Νίκος Μανάβης
Αγροτικές κινητοποιήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη την Ελλάδα αυτές τις μέρες, μπλόκα στους δρόμους, συγκεντρώσεις αγροτών σε οδικούς κόμβους, σε πόλεις και κωμοπόλεις, συμβολικές καταλήψεις σε γέφυρες και συλλαλητήρια.
Αγροτική παραγωγή για τις ανάγκες του λαού απαιτεί έξοδο από ΕΕ
Οι φτωχομεσαίοι αγρότες αγωνίζονται ενάντια στα απανωτά φορολογικά χαράτσια και στις νέες αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών. Μείζον ζήτημα για τη φτωχομεσαία αγροτιά είναι οι ταχύτατες διαδικασίες ξεκληρίσματός της που έρχονται με την κάθετη πτώση των τιμών παραγωγού σε σειρά προϊόντων (βλ. αιγοπρόβειο γάλα) αλλά και την επιτάχυνση των πλειστηριασμών από τις τράπεζες.
Την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου μίλησε για στρατηγικό σχεδιασμό που αποδίδει. Στην ίδια συνέντευξη, που παραχώρησε στην εφημερίδα Ύπαιθρος Χώρα, παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει το αγροτικό μνημόνιο που συμφώνησε με ΕΕ και ΔΝΤ το καλοκαίρι του 2015. Η εφαρμογή αυτής της πολιτικής, μαζί με την υλοποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), οδηγούν στην καταστροφή 450.000 αγροτοεργάτες και αγροτοεργάτριες, καθώς τους αποκλείουν άμεσα από όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα του κράτους και της ΕΕ, από τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, από τις άδειες για λαϊκή αγορά, από την απόκτηση αγροτικού αυτοκινήτου κ.ά., σε όφελος των μεγαλοαγροτών-καπιταλιστών, όπως επισημαίνει η αγροτοδιατροφική επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε σχετική ανακοίνωσή της. Παράλληλα, ετοιμάζεται η πλήρης περικοπή των αγροτικών επιδοτήσεων που ως τώρα δίνονται στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, με την υπό διαμόρφωση νέα ΚΑΠ. Δηλαδή την ΚΑΠ που θα εφαρμοστεί μετά το 2020. Κανένα από τα σενάρια που αυτή την στιγμή εξετάζονται για τον προϋπολογισμό της ΕE και την ΚΑΠ δεν προβλέπει τη διατήρηση της χρηματοδότησης του αγροτικού τομέα στα σημερινά επίπεδα. Όλα τα σενάρια μιλούν για μείωση των χρηματοδοτήσεων αλλά και για αξιοποίηση της ΚΑΠ προκειμένου να διασωθούν οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες.
Έτσι, για μετά το 2020, θα πρέπει να αναμένουμε: α)απώλεια των άμεσων επιδοτήσεων για τους μικρούς παραγωγούς, β) μείωση των άμεσων επιδοτήσεων και αύξηση των έμμεσων, δηλαδή αύξηση των κονδυλίων που δίνονται στα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα, ώστε οι κοινοτικοί πόροι να επιστρέφονται στα πολυεθνικά πολυκλαδικά μονοπώλια του αγροτοδιατροφικού συμπλέγματος, γ) αντικατάσταση επιδοτήσεων με χρηματοδοτικές εγγυήσεις από τις Τράπεζες, ώστε ένα σημαντικό τμήμα των πόρων της ΚΑΠ να καταλήξει στα ταμεία των Ευρωπαϊκών Τραπεζών, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα τους. Κρίσιμο ζήτημα που πρέπει να σημειωθεί εδώ είναι πως κανένας μικρός παραγωγός δεν χρηματοδοτείται σήμερα από τις τράπεζες.
