Ο Κούρδος γιατρός Ιεμπραχέμ Μουσλέμ, διπλωματικός εκπρόσωπος του PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ενωσης, Συρία) μιλάει στο Πριν για την ηρωϊκή αντίσταση του Αφρίν και την επόμενη μέρα μετά την πτώση του.
Το καντόνι του Αφρίν είναι κάτι σαν την Αττική σε έκταση. Ο τουρκικός στρατός και οι τζιχαντιστές σύμμαχοί του ήταν πολλαπλάσιοι και είχαν αεροπλάνα και τανκς, με την κάλυψη της Ρωσίας και την ανοχή των ΗΠΑ. Κι όμως, οι ηρωικοί μαχητές και μαχήτριες των YPG–YPJ κατάφεραν να αντισταθούν για δύο μήνες, γιατί αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο για όλον τον κόσμο.
Πανό σε όλη την Τουρκία παρουσιάζουν ήδη την Αφρίν ως την 84η επαρχία της, αποδεικνύοντας έτσι ξεκάθαρα τις επεκτατικές βλέψεις της Άγκυρας
Ποια είναι κατάσταση στο Αφρίν τώρα;
Οι τουρκικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους που μπήκαν στο Aφρίν κυκλοφορούν με σπαθιά, με μαχαίρια, σκοτώνουν, κλέβουν, μπαίνουν μέσα στα σπίτια. Όσοι κάτοικοι έμειναν στην πόλη είναι κλεισμένοι μέσα στα σπίτια, φοβούνται όταν χτυπάει η πόρτα. Δεν έχουν ρεύμα, νερό, δεν έχουν τίποτα και επικρατεί μια κατάσταση τρόμου.
Αυτοί που μπήκαν μέσα στην πόλη, σύμφωνα με δημοσιεύματα της βρετανικής εφημερίδας Independent, είναι του Isis και αυτό πάλι δείχνει ότι ή Τουρκία είναι ένα κράτος-συμμορία. Καμιά νόμιμη χώρα δεν θα μπορούσε να κάνει συμμαχία με τρομοκράτες της Αλ Κάιντα, του Ισλαμικού Κράτους και διάφορες άλλες ομάδες. Όλοι θα θυμόμαστε έναν τέτοιο τρομοκράτη που έσφαξε ένα παιδάκι πάνω σε ένα τρακτέρ έξω από το Χαλέπι. Από το Αφρίν έχουν φύγει περίπου 200.000 πρόσφυγες, που είναι εγκλωβισμένοι στην περιοχή Σάχαμπα. Γυρίζουν στους δρόμους, δεν έχουν καθαρό νερό, αντίσκηνα και κουβέρτες. Ο δρόμος προς το Χαλέπι είναι κλειστός. Οι άνθρωποι αυτοί ζουν μία μεγάλη τραγωδία.
Ποια είναι τα σχέδια των Τούρκων για τη Συρία και το Ιράκ; Σκοπεύουν να μείνουν στις περιοχές που κατέλαβαν;
Η Τουρκία είναι μία επεκτατική χώρα, είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που έχει τάση για επέκταση και κατοχή στις γειτονικές της. Το έχει κάνει πολλές φορές, το έχει κάνει και στην Κύπρο και τώρα το ίδιο σχέδιο το εφαρμόζει και στη βόρεια Συρία. Η Τουρκία, στις περιοχές που έχει καταλάβει, προσπαθεί να αλλάξει τη δημογραφική σύνθεση, επιβάλει την τουρκική γλώσσα, επιβάλλει την τουρκική σημαία, εντάσσει όλες τις δομές τους στο τουρκικό κράτος, όπως για παράδειγμα τις τηλεπικοινωνίες.
Δηλαδή, η αστυνομία είναι τουρκική, ενώ την ίδια στιγμή έχουν αναρτήσει πανό σε όλη την Τουρκία ότι η Αφρίν είναι η 84η επαρχία της Τουρκίας , το Κιρκούκ η 83η και η Μοσούλη η 82η. Επειδή η Τουρκία σήμερα έχει επισήμως 81 επαρχίες, τώρα πρόσθεσαν και αυτές. Αυτό αποδεικνύει ότι αυτά που λέει περί τρομοκρατίας είναι ψέματα, είναι κατακτητική χώρα και έχει επεκτατικές τάσεις. Το κάνει στους γείτονες της, όπως το κάνει και στο Αιγαίο. Και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο και θα έπρεπε όλη η περιοχή να προσπαθήσει να το σταματήσει.
