ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΡΜΟΥΡΗΣ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα διήμερο πολύ υψηλής πολιτικής και κινηματικής έντασης και αντιπαράθεσης «βίωσε» το προηγούμενο Σαββατοκύριακο (3-4 Φεβρουαρίου) η Αθήνα. Από τη μια πλευρά, με αφορμή το συλλαλητήριο της Κυριακής «για τη Μακεδονία» στο Σύνταγμα και τη συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής για τα Ίμια το Σάββατο, οι δυνάμεις της αντίδρασης επιχείρησαν να κερδίσουν έδαφος και να στρέψουν μια βαριά χτυπημένη από τη μνημονιακή και καπιταλιστική βαρβαρότητα κοινωνία προς τα δεξιά και ακροδεξιά. Από την άλλη, οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής και κομμουνιστικής Αριστεράς αλλά και του κινήματος συνολικά προσπάθησαν και πέτυχαν σε ένα βαθμό, με συντονισμένες και μαζικές παρεμβάσεις, να «φτύσουν στα μούτρα του συστήματος το φασιστικό δηλητήριο που το ίδιο γεννά» και παράλληλα να δείξουν τον δρόμο της αντεπίθεσης των εργατικών και λαϊκών αγώνων.
Σε αυτήν την προσπάθεια μεγάλη συμβολή είχαν οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση. Τις μέρες που προηγήθηκαν του συλλαλητηρίου πραγματοποιήθηκαν εξορμήσεις με μοίρασμα της προκήρυξης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή της κοινής δήλωσης των αριστερών πολιτικών οργανώσεων για το Μακεδονικό σε πολλές περιοχές, όπως το Ελληνικό, η Κυψέλη, τα Πατήσια, το Γαλάτσι, το Περιστέρι, η Νέα Ιωνία, ο Πειραιάς, η Νέα Σμύρνη, ο Βύρωνας, το Μοσχάτο και η Καλλιθέα. Μεγάλη σημασία είχε επίσης ότι αντιπολεμική-αντιεθνικιστική διεθνιστική θέση, με γνώμονα τα ταξικά συμφέροντα του κόσμου της εργασίας πήραν ορισμένα (λίγα είναι αλήθεια) εργατικά σωματεία («Αττικό», ΣΥΒΧΑ κα), καθώς και εργατικές λέσχες και συλλογικότητες (Εργατικές Λέσχες Ν. Σμύρνης και Ν. Ιωνίας κα).
Στο πεδίο της ιδεολογικής προετοιμασίας συνέβαλε και η συζήτηση του ΝΑΡ για το Μακεδονικό, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Φλεβάρη, σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα εκδηλώσεων στα γραφεία του ΝΑΡ στην Αθήνα.
Μαζική αντιφασιστική απάντηση
Το πρώτο αγωνιστικό ραντεβού δόθηκε το απόγευμα του Σάββατου, με την μαζική διεθνιστική αντιφασιστική κινητοποίηση ενάντια στα σχέδια της Χρυσής Αυγής για την διοργάνωση «της πιο μαχητικής ευρωπαϊκής» φασιστικής συγκέντρωσης και λαμπαδηφορίας με αφορμή την επέτειο για τα Ίμια. Συμμετείχαν ο Συντονισμός για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό (ΣΥΠΡΟΜΕ), ο Αντιφασιστικός Συντονισμός, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑΕ, η ΟΡΜΑ, η ΚΑΡ, το ΕΕΚ, η Ροσινάντε και άλλες συλλογικότητες. Περίπου 1.500-2.000 αγωνιστές, με έντονο το νεανικό στοιχείο και ισχυρή την παρουσία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ξεκίνησαν από την πλατεία Ρηγίλλης και κινήθηκαν προς τα γραφεία της ναζιστικής οργάνωσης στην λεωφόρο Μεσογείων. Στο ύψος της οδού Μιχαλακοπούλου, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν σχηματίσει φραγμό, μη επιτρέποντας στη πορεία να συνεχίσει. Τα μπλοκ παρέμειναν και αρκετή ώρα συγκροτημένα μπροστά από τον φραγμό, διασφαλίζοντας ότι η συγκέντρωση της ΧΑ δεν θα κινηθεί προς το κέντρο. Έτσι ματαιώθηκαν τα σχέδια των νεοναζί, καθώς η άμαζη και άνευρη συγκέντρωσή τους (περίπου 1.000 άτομα) σύρθηκε λίγο παραπάνω, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Το βράδυ, μετά το τέλος της πορείας, πραγματοποιήθηκε αντιφασιστική πεζή «περιπολία» στο κέντρο της Αθήνας, κυρίως από άτομα του αναρχικού/αντιεξουσιαστικού χώρου. Δέχτηκε διαδοχικές επιθέσεις από δυνάμεις των ΜΑΤ, με αποτέλεσμα να συλληφθεί ένα αγωνιστής, μέλος της ΚΕΔ.