Από τον Μάη του 2016, με την ψήφιση του τότε πολυνομοσχεδίου για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων από τους δανειστές, έχει επιταχυνθεί απίστευτα το ξεκλήρισμα των φτωχομεσαίων αγροτών. Οι πρώτοι που καταστρέφονται είναι οι συνταξιούχοι, που απειλούνται να χάσουν τα δύο τρίτα της σύνταξής τους, αν συνεχίσουν να παράγουν αγροτικά προϊόντα για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους. Δεκάδες χιλιάδες παραγωγοί αυτής της κατηγορίας έχουν ήδη εγκαταλείψει τις καλλιέργειες και τα κοπάδια τους για να περισώσουν τις συντάξεις τους. Χάνουν, όμως, το συμπληρωματικό αγροτικό εισόδημα που τους ήταν απολύτως αναγκαίο για να καλύψουν τις βασικές τους βιοτικές ανάγκες.
Η επόμενη μεγάλη κατηγορία φτωχομεσαίων αγροτών είναι αγροτοεργάτες-αγροτοεργάτριες των οποίων τα αγροκτήματα είναι η υποθηκευμένα στην πρώην ΑΤΕ. Πρόκειται για τεράστιες εύφορες εκτάσεις γης που θα βγουν στο σφυρί από τα εγχώρια και διεθνή οικονομικά κοράκια για ένα κομμάτι ψωμί. Όσοι μικροί αγρότες επιβιώσουν, θα συνθλίβουν από τις εξευτελιστικές τιμές παραγωγού που επιβάλλουν τα ντόπια και διεθνή μονοπώλια.
Η ζοφερή πραγματικότητα δεν πρέπει να οδηγήσει την φτωχομεσαία αγροτιά, τους εργάτες και εργάτριες γης και τη νεολαία της υπαίθρου στην παραίτηση, την εκλογική ανάθεση και την παθητική αναμονή των «νέων σωτήρων». Άλλωστε όλοι τους, παλιοί και νέοι «σωτήρες», από τη φασιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής έως τον ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια καταστροφική πολιτική θέλουν να εφαρμόσουν ή εφαρμόζουν ήδη ή την εφάρμοσαν συμμετέχοντας στις προηγούμενες κυβερνήσεις. Τώρα είναι η ώρα των μαχητικών αγώνων, όχι της αναμονής. Αγώνων που θα έχουν σαφές, αντικυβερνητικό, αντιΕΕ, αντιμνημονιακό και αντικαπιταλιστικό περιεχόμενο. Τώρα είναι η ώρα συγκρότησης του μετώπου πάλης φτωχομεσαίας αγροτιάς και εργαζομένων στον αγροτοδιατροφικό τομέα, εργαζομένων της πόλης και νεολαίας. Με αυτό το πλαίσιο, η αγροτοδιατροφική επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πραγματοποιεί εξορμήσεις σε όλη τη χώρα, στηρίζοντας και ενισχύοντας τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Η αγροτοδιατροφική επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί σε συμμετοχή σε όλες τις αγροτικές κινητοποιήσεις στη χώρα και το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, στη Λέσχη Αναιρέσεις, στις 6.30 το απόγευμα.
Τρόφιμα για τον λαό εξασφαλίζει η φτωχομεσαία αγροτιά
Η καταστροφή και το ξεπούλημα των συνεταιριστικών αγροτικών βιομηχανιών (π.χ. Δωδώνη), έδωσε ώθηση στη γιγάντωση των παλαιών ιδιωτικών επιχειρήσεων του κλάδου και στη δημιουργία νέων που μονοπωλούν την αγορά και ρίχνουν τις τιμές παραγωγού. Η καταστροφή της φτωχομεσαία αγροτιάς και η συγκέντρωση της αγροτικής γης σε λίγες καθετοποιημένες επιχειρήσεις, θα οδηγήσει σε αύξηση στις τιμές και χειροτέρευση στην ποιότητα των τροφίμων. Η επιβίωση της φτωχομεσαίας αγροτιάς συνδέεται άμεσα με την εξασφάλιση της διατροφικής ασφάλειας και επάρκειας για τα λαϊκά στρώματα. Δηλαδή, με την εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων και υγιεινών τροφίμων σε προσιτές τιμές για την εργαζόμενη πλειοψηφία. Η διασπορά της παραγωγής τροφίμων σε μεγάλο αριθμό συνεταιρισμένων παραγωγών είναι βασικός όρος επιβίωσης κάθε λαϊκού κινήματος ρήξης και ανατροπής με τον καπιταλισμό.