Κοκόρια, γουρουνόπουλα, γαλοπούλες, προσφορά κάποιου χασάπικου, μπαίνουν συχνά στη λοταρία αργά το μεσημέρι στα πέριξ της Κεντρικής Κρεαταγοράς, ενώ η τιμή κάθε λαχνού είναι συνήθως ένα ευρώ. Με την κυβερνητική απόφαση να μετατραπούν οι αποδείξεις από τις ηλεκτρονικές πληρωμές σε λαχνούς, που κάθε μήνα μπαίνουν σε κλήρωση, ο τζόγος μετατρέπεται σε επίσημο εργαλείο άσκησης οικονομικής πολιτικής. Όπως δήλωσε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, η λοταρία εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική για τη φορολογική συμμόρφωση. «Δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη αλλά θέλουμε την τύχη σύμμαχό μας για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα».
Ο σκοπός, δηλαδή η αύξηση των φορολογικών εσόδων μέσω του ΦΠΑ, αγιάζει τα μέσα, ακόμα και αν τα μέσα προσεγγίζουν τη γελοιότητα και συμβάλλουν στον εθισμό στον τζόγο και στην ηθική και κοινωνική του νομιμοποίηση. Κάθε μήνα, όλοι οι λαχνοί που αντιστοιχούν στις αγορές που γίνονται με ψηφιακό χρήμα μπαίνουν σε κλήρωση. Οι τυχεροί λαχνοί είναι χίλιοι που κερδίζουν χίλια ευρώ ο καθένας ενώ τα χρήματα αυτά είναι ακατάσχετα, αφορολόγητα, δεν αποτελούν εισόδημα και δεν υπόκεινται σε κρατήσεις. Εκτός από το χρηματικό έπαθλο, προβλέπονται και έπαθλα σε είδος, τα οποία όμως δεν έχουν προσδιοριστεί ακριβώς. Άραγε θα είναι κοκόρια, γουρουνόπουλο, σφυρίδες ή μήπως μπιτόνια με πετρέλαιο για να ζεσταινόμαστε τις κρύες νύχτες του χειμώνα; Αυτά τα δωράκια θα παραδίδονται μέσω ταχυδρομείου στο σπίτι μας…
Επειδή η κυβέρνηση σέβεται το δικαίωμα της ατομικής επιλογής, μπορεί κάποιος, αν το επιθυμεί, να γίνει «αντιρρησίας τζόγου», δηλαδή να ζητήσει να εξαιρεθεί από το πρόγραμμα Δημοσίων Κληρώσεων ή να αποποιηθεί το έπαθλο.
Ελλάς Ελλήνων Τζογαδόρων, λοιπόν. Αλλά με αριστερό πρόσημο. Και το έπαθλο δεν το προσφέρει κάποιο χασάπικο στη Βαρβάκειο, αλλά οι κοστουμαρισμένοι κυβερντηικοί χασάπηδες της ζωής και του μέλλοντός μας.