Ματίνα Παπαχριστούδη
Ο εξευτελισμός του καναλάρχη. Θα μπορούσε να είναι ο τίτλος των όσων διαδραματίζονται τους τελευταίους μήνες με επίκεντρο το Μέγκα και φόντο τη διαδικασία της τηλεοπτικής αδειοδότησης. Η εικόνα μιλά από μόνη της. Πανό και αντίσκηνα έξω από τα πολυτελή γραφεία της Motor Οil του Βαρδινογιάννη από τους απελπισμένους και αγανακτισμένους εργαζόμενους, που πλέον απαιτούν τα δεδουλευμένα 16 μηνών. Οι δυο εκ των τριών μετόχων, δηλαδή Βαρδινογιάννης και Μαρινάκης, συνεχίζουν υποκριτικά να επιρρίπτουν ευθύνες σε κυβέρνηση, θεσμικά όργανα και τράπεζες για το γεγονός ότι δεν κατέθεσαν αίτηση για τηλεοπτική άδεια, άρα πρακτικά το κανάλι θα πρέπει να κλείσει στις 27 Φεβρουαρίου. Δηλώνουν δε επισήμως πως δεν μπορούν να πληρώσουν τους μισθούς των εργαζομένων…
Δεν ομολογούν, φυσικά, πως δεν θέλουν πλέον το Μέγκα γιατί δεν εξυπηρετεί στην παρούσα φάση τα σχέδια τους. Δεν είναι τυχαίο ότι ο όμιλος Βαρδινογιάννη ανέθεσε τον έλεγχό του στον διευθύνοντα σύμβουλο του αντίπαλου Σταρ, Πάνο Κυριακόπουλο. Τον άνθρωπο που επέμενε πως υπάρχει χώρος για 18 ιδιωτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, όμως αποδείχθηκε πως έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να κλείσει οριστικά το Μέγκα. Ο δε Μαρινάκης, επικαλούμενος τα προβλήματα με τη δικαιοσύνη, δηλώνει ανεπίσημα πως τον έσυρε η Ν.Δ να πληρώσει για το μερίδιο του Μέγκα επειδή είχε μπει ήδη ο Σαββίδης, που ως γνωστόν εξυπηρετεί συμφέροντα αντίπαλα με των Αμερικανών.
γραμμ
Η τακτική αυτή βολεύει και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Όχι μόνο δεν υπάρχει καμία αντίδραση για τη μη καταβολή των μισθών 16 μηνών στους εργαζόμενους, αλλά επιπλέον τα θεσμικά κρατικά όργανα καλύπτουν πλήρως καναλάρχες και τραπεζίτες. Δεν έχουν περάσει, άλλωστε, πολλές ημέρες από τη στιγμή που οι εργαζόμενοι ζήτησαν από τις τράπεζες –που στο μεταξύ δηλώνουν… έκπληκτες για την τακτική των μετόχων– το αρμόδιο υπουργείο και τη Βουλή τη δανειακή σύμβαση, μεταξύ αυτών και της τηλεοπτικής εταιρείας «Τηλέτυπος». Δεν τους δόθηκε, όμως, γιατί χαρακτηρίστηκε παρανόμως ως «εμπιστευτικό έγγραφο».
Οι τρεις, λοιπόν, πόλοι εξουσίας – οικονομικής, πολιτικής και μιντιακής – παίζουν με τα συμφέροντα τους και αλληλοκαλύπτονται έναντι των εργαζομένων.
Ειδήσεις πίσω από τις κάμερες
Σχεδόν το ένα τρίτο των δημοσιογράφων-μελών της ΕΣΗΕΑ είναι απλήρωτο εδώ και μήνες κι άλλο ένα τρίτο βρίσκεται σε επίσχεση εργασίας. Και αντί το σωματείο να ξεσηκώσει τον κόσμο, συνεχίζει την τακτική ελεημοσύνης, μοιράζοντας 200 και 300 ευρώ σε απελπισμένους. Στο όνομα των περίπου 2.400 εργαζομένων που συνεχίζουν να έχουν δουλειά, η ΕΣΗΕΑ παρακαλάει κυβέρνηση και εργοδότες να υπογράψουν σύμβαση με 700 ευρώ μεικτά.
Περί απλήρωτων και πάλι. Στήνονται εφημερίδες, sites, τηλεοπτικά web κανάλια και ραδιοφωνικοί σταθμοί χωρίς οι εργαζόμενοι να πληρώνονται. Πρωταθλητές, χωρίς να έχουν επιπτώσεις, είναι το σύνολο σχεδόν των εκδοτών που απαιτεί αυτό το διάστημα κρατική ενίσχυση. Το χειρότερο είναι πως το αίτημα αυτό το αβαντάρουν μεγαλοδημοσιογράφοι, η ίδια η ΕΣΗΕΑ και δημοσιογραφικά στελέχη που αναγκάζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν χωρίς αμοιβή.
Νέο Οργανόγραμμα προωθείται στην ΕΡΤ με σαφή στόχο: Να ελεγχθεί και η οργανωτική δομή για να εξυπηρετεί τα σχέδια των κυβερνητικών. Οι ειδήσεις ενοποιούνται και θα ελέγχονται από κεντρικό desk τόσο στην τηλεόραση όσο και στο ραδιόφωνο. Η τυπική εξέλιξη δεν θα ήταν αρνητική αν ίσχυαν για την ΕΡΤ οι αρχές της ουδετερότητας και της αμεροληψίας. Όμως, σήμερα ισχύει ο ασφυκτικός έλεγχος από κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ.