του Σπύρου Ρούμπα
Με μια κατάθεση καταπέλτη, που αποδεικνύει τη διαχρονική δολοφονική δράση των νεοναζί της Χρυσής Αυγής ως προέκταση του συστήματος, υπό την κάλυψη της αστυνομίας, συνεχίστηκε η δίκη της Χρυσής Αυγής την Παρασκευή. Ο ιστορικός Δημήτρης Κουσουρής, καθηγητής σήμερα στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας, παρά την αποτυχημένη προσπάθεια των συνηγόρων υπεράσπισης της ΧΑ να αποτρέψουν την κατάθεσή του (όπως και άλλων μαρτύρων της πολιτικής αγωγής). Στην αίθουσα των γυναικείων φυλακών του Κορυδαλλού, που ήταν γεμάτη από φίλους και συναδέλφους του μάρτυρα αλλά και νέους αγωνιστές, ακούστηκε ξανά η ιστορία της δολοφονικής επίθεσης τάγματος εφόδου 8-10 τραμπούκων της Χρυσής Αυγής στις 16 Ιουνίου 1998 εναντίον του Δ. Κουσουρή και δύο συναγωνιστών του, έξω από τον …αστυνομοκρατούμενο χώρο των δικαστηρίων στην Ευελπίδων. «Μου επιτέθηκαν επειδή είχα πρωτοστατήσει στο εκπαιδευτικό κίνημα. Ήμουνα μέλος του ΚΣ της ΕΦΕΕ, εκπροσωπώντας την ΕΑΑΚ.
Η επίθεση έλαβε χώρα στο τέλος του κινήματος. Είχα βρεθεί στο δικαστήριο σε αλληλεγγύη προς μέλη του κινήματος», είπε ο Δ. Κουσουρής, αναφερόμενος στη μεγάλη μάχη των εξεταστικών. Ο Δ. Κουσουρής ανέδειξε τα «κοινά χαρακτηριστικά» που είχε η επίθεση του 1998, με τις μετέπειτα επιδρομές της Χρυσής Αυγής σε μετανάστες, αλιεργάτες, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα και τον Παύλο Φύσσα. «Συγκροτούν Τάγμα Εφόδου, δηλαδή ομάδα οπλισμένων ανθρώπων, και στοχοποιούν ιδεολογικό αντίπαλο ή μετανάστη ή αριστερό συνδικαλιστή, σε τόπο και χρόνο που διευκολύνει την πλήξη του στόχου. Χτυπούν και φεύγουν. Προφανώς είναι σαφές –γιατί και γω από τύχη σώθηκα– πως μιλάμε για τρόπο λειτουργίας που έχει εξελιχθεί και γίνεται πιο αποτελεσματικός. Εγώ δέχτηκα επίθεση με ρόπαλα, ο Φύσσας δέχτηκε δυο μαχαιριές… Έτσι χτυπήσαν τον Πουλικόγιαννη και το ΠΑΜΕ για να στείλουν μήνυμα στους εργάτες της Ζώνης ότι “μπορούμε και χτυπάμε τον αρχηγό σας. Άρα και εσάς”». Ο Δ. Κουσουρής συμπλήρωσε πως: «Υπάρχουν δηλώσεις τους που λενε τους μετανάστες ποντίκια και κατσαρίδες. Η απανθρωποποίηση του αντιπάλου αποτελεί μελετημένα στάδιο για να περάσει μια ομάδα στην πράξη. Να σταματήσουν τους ενδοιασμούς. Όπως στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τους Εβραίους τους έλεγαν “φιγούρες”». Σε ερώτηση εάν «έχει κάποια σύνδεση με τη σημερινή ηγεσία της ΧΑ το περιστατικό του 1998», απάντησε πως «ο ίδιος ο καταδικασθείς (σ.σ. ο Ι. Ανδρουτσόπουλος ή Περίανδρος) ήταν μέλος της ηγεσίας της ΧΑ, η οποία σε πρώτη φάση υποστήριξε ότι ήταν ψευδείς οι κατηγορίες και ότι παραμένει μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου». Αναφέρθηκε επίσης και σε τηλεφωνική συνομιλία του Ι. Ανδρουτσόπουλου (που είδε το φως της δημοσιότητας), στην οποία ο Περίανδρος έλεγε πως ηθικός αυτουργός της επίθεσης στον Κουσουρή ήταν ο Ν. Μιχαλολιάκος, ενώ συμμετοχή στην ομάδα είχε και ο Η. Παναγιώταρος. Δίχως φόβο, με τον πύρινο λόγο του και με την ευγενική φυσιογνωμία του απέναντι στους δικηγόρους των φασιστών, ο Δ. Κουσουρής συνέβαλε στην αποκάλυψη της δράσης της ΧΑ. Η κατάθεση ανέδειξε και τη σχέση της Χρυσής Αυγής με την αστυνομία. «Στις πορείες δρούσαν πίσω απ’ τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Στη δολοφονία Φύσσα βρίσκονταν δίπλα. Κατά τη φυγοδικία του Περίανδρου υπήρχε έκθεση του Υπουργείου που ανέφερε ότι μέρος της ΕΛΑΣ εμπόδιζε τη σύλληψη».
Οι δικηγόροι της Χρυσής Αυγής προσπαθούσαν συνεχώς να συσχετίσουν τη βία των φασιστών με αυτήν του κινήματος, να αντιπαραβάλλουν τα τάγματα εφόδου και τα πογκρόμ, με τα «Εξάρχεια» και τις μαχητικές πορείες, για να λάβουν αποστομωτικές απαντήσεις από τον μάρτυρα. Στην ερώτηση «Η φράση “από τον Πειραιά ως το Κερατσίνι, φασίστας δε θα μείνει”, συνιστά λόγο επίθεσης;» ο Κουσουρής απαντά πως: «το σύνθημα αυτό καλεί σε υπεράσπιση των ανθρώπων που είναι στο στόχαστρο!» Τρανταχτή απόδειξη πως η θεωρία των δύο άκρων βοηθά, ευνοεί και ξελασπώνει τη Χρυσή Αυγή και τον φασισμό. H στάση, η κατάθεση και η παρουσία του Δημήτρη Κουσουρή είναι οδηγός για τους αγωνιστές στο σήμερα. Ρωτάει η πρόεδρος: «Θεωρείται πως είναι καθήκον των πολιτών να ανθίστανται στην ακροδεξιά»; Κουσουρής: Απολύτως!»