Πως άντεξαν επί δύο μήνες οι μαχητές και μαχήτριες του YPG και YPJ απέναντι στις πάνοπλες δυνάμεις του Ερντογάν;
Η Τουρκία είναι η δεύτερη σε μέγεθος στρατιωτική δύναμη του ΝΑΤΟ, η τέταρτη στον κόσμο. Αν σε αυτά προσθέσουμε και τους 25.000 μισθοφόρους τρομοκράτες που έχει μαζέψει, η επίθεση στην Αφρίν είναι ίσως η μεγαλύτερη που έχει κάνει μέχρι τώρα η Τουρκία. Με 80 αμερικανικά αεροπλάνα F16, με γερμανικά τανκς Λέοπαρντ και όλα τα άλλα υπερσύγχρονα όπλα της. Η επαρχία αυτή είναι πολύ μικρή, κάτι σαν την Αττική και με μαχητές ελαφρά οπλισμένους, που ανήκουν στις μονάδες λαϊκής προστασίας YPG και του γυναικείου τμήματος της YPJ.
Παρ’ όλα αυτά, οι μαχητές μας κατάφεραν επί δύο μήνες να αντισταθούν ηρωικά κατά του Τούρκου εισβολέα. Το πώς κατάφεραν αυτοί οι άνθρωποι να πολεμήσουν αυτό τον μηχανισμό, είναι κάτι που θα γράψει ιστορία. Και αν δεν ήταν η τουρκική αεροπορία, η νίκη θα ήταν σίγουρα δικιά μας.
Γιατί πολέμησαν με τόση αυτοθυσία; Ποιοι είναι οι στόχοι των Κούρδων της Συρίας σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο;
Αυτοί οι άνθρωποι που μάχονται εκεί έχουν πίστη, πιστεύουν στον άνθρωπο, παλεύουν για ένα καλύτερο αύριο, παλεύουν για την αδελφοσύνη των λαών και είναι έτοιμοι να θυσιαστούν για όλα αυτά. Αυτός είναι ο σκοπός της ζωής τους. Ο στόχος μας είναι να χτίσουμε μία ελεύθερη κοινωνία, με βάση τον άνθρωπο. Παλεύουμε να μάθει ο λαός μας να ζει με αυτοδιοίκηση, με αυτοάμυνα, με συνεταιρισμούς, με ελευθερία της γυναίκας. Αυτήν την ελευθερία δεν την περιορίζουμε σε μία μορφή κυβέρνησης ή διοίκησης, θέλουμε αυτοδιοίκηση. Η Συρία να γίνει ένα ομόσπονδο κράτος, να χωρίσουμε τη θρησκεία από το κράτος, να υπάρχει ελευθερία για όλους τους λαούς και όλες τις θρησκείες και όλα αυτά να είναι εγγυημένα για όλους τους κατοίκους της Συρίας και ένα δημοκρατικό σύνταγμα. Από την άλλη, το καθεστώς του Άσαντ προτείνει να γυρίσουμε 7-8 χρόνια πίσω, πάλι στη δικτατορία, λες και δεν έχει αντιληφθεί τι έχει συμβεί στη Συρία.
Δεν υπήρξαν ουσιαστικές διεθνείς αντιδράσεις στην επέμβαση της Τουρκίας. Γιατί;
Η ρωσική κυβέρνηση είναι κατά κάποιον τρόπο συνένοχη με την Τουρκία στη γενοκτονία που γίνεται τώρα στην Αφρίν, καθώς τους άφησε να χρησιμοποιούν αεροπλάνα κατά των αμάχων. Εάν ήθελε, η Ρωσία θα μπορούσε να έχει κλείσει τον εναέριο χώρο, αλλά πήρε ανταλλάγματα και, κυρίως, το ελεύθερο για την επίθεση του Άσαντ στη Γούτα. Η Αμερική έμεινε σιωπηλή απέναντι στην επίθεση στην Αφρίν, όπως και η Ευρώπη και αυτό δεν ήταν σωστό.
Και τώρα πως συνεχίζετε;
Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί πιο δυνατά από πριν. Εμείς δεν θεωρούμε ότι έχουμε ηττηθεί στο Αφρίν. Οι μαχητές μας νικήσανε. Κι όχι μόνο την Τουρκία, νίκησαν το ΝΑΤΟ, γιατί αυτά τα όπλα ήταν όπλα του ΝΑΤΟ. Οι μαχητές μας είναι εκεί γύρω παντού. Κάθε ελιά είναι και ένας μαχητής του Αφρίν. Ήδη από τη στιγμή που μπήκαν τα τουρκικά στρατεύματα, οι μαχητές μας έχουν κάνει πολλές ανταρτικές επιθέσεις. Εμείς στηριζόμαστε πάνω στη δύναμη του λαού μας και θα συνεχίσουμε την μάχη μέχρι την τελική νίκη, είτε έχουμε συμμάχους είτε όχι. Ελπίζουμε να καταφέρουμε να φέρουμε την ειρήνη στη Συρία, την ελευθερία και τη δημοκρατία και να γλυτώσει ο συριακός λαός από το μακελειό και τη γενοκτονία.