των Αγγελική Βάσιλα, Καλμοίρα Σωτηρίου
Την Τρίτη 28/11, στο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής πραγματοποιήθηκε η εξ’ αναβολής συζήτηση για τις καταστροφές στη Δυτική Αττική, σε κλίμα μεγάλης έντασης και αγανάκτησης για τη στάση της περιφερειακής διοίκησης. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν μέλη σωματείων και κάτοικοι της περιοχής που απαιτούσαν άμεσες δεσμεύσεις από τη διοίκηση. Η εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα ΕΒΕ της περιοχής, Άρτεμις Ρεντούμη, ζήτησε έκτακτη ενίσχυση των μικροεπιχειρήσεων, άμεση υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων, άμεση καταγραφή και αποζημίωση για το 100% των ζημιών των σπιτιών και των μικρών καταστημάτων.
Οι κάτοικοι και οι φορείς αντέδρασαν έντονα απέναντι στην τακτική της Ρένας Δούρου να αποφύγει την εισήγηση και να κρύβεται ροκανίζοντας το χρόνο της συνεδρίασης. Κατόπιν επανειλημμένων αντιδράσεων των κατοίκων και αφού είχαν ήδη τοποθετηθεί όλες οι παρατάξεις, η περιφερειάρχης πήρε το λόγο για να υπερασπιστεί πρώτα τον εαυτό της, προκαλώντας την οργή των κατοίκων, και κατά δεύτερον για να εξαγγείλει τη θέλησή της «να ζητήσει» να ικανοποιηθούν τα περισσότερα αιτήματα των κατοίκων από την κεντρική διοίκηση, καλώντας τις λοιπές παρατάξεις να ψηφίσουν προθέσεις και υποσχέσεις… Η μόνη πιο συγκεκριμένη εξαγγελία αφορούσε τη χρηματοδότηση από τους πόρους της περιφέρειας με το ποσό των 15 εκατ. ευρώ.
Εκ μέρους της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική, ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Αδαμόπουλος, επεσήμανε την πλήρη απουσία της περιφέρειας και του κρατικού μηχανισμού από το έργο της αποκατάστασης της περιοχής, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αυτό είναι το ταξικά ανάλγητο δολοφονικό και μνημονιακό κράτος. Υπάρχει όταν το χρειάζεται ο πλούσιος και ο ισχυρός. Απουσιάζει όταν το χρειάζεται ο φτωχός».
Σχετικά με τις πολιτικές ευθύνες της τωρινής κυβέρνησης, είπε πως έρχονται να συμπληρώσουν αυτές των προηγούμενων καθώς κινούνται στην ίδια λογική, αναφέροντας ως παραδείγματα την πρόσφατη νομοθεσία νομιμοποίησης των αυθαιρέτων, την καθυστέρηση στις δημοπρατήσεις για την προστασία της Μαγούλας και της περιοχής ΠΥΡΚΑΛ, τις καθυστερήσεις στη διαχείριση των ρεμάτων στην Αγία Κατερίνη και τις Σούρες, παρότι για την τελευταία υπήρχε εγκεκριμένη μελέτη δημοσιευμένη σε ΦΕΚ τον Γενάρη του 2016. Αν και ακόμα και αυτή είναι προσαρμοσμένη στις υπάρχουσες χρήσεις, με μερική εκτροπή τμήματος του άξονα διευθέτησης του ρέματος, αποδεικνύοντας ότι κι αυτή η κυβέρνηση δεν επέλεξε να δώσει ουσιαστική και μακροπρόθεσμη λύση. Πρόσθεσε ότι το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής, συνεχίζοντας τις πρακτικές των προκατόχων του μόλις τον περασμένο Ιούλη, ενέκρινε την «Ίδρυση Επιχειρηματικού Πάρκου» στον Ασπρόπυργο χωρίς να τηρούνται βασικότατες προϋποθέσεις και όροι της πολεοδομικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας, σε μια περιοχή που διασχίζεται από εφτά ρέματα που δεν έχουν οριοθετηθεί.
Για την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική τονίζεται, επίσης, πως είναι περισσότερο από ξεκάθαρο ότι για την ανετοιμότητα στην πρόληψη, αλλά και την αντιμετώπιση τέτοιων καταστροφών φταίνε οι αστικές κυβερνήσεις με όποιο μανδύα κι αν εμφανίζονται σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, οι οποίες εφαρμόζοντας τις πολιτικές ΕΕ-κεφαλαίου, έχουν απογυμνώσει τους δημόσιους φορείς από κάθε υλική δυνατότητα και μέσο με τις μνημονιακές περικοπές κι αναδιαρθρώσεις, τις απολύσεις και το πάγωμα των προσλήψεων.
Τέλος πέρα από τα μέτρα που αφορούν την αντιμετώπιση των άμεσων και επειγουσών αναγκών (σίτιση, στέγαση, ένδυση), ο Νίκος Αδαμόπουλος, προσέθεσε την ανάγκη να προχωρήσει ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός αντιπλημμυρικών έργων και έργων υποδομής που θα κάνουν ασφαλή τη ζωή των κατοίκων, να ληφθεί μέριμνα ώστε να μη χάσουν τις δουλειές τους οι κάτοικοι επειδή αδυνατούν να μετακινηθούν, να αποζημιωθούν στο 100% των ζημιών οι πληγέντες, να τους παρασχεθεί δωρεάν ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και να διαγραφούν τα χρέη τους σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες.