του Γιώργου Λαουτάρη
Τα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής που επιβάλλει η τρόικα και αποδέχεται και υιοθετεί ασμένως η ελληνική κυβέρνηση έρχεται να υπογραμμίσει και φέτος το πλεόνασμα που δημιουργεί στον προϋπολογισμό η λεγόμενη «υπεραπόδοση» της φορολογίας. Σε αντίθεση πάντως με το 2016, όταν η κυβέρνηση Τσίπρα αποφάσισε μονομερώς να δώσει μια ψευδεπίγραφη και δημαγωγική «13η σύνταξη», φέτος όλα δείχνουν ότι θα γίνουν κατά πλήρη υπόδειξη των δανειστών και επιτρόπων της ελληνικής οικονομίας.
Συγκεκριμένα, κατά τον υπουργό Οικονομίας, Ευκλείδη Τσακαλώτο, το πλεόνασμα που θα επιτευχθεί θα ανέρχεται σε τουλάχιστον 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο υπουργός εκτίμησε μάλιστα ότι το ποσό αυτό «θα είναι το πάτωμα», όπως είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, προσθέτοντας πως το τελικό μέγεθος θα είναι πολύ υψηλότερο τελικά. Φυσικά, τα ποσά αυτά είναι το αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης αλλά και της σκλήρυνσης των εισπρακτικών μηχανισμών του κράτους που πλέον κατάσχουν απροειδοποίητα τραπεζικούς λογαριασμούς.
Θα μείνει στην ιστορία η παραδοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιάννη Χουλιαράκη στη Βουλή ότι η φορολογική επιβάρυνση του προϋπολογισμού του 2017 και του 2018 «είναι μεγάλη για τους έντιμους και συνεπείς φορολογούμενους, για τη μεσαία τάξη, είναι μεγάλη για τους ελεύθερους επαγγελματίες». Το κυβερνητικό στέλεχος ομολόγησε κυνικά ότι «αυτό ήταν μία συνειδητή επιλογή για να βοηθήσουμε τα πιο αδύναμα οικονομικά κοινωνικά στρώματα. Και η βοήθεια αυτή γίνεται με το μοίρασμα του υπερπλεονάσματος».
Βέβαια έχει γίνει πλέον σαφές ότι το ταμείο φουσκώνει πλασματικά λόγω μιας ανομολόγητης στάσης πληρωμών που έχει κηρύξει το κράτος, όπως περίτρανα αποδεικνύει η αναμονή στην οποία έχει καταδικάσει η κυβέρνηση 300.000 δικαιούχους κύριων και επικουρικών συντάξεων αλλά και δικαιούχους «Εφάπαξ», με το πρόσχημα της προετοιμασίας του ενιαίου φορέα διαχείρισης προνοιακών επιδομάτων. Το γεγονός αυτό δεν έχει ξεφύγει προφανώς από την προσοχή των δανειστών που κρατούν μικρό καλάθι και είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί ως προς τα μεγέθη. Στην πραγματικότητα, η τρόικα εξετάζει ακόμη και τη ματαίωση της διανομής του κοινωνικού μερίσματος. Το αν η Κομισιόν θα επιτρέψει αυτό το «δωράκι» στην ελληνική κυβέρνηση και την επικοινωνιακή της πολιτική, θα καθοριστεί με πολιτικά κριτήρια, καθώς εξαρτάται και από τις διαπραγματεύσεις με άλλους παίκτες, όπως το ΔΝΤ.
Η περσινή …13η σύνταξη φαίνεται ότι θα μείνει στην ιστορία ως ο μεγάλος ακτιβισμός της κυβέρνησης Τσίπρα που φυσικά δεν βρήκε συνέχεια. Ήδη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, παραδέχτηκε ότι «ένα κομμάτι από την υπεραπόδοση θα δοθεί σε κοινωνικές κατηγορίες και ένα κομμάτι θα μείνει στα δημόσια ταμεία ως μαξιλάρι ασφαλείας για την οποία πιθανή αναθεώρηση των στοιχείων».
Άλλωστε, ακόμη και αν η κυβέρνηση δώσει έκτακτη οικονομική βοήθεια η οποία κατευθυνθεί και στη μεσαία τάξη όπως άφησε να εννοηθεί το κυβερνητικό επιτελείο, είναι πολύ πιθανό να την πάρει πίσω το 2018 μέσω πρόσθετων επιβαρύνσεων και περικοπών επιδομάτων και παροχών ή η σχεδιαζόμενη ενσωμάτωση όλων των προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων στο επονομαζόμενο λεγόμενο εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα. Το σχέδιο αυτό θα οδηγήσει σε μείωση ή κατάργηση πλήθους επιδομάτων αναπηρίας, στα οικογενειακά, στο επίδομα θέρμανσης, στα φοιτητικά βοηθήματα και στα επιδόματα στέγασης, ενώ θα μειωθούν δραστικά οι δικαιούχοι τους.
Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της κυβέρνησης προβλέπονται νέα μέτρα ύψους 1,9 δισ. ευρώ για το 2018, όπως είναι οι νέες περικοπές στο ενιαίο μισθολόγιο, οι πρόσθετες περικοπές στις συντάξεις και τα οικογενειακά επιδόματα, η κατάργηση ΕΚΑΣ, η κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατρικές εξετάσεις, η επέκταση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, ο φόρος διαμονής, οι πