Αμαλία Δραγανίγου*
Η κυβέρνηση προωθεί την επιβολή του μονοπωλιακού κεφαλαίου στο λιανεμπόριο
Μεγάλος ντόρος έγινε για την αύξηση της τιμής του φαρμάκου Depon tb 500mg, από 0,77 σε 0,99 ευρώ, όπως και άλλων που ανήκουν στην κατηγορία Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ).
Η γενική εικόνα που υπάρχει είναι ότι κυκλοφορούν περίπου 6.000-8.000 σκευάσματα. Από αυτά, στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, γύρω στα 1.600 χαρακτηρίστηκαν ως ΜΥΣΥΦΑ. Από αυτήν την κατηγορία, γύρω στα 160 έχουν χαρακτηριστεί μέσα στην τελευταία διετία ως ΓΕΔΙΦΑ (Γενικής Διάθεσης Φάρμακα), τα οποία προορίζονται για κίνηση μέσα από άλλα κανάλια διανομής, όπως πολυκαταστήματα, σούπερ μάρκετ κλπ.
Όλα όσα δε συνταγογραφούνται είναι, στην πραγματικότητα, αυτά που δεν αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ. Εδώ, για παράδειγμα, ανήκουν όλα τα αντιβηχικά σιρόπια, πολλές δερματολογικές κρέμες, τα περισσότερα παυσίπονα, πολλά κολλύρια κλπ. Όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων –όχι μόνο της τελευταίας επταετίας– φροντίζουν να «αποφορτίζουν» την κρατική δαπάνη –δηλαδή τα δικά μας χρήματα που είναι δεσμευμένα στα ασφαλιστικά ταμεία– από το κόστος φαρμάκων. Ακόμα πιο πριν, είχαν ξεκινήσει να διαμορφώνουν λίστες φαρμάκων που εξαιρούνταν από την κρατική αποζημίωση. Ονομάζονταν, τότε, φάρμακα life style, όπως το Daflon που χρησιμοποιείται ευρέως για θρομβοφλεβίτιδες , αιμορροϊδοπάθειες κ.α.
Μέχρι τώρα, όλες οι παραπάνω κατηγορίες φορτώνονταν εξ ολοκλήρου στις τσέπες των ασθενών. Είχαν όμως ένα κοινό χαρακτηριστικό. Η χοντρική τους τιμή καθοριζόταν από το κράτος, με αποτέλεσμα αυτό να κρατάει την τιμή τους πάνω-κάτω σταθερή. Όμως, από 1/1/2017 απελευθερώθηκε η χοντρική τους τιμή, με προφανές το αποτέλεσμα της αύξησης της τιμής τους. Τώρα η αύξηση αυτή προχωρά σε φάρμακα ευρείας χρήσης και γι’ αυτό έγινε τόσο ισχυρά αντιληπτή. Πολύ πιθανό, όταν η τιμή τους γιγαντωθεί, οι εταιρείες να κάνουν συμφωνίες εκπτώσεων με τα μεγαλομάγαζα, που θα φαντάζουν στην αρχή σαν σωτήρες που πουλούν φτηνά φάρμακα. Εδώ κολλάει και η μεγάλη αύξηση των σχετικών διαφημίσεων, ώστε να υπάρξει τεχνητή ζήτηση – για αυτόν τον λόγο λέμε ότι οι διαφημίσεις φαρμάκων θα έπρεπε να απαγορευτούν! Η συνέχεια όμως δε θα είναι αυτή.
Όσο πολύπλοκο κι αν είναι το θέμα της τιμολόγησης των φαρμάκων, έχει στη βάση του έναν κεντρικό σχεδιασμό. Το κράτος απομακρύνεται από τη δαπάνη που οφείλει να αποδίδει για φάρμακα. Ακόμα και τα συνταγογραφούμενα-αποζημιούμενα φάρμακα, σε μεγάλο αριθμό των οποίων η τιμή πέφτει, έχει βρει έναν πρωτοφανή τρόπο να τα φορτώνει στον ασφαλισμένο. Για κάθε σκεύασμα το κράτος αποζημιώνει ένα ποσό (ασφαλιστική τιμή). Αν το φάρμακο είναι ακριβότερο από το πόσό αυτό, ο ασθενής πληρώνει τη συμμετοχή του και μέρος ή ολόκληρη τη διαφορά λιανικής-ασφαλιστικής τιμής. Έτσι, η συμμετοχή του φτάνει το 40%, το 50%, ακόμα και το 60%!
Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όντας άξιος συνεχιστής των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, συνεχίζει να ληστεύει τους ασφαλισμένους. Δεσμεύει τα λεφτά τους στα ασφαλιστικά ταμεία για να τα «κουρέψει» στη συνέχεια και να τα αποδώσει στις τράπεζες ή τα δίνει απευθείας στους φαρμακοβιομήχανους, μην αποζημιώνοντας τα φάρμακά τους.
Στην ίδια πολιτική γραμμή, που κάνει το κεφάλαιο δυνατότερο ενώ τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους φτωχότερους, κινήθηκε και στον νόμο που ψηφίστηκε για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης τη Δευτέρα 15/1. Με τις ρυθμίσεις που κάνει για το ωράριο, λύνει προβλήματα που είχαν τα μεγαλοφαρμακεία, όπως το αν θα είναι ανοιχτά στις αργίες, που τώρα τους επιτρέπει και να είναι και να μην είναι (!), ενώ τα μικρότερα δεσμεύονται σε ωράρια που δύσκολα θα αντέξουν. Αν και πιστεύουμε ότι καταρχήν ο κόσμος δε θα βιώσει κάτι πολύ διαφορετικό από ό,τι έχει ζήσει ως τώρα, είναι βέβαιο ότι στο μέλλον τα μικρά φαρμακεία θα συμπιεστούν κι άλλο από αυτές τις ρυθμίσεις. Αν τελικά εξολοθρευτούν, τότε ο κόσμος θα καταλάβει τι σημαίνει μονοπωλιακό κεφάλαιο φαρμάκου στο λιανεμπόριο.
Τέλος, ένα επίσης νέο σημείο-τομή του νόμου αυτού είναι ότι το ωράριο του φαρμακείου δεν το ορίζει πλέον ο φαρμακοποιός που δουλεύει σε αυτό αλλά ο επιχειρηματίας που είναι ο ιδιοκτήτης!
*Φαρμακοποιός,
εκπρόσωπος της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας Φαρμακοποιών,
μέλος ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής
και του εκλεκτορικού σώματος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου