του Μπάμπη Συριόπουλου
Περιχαρής δήλωσε ο Γιούνκερ για το γεγονός ότι 25 κράτη-μέλη της ΕΕ (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) αναβαθμίζουν τη στρατιωτική τους συνεργασία. Οι «25» έχουν ήδη ενεργοποιήσει, από το Νοέμβριο, τη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO) που προβλεπόταν από τη Συνθήκη της Λισαβόνας και δίνει σε όσα κράτη-μέλη θέλουν τη δυνατότητα να επιδιώξουν μεγαλύτερη συνεργασία στον τομέα της «άμυνας και της ασφάλειας».
«Η Ευρώπη δεν μπορεί και δεν πρέπει να αναθέτει εξωτερικά την ασφάλεια και την άμυνά μας. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συμπληρώσει αυτές τις προσπάθειες και θα λειτουργήσει ως επιπλέον κίνητρο συνεργασίας στον τομέα της άμυνας», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν. Σημειώνεται ότι το ευρωπαϊκό ταμείο «άμυνας» δρομολογήθηκε από τις 7 Ιουνίου του 2017, με χρηματοδότηση 5,5 δισ. ευρώ το χρόνο. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Κατάινεν, είχε δηλώσει τότε: «Συμπληρώνοντας τη συνεργασία μας με το ΝΑΤΟ, πρέπει εμείς οι ίδιοι να δράσουμε περισσότερο και καλύτερα». Το ταμείο αυτό στοχεύει στη «συνεργατική» έρευνα και ανάπτυξη της ευρωπαϊκής πολεμικής βιομηχανίας, καθώς και στην ενοποίηση των οπλικών συστημάτων που χρησιμοποιούν οι χώρες της ΕΕ. Εντάσσεται δε στην παγκόσμια στρατηγική της ΕΕ, στο πλαίσιο πάντα της συνεργασίας με το ΝΑΤΟ. Το σχέδιο που υπέβαλαν τα 25 κράτη-μέλη στο πλαίσιο της PESCO και εγκρίθηκε από την Κομισιόν στις 11 Δεκεμβρίου προβλέπει μια πρώτη δέσμη 17 συνεργατικών στρατιωτικών έργων όπως στρατιωτική κινητικότητα, επιτήρηση σε θάλασσες και λιμάνια, κυβερνοάμυνα, ευρωπυροβολικό, τεθωρακισμένα και αμφίβια οχήματα, κέντρο πιστοποίησης για την εκπαίδευση των ευρωπαϊκών στρατών κτλ.
Η προσπάθεια αυτή πολεμικής προετοιμασίας, εξοπλισμού και συντονισμού των χωρών της ΕΕ γίνεται σε ένα διεθνές περιβάλλον αυξανόμενης έντασης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Σύμφωνα με το σουηδικό Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη (SIPRI), τα τελευταία 15 χρόνια το παγκόσμιο εμπόριο όπλων και στρατιωτικών υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 38%. Οι 100 μεγαλύτερες εταιρίες εξοπλισμών πούλησαν το 2016 όπλα και οπλικά συστήματα αξίας 374,8 δισ. δολαρίων. Την πρώτη θέση έχουν τα αμερικανικά μονοπώλια, ακολουθούν εκείνα της ΕΕ και της Ρωσίας, ενώ ανερχόμενη δύναμη είναι η Κίνα. Το αμερικάνικο ερευνητικό ινστιτούτο Rand, σχετιζόμενο με πολεμικές βιομηχανίες και το ρεπουμπλικανικό κόμμα, στην τελευταία έκθεσή του ανησυχεί για τις προόδους της Ρωσίας και της Κίνας σε πολεμικούς εξοπλισμούς και τεχνολογία, ενώ τονίζει την ανεπάρκεια των ΗΠΑ να ανταποκριθούν σε τυχόν αναμετρήσεις στα «μέτωπα» των βαλτικών χωρών, της Ταϊβάν και της Βόρειας Κορέας.
Τα ιμπεριαλιστικά κέντρα όπου γης αρματώνονται για παν ενδεχόμενο ενάντια στους ανταγωνιστές τους, σε βάρος των ίδιων των λαών τους.