηκώνουν το βλέμμα, να σε κοιτούν κατάματα μέσα στον φακό και να σου λένε ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο.
Όσον αφορά το οικονομικό περιβάλλον, μας δυσκόλεψε πάρα πολύ να βγάλουμε ένα άρτιο αποτέλεσμα με τόσο πενιχρά μέσα. Εντούτοις, το μεράκι και η δίψα για δημιουργία των συμμετεχόντων, μαζί με την πολύπλευρη υλική και ηθική στήριξη από φίλους και φίλες μας σε όλη την Ελλάδα που μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες με εμάς, έκαναν το project People πραγματικότητα.
Ποια πτυχή της σύγχρονης νεολαίας θέλατε να αναδείξετε μέσα από την ταινία;
Αυτό που μάλλον αναδεικνύεται, μέσα από τις προσπάθειες όλων μας, είναι ένα ιδιότυπο οξύμωρο σχήμα. Από τη μία η θλίψη, η απόγνωση και τα αδιέξοδα και από την άλλη η εσωτερική φωνή και δύναμη, η ελπίδα για να πάει η ζωή λίγο αλλιώς.
Η ταινία People είναι ανεξάρτητη παραγωγή. Πώς βλέπετε τις σύγχρονες πηγές χρηματοδότησης (crowdfunding) και τη σχέση παραγωγού και θεατή που διαμορφώνεται; Είναι πιο εύκολο να γυρίσει κανείς ταινία σήμερα;
Σαφώς και δεν είναι εύκολο να γυρίσει κάποιος ταινία σήμερα. Οι σύγχρονες ανεξάρτητες πηγές χρηματοδότησης προφανώς βοηθούν και σε φέρνουν κοντά με ανθρώπους που μοιράζονται ίδιες επιδιώξεις μ’ εσένα, αλλά σε ένα τόσο σκληρό οικονομικό περιβάλλον με την ανέχεια και τη φτώχεια να χτυπάνε κόκκινο, ο χώρος της τέχνης δεν θα μπορούσε να γλιτώσει.
Ήταν δύσκολο να εξασφαλίσετε κινηματογραφική προβολή ως ανεξάρτητη παραγωγή;
Και ναι και όχι. Ο χαρακτήρας του project και ο πειραματισμός της ταινίας δεν θα μας επέτρεπε φυσικά να προβληθούμε στα μεγάλα multiplex, αλλά γνωρίζαμε ότι θα βρεθούμε τελικά με όμορφους ανθρώπους, όπως είναι αυτοί του κινηματογράφου «Μικρόκοσμος», στους οποίους όχι μόνο άρεσε η ταινία, αλλά συμφώνησαν με ένα υπέροχο ζεστό χαμόγελο να την προβάλουν.
Είστε μια πολιτικοποιημένη συλλογικότητα. Ποιοι δρόμοι, ποιοι
παράγοντες σας οδήγησαν εδώ; Γενικά, η πολιτικοποίηση στην τέχνη βρίσκεται σε ύφεση ή άνοδο;
Η τέχνη θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μεταξύ άλλων μια λυρική αποτύπωση της πραγματικότητας. Με αυτή την οπτική δεν θα μπορούσε να συμβαίνει στην τέχνη κάτι διαφορετικό από αυτό που συμβαίνει στην υπόλοιπη κοινωνία. Η τέχνη, όπως και η κοινωνία, είναι ένα καζάνι που σιγοβράζει. Ίσως δεν έχουν βρεθεί οι κατάλληλοι δίαυλοι για να απελευθερώσουμε τη δημιουργικότητα στη ζωή. Σε αυτή την απελευθέρωση προσπαθούμε να βάλουμε το λιθαράκι μας με τουςPeople.
Μπορούμε σήμερα να μιλάμε για συλλογικότητες στον χώρο του κινηματογράφου; Δηλαδή για κάτι παραπάνω από παρέες; Τι είναι η ομάδα Satori και η ομάδα των Αναιρέσεων;
Μπορούμε, άλλωστε και ο ίδιος ο κινηματογράφος είναι κάτι συλλογικό. Η συλλογική δημιουργία πάντοτε θα βρίσκει τρόπους να εκφράζεται. Η ομάδα Satori είναι μια μικρή σχετικά ομάδα καλλιτεχνών που μέσα από interactive θεατρικά performances πάντοτε προσπαθούσε να τοποθετήσει στη θέση του πρωταγωνιστή το ίδιο το κοινό και πλέον κάνει το κινηματογραφικό της ντεμπούτο. Η ομάδα των Αναιρέσεων είναι μια ομάδα που δρα σε έναν πραγματικά πολιτικά και πολιτιστικά ελεύθερο χώρο στο κέντρο της Αθήνας, θέλοντας να προβάλει ένα άλλο πρότυπο ζωής για τη νεολαία στο σήμερα. Γι’ αυτό και το πάντρεμα των δυνάμεων ήταν ιδιαιτέρως δημιουργικό.
Τι άλλο μπορούμε να περιμένουμε από την ομάδα Satori και την ομάδα των Αναιρέσεων;
Αυτό που μπορείτε να περιμένετε είναι περισσότερη δημιουργία και συνεχής προσπάθεια για σπάσιμο των στεγανών. Έχουμε ήδη στο μυαλό μας τις επόμενες ιδέες που θα προσπαθήσουν ξανά να άρουν τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ κοινού και σκηνής. Στο κάτω-κάτω ένας από τους οδηγούς μας είναι και το μότο των People: Making art by the people to the people!
Πρεμιέρα στον Μικρόκοσμο:
Τετάρτη 7/3/2018, 22:30
Επόμενες προβολές:
Κυριακή 11/3
Τετάρτη 14/3
Σάββατο 17/3
Τετάρτη 21/3
Κυριακή 25/3
Τετάρτη 28/3