του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Η πλέον …θεσμική προσπάθεια της Νεάς Δημοκρατίας να καταδείξει – προς πάντα ενδιαφερόμενο εντός και εκτός Ελλάδας– τους λόγους για τους οποίους πρέπει να της ανατεθεί η διαχείριση της επόμενης φάσης της επίθεσης του κεφαλαίου, πραγματοποιείται αυτό το Σαββατοκύριακο με τη διοργάνωση του 11ου Συνεδρίου της.
Οι βασικές θεματικές ενότητες που έχουν προγραμματιστεί δείχνουν την πολιτικη προσωπικότητα της ΝΔ, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ως ένα μείγμα νεοφιλελευθερισμού και αστικών μεταρρυθμίσεων και μιας μοντέρνας εκδοχής του «πατρις-θρησκεία-οικογένεια». Οι αντιφάσεις προφανείς, όμως συνεκτικός κρίκος είναι η ανάγκη του κεφαλαίου να έχει σε ετοιμότητα και αυτή τη μορφή διακυβέρνησης — ως αναβάθμιση, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χάσει την αποτελεσματικότητά της. «Υπηρεσίες για τον Πολίτη: Από το τέλμα στην ποιότητα», «Οικονομία: Από τη μιζέρια στις νέες δουλειές», «Σύγχρονες πολιτικές για την προστασία της Οικογένειας», «Η συμβολή και η ενεργός συμμετοχή των Ελλήνων της διασποράς στην ανάταξη της χώρας μας», είναι μερικές από τις ενότητες του συνεδρίου. Το οποίο θα αποτελέσει ένα ακόμη βήμα, ώστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να παρουσιάσει ώς δεδομένη τη «νίκη στις επόμενες εκλογές», με στόχο να διαμορφώσει όρους διεκδίκησης αυτοδυναμίας. Σε αυτή τη λογική, άλλωστε, κινούνται και οι άλλες παρεμβάσεις και οι ομιλίες του. Στόχος η περαιτέρω διεύρυνση του πολιτικού ακροατηρίου τόσο προς το κέντρο όσο και πρός τα δεξιά, δηλαδή στους ψήφους της Χρυσής Αυγής. Ειδικοί ομιλητές του συνεδρίου θα είναι, άλλωστε, ο Αντώνης Σαμαράς με την ξενοφοβική ατζέντα του αλλά και ο επίτροπός της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Αν και το συνέδριο της ΝΔ παρουσιάζεται ως μια κυρίως πολιτική και ιδεολογική διαδικασία, χωρίς «οργανωτικά καθήκοντα», τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Η ηγετική ομάδα του κομματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει ότι τα οργανωτικά θέματα επιλύθηκαν, όταν αναδείχθηκε πρόεδρος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως όλα τα σημάδια δείχνουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ επιχειρεί να «θωρακίσει» ακόμη περισσότερο την εξουσία του με πλάγιους τρόπους και την καθιέρωση πολιτικών αρχών. Σε αυτή τη λογική, άλλωστε, κινήθηκαν και οι πρόσφατες διακηρύξεις του περί μη συμμετοχής μελών της οικογένειας Μητσοτάκη σε κυβερνητικά-πολιτειακά αξιώματα ή το «κόψιμο» από τις λίστες υποψηφίων του γιού του Ι.Τραγάκη. Έτσι, λοιπόν, ο Κ.Μητσοτάκης αναζητά την «ηθική» υπεροχή, που θα επκυρωθεί από το συνέδριο, ώστε να έχει τον απόλυτο έλεγχο στην κατάρτιση των λιστών των υποψηφίων, ιδίως από τη στιγμή που σε κομβικές και μεγάλες περιφέρειες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης οι «δικοί του» βουλευτές αποτελούν μειοψηφία. Η πρόσφατη καρατόμηση της Κατερινας Παπακώστα, προϊδεάζει για την επιθυμία της ηγεσίας να περιθωριοποιήσει τους λεγόμενους «καραμανλικούς».Βασικός σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια θα είναι και ο Άδωνις Γεωργιάδης, αφού είναι σαφές πως δεν έχει υπάρξει καμία ρήξη στην προ ενός έτους συμμαχία ανάμεσα στον Κ. Μητσοτάκη και τον αντιπρόεδρό του κόμματος που εκπροσωπεί τη «σκληρή-λαϊκή» δεξιά. Άλλωστε, σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Α. Γεωργιάδης στήριξε τον Κ. Μητσοτάκη λέγοντας ότι «δεν μπορεί να είναι κριτήριο επιλογής εισόδου ή εξόδου σε ένα ψηφοδέλτιο το αν κάποιος είναι γόνος ή δεν είναι. Για τον καθένα ισχύει το ίδιο κριτήριο. Το κριτήριο της αξιοκρατίας» και προσθέτοντας πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να στείλει ένα μήνυμα στην πολιτική ζωή ότι μπαίνουν κάποιες συγκεκριμένες αρχές».
Πάντως, ένα ακόμη «κρυφό» ζητούμενο του συνεδρίου είναι και το θέμα των συμμαχιών της Νέας Δημοκρατίας ενόψει των επόμενων εκλογών, είτε αυτές γίνουν νωρίτερα μέσα στο 2018 είτε «στην ώρα τους» το 2019, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση. Αν και πρός τα έξω η Νέα Δημοκρατία οφείλει, με βάση τις επικοινωνιακές ανάγκες, να δηλώνει ότι θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, στο εσωτερικό της δίνουν και παίρνουν οι συζητήσεις για το τι θα γίνει στο ενδεχόμενο που θα έχει ένα υψηλό αλλά όχι αυτοδύναμο ποσοστό. Επ’ αυτού του ζητήματος δεν υπάρχουν «καθαρές κουβέντες», αφού πολλά σενάρια μένουν ανοιχτά. Θα διακηρυχθεί όμως η ευρύτερη πλατφόρμα πάνω στην οποία θα βασιστούν.