Στέφανος Πράσσος/πρώην πρόεδρος Συνδικάτου Εργαζομένων στην Ενέργεια
Σε ανακοίνωσή του ο ΥΠΕΚΑ Γ. Σταθάκης δηλώνει: «Απόλυτη επιτυχία της έρευνας αγοράς που διενέργησε η διεύθυνση ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ». Πρόκειται για το ξεπούλημα των τριών καλύτερων μονάδων της ΔΕΗ, (ΑΗΣ Μελίτης και δυο μονάδες της Μεγαλόπολης), αλλά και των δικαιωμάτων κατασκευής μια νέας μονάδας στη Μελίτη για την οποία υπάρχει άδεια και έτοιμη υποδομή. Τους όρους σε ό,τι αφορά τον αριθμό των εργαζομένων, το καθεστώς των ορυχείων αλλά και το «τίμημα», τους έθεσαν οι ίδιοι οι υποψήφιοι αγοραστές, απαιτώντας να αφαιρεθεί και το κόστος απόσυρσης από την τιμή — και ας γίνει το 2040. Πολλά είναι τα ερωτηματικά για αυτούς που γνωρίζουν τα ηλεκτρενεργειακά της χώρας, αφού υπάρχει πρόβλημα τροφοδοσίας με λιγνίτη –ειδικά στον ΑΗΣ Μελίτης– και επίσης η σχέση εκμετάλλευσης των ορυχείων έχει αλλάξει δραματικά — μεγάλο βάθος και πολλαπλάσια άγονα από τον λιγνίτη.
Όμως, παρά τις διαψεύσεις Σταθάκη, οι «επενδυτές» ορέγονται κυρίως τα υδροηλεκτρικά. Η γαλλική EDF, που συνόδευσε τον Μακρόν στην Ελλάδα, δήλωσε ότι «ο λιγνίτης δεν καταπίνεται χωρίς νεράκι». Αλλά και οι Μυτιληναίος, Κοπελούζος κ.α. απαίτησαν να πουληθούν και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά στα πλαίσια της «απελευθέρωσης». Ξέρουν ότι εκεί είναι το φιλέτο: Παράγουν ενέργεια «αποθηκευμένη» στους ταμιευτήρες, μπορούν να στηρίξουν τα ενεργειακά «σκαμπανεβάσματα» των ΑΠΕ και λειτουργούν με ελάχιστο κόστος συντήρησης και προσωπικό. Ωστόσο το κυριότερο είναι πως το κεφάλαιο πατάει πόδι στα νερά. Δηλαδή, γίνεται ιδιοκτήτης των τεχνιτών λιμνών (ταμιευτήρες) που έχουν πολλαπλές χρήσεις, όπως ύδρευση και άρδευση χιλιάδων στρεμμάτων αγροτικών καλλιεργειών.
Εκτός όλων αυτών, ρίχνουν και την ταφόπλακα στη ΔΕΗ που λέγεται ΝΟΜΕ (δημοπρασίες Η/Ε). Υποχρεώνουν τη ΔΕΗ να δίνει μεγάλες ποσότητες ρεύματος στους ιδιώτες εμπόρους Η/Ε, με τιμές πολύ κάτω του κόστους για να μπορούν να πουλάνε με κέρδος αλλά και να εξάγουν σε χώρες που έχουν υψηλές τιμές.