Την Κυριακή ήταν η ώρα του μαζικού αντιδραστικού εθνικιστικού συλλαλητηρίου, με κεντρικό σύνθημα «Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική». Παρά την τεράστια προσπάθεια των οργανωτών αλλά και των συστημικών ΜΜΕ, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το πλήθος που κάποιοι ονειρεύονταν. Την στιγμή που οι διοργανωτές έκαναν λόγο για 1,5 εκατομμύριο πολίτες, η αστυνομία με επίσημη ανακοίνωσή της κατέβαζε τον αριθμό στις 140.0000, εκτίμηση που πλησιάζει στην πραγματικότητα. Οι δρόμοι γύρω από την πλατεία γέμισαν από κόσμο, αλλά περιμετρικά και όσο απομακρυνόσουν από το Σύνταγμα η μαζικότητα περιοριζόταν αισθητά. Οι πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, παρά το έντονο εθνικιστικό στοιχείο, προερχόταν από όλες σχεδόν τις ομάδες της ελληνικής κοινωνίας, θέλοντας ενδεχομένως να εκφράσουν με αυτόν τον λάθος τρόπο και την αποδοκιμασία τους απέναντι στο πολιτικό σύστημα. Συγκροτημένη ήταν και η συμμετοχή της ναζιστικής Χρυσής Αυγής και άλλων εθνικιστικών ομάδων. Ίσως η συγκεκριμένη συνύπαρξη, δηλαδή του απλού κόσμου με τα μέλη ναζιστικών εγκληματικών συμμοριών, να ήταν και το πιο επικίνδυνο και συνάμα ανησυχητικό στοιχείο που προέκυψε από το συλλαλητήριο. Τέλος, πολύ έντονη ήταν και η παρουσία της επίσημης εκκλησίας. Η επιλογή των βασικών ομιλητών υποδήλωνε την ξεκάθαρη προσπάθεια των διοργανωτών να «ξεπλύνουν» τον ακροδεξιό χαρακτήρα του συλλαλητηρίου, όπως αυτός είχε αποτυπωθεί στην Θεσσαλονίκη, έτσι ώστε να γίνει ακόμα πιο εύκολη η επικοινωνία της εθνικιστικής ρητορικής με τους πολίτες. Βασικοί ομιλητές του συλλαλητηρίου ήταν ο Μίκης Θεοδωράκης, ο καθηγητής Γιώργος Κασιμάτης και ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος.
Η παρουσία και η ομιλία του Μ. Θεοδωράκη στο συλλαλητήριο της Κυριακής ήταν «η πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία του», όπως σημείωσε σε ανακοίνωσή της και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Με μια πλήρως αντιδραστική ομιλία, που ενσωμάτωσε όλη την εθνικιστική ρητορεία, κάλεσε τους συγκεντρωμένους (μεταξύ αυτών και τους Χρυσαυγίτες) σε «εθνική ενότητα», μίλησε για «αριστερόστροφο φασισμό» και έδειξε ως «εχθρούς» του λαού …τους «αριστεριστές». Οι ομιλίες που ακολούθησαν ήταν ακόμη πιο αποκαλυπτικές του ακροδεξιού πολεμοκάπηλου προσανατολισμού της συγκέντρωσης. Κάποια στιγμή μάλιστα στο «βήμα» ανέβηκε και ο ηγούμενος την Μονής Εσφιγμένου του Αγίου Όρους, αρχιμανδρίτης Μεθόδιος, ο οποίος έβγαλε έναν πρωτοφανές εθνικιστικό και αλυτρωτικό λόγο. Οι διοργανωτές κάνουν λόγο για «προβοκάτσια», καταγγέλλοντας όμως ότι πάνω στο βήμα τον ανέβασαν «πραξικοπηματικά» άτομα της περιφρούρησης του συλλαλητηρίου!
Την ίδια ώρα, στα Προπύλαια, πάνω από 1.000 άτομα συμμετείχαν στη αντιφασιστική συγκέντρωση που είχε καλεστεί από οργανώσεις και συλλογικότητες κυρίως του αναρχικού χώρου. Συμμετείχαν επίσης η Ταξική Αντεπίθεση, η ΟΡΜΑ, το ΕΕΚ, η ΟΚΔΕ-Σπάρτακος και η Αντιπολεμική Κίνηση. Γύρω στις 2 το μεσημέρι τα μπλοκ αποχώρησαν προς τα Εξάρχεια.
Μετά τη λήξη του συλλαλητηρίου, μία ομάδα 200-300 φασιστών με κράνη, ρόπαλα και ελληνικές σημαίες κατέβηκαν στην Πανεπιστημίου, έγραψαν συνθήματα με σβάστικες και «μαιάνδρους» στα Προπύλαια και επιχείρησαν να κινηθούν προς την περιοχή των Εξαρχείων. Οι αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες είχαν εντολή να διασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή του συλλαλητηρίου και αρχικά είχαν δείξει μεγάλη ανοχή στις προκλήσεις των φασιστών, «αναγκάστηκαν» να τους απωθήσουν προς την Ομόνοια κάνοντας περιορισμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης. Προχώρησαν όμως μόλις σε μια σύλληψη παρότι δέχτηκαν την επίθεση των νεοναζί, τους οποίους και άφησαν ανενόχλητους στη συνέχεια.
Απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ, με κλομπ και χημικά, στα γραφεία του ΝΑΡ
Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, ομάδες περιφρούρησης διαφόρων συλλογικοτήτων (αναρχικών, αριστερών, αντιρατσιστικών κλπ.), με την συμμετοχή και αγωνιστών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΝΑΡ και της νΚΑ φύλαγαν από ενδεχόμενες φασιστικές επιθέσεις χώρους του κινήματος (στέκια μεταναστών, γραφεία πολιτικών οργανώσεων και τοπικών κινήσεων κα). Έτσι, όταν συγκροτημένες ομάδες φασιστών, το απόγευμα της Κυριακής επιχείρησαν να προσεγγίσουν, δυο φορές μάλιστα, το αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο-στέκι «Εμπρός» στην περιοχή του Ψυρρή, καθώς και κτίριο που στεγάζει πρόσφυγες στην οδό Νοταρά, αναγκάστηκαν να τραπούν σε άτακτη φυγή.
Γύρω στις 4 μ.μ., την στιγμή που ομάδες φασιστών κυκλοφορούσαν με κράνη και ρόπαλα στο κέντρο της Αθήνας αναζητώντας υποψήφια θύματα, μια διμοιρία των ΜΑΤ επιτέθηκε απρόκλητα στα γραφεία του και στους συγκεντρωμένους εκεί αγωνιστές. Πάνοπλοι αστυνομικοί, με έκδηλη κατασταλτική μανία, χτύπησαν με κλομπ μέλη του ΝΑΡ και της νΚΑ, ενώ έριξαν χημικά ακόμα και μέσα στα γραφεία, πριν απωθηθούν από την περιφρούρηση. «Πρόκειται για ευθεία κατασταλτική και τρομοκρατική ενέργεια προς το ΝΑΡ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όλη την μαχόμενη Αριστερά και τον κόσμο του κινήματος που δεν σκύβει το κεφάλι, για την οποία το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φέρουν ακέραια την ευθύνη», κατήγγειλε το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση.
Την Δευτέρα 5/2, πραγματοποιήθηκε διάβημα διαμαρτυρίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από αντιπροσωπεία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΝΑΡ. Στη συνάντησή τους με τον υπουργό Ν. Τόσκα εκδήλωσαν την έντονη διαμαρτυρία τους, χωρίς να λάβουν καμία ουσιαστική απάντηση. Την επίθεση των ΜΑΤ στα γραφεία του ΝΑΡ καταδίκασαν μεταξύ άλλων η ΠΕΝΕΝ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΑΡΙΣ, το ΕΚΚΕ, η ΟΚΔΕ, το ΚΚΕ (μ-λ), η επιτροπή δικαιωμάτων της ΛΑΕ και η κίνηση Diem 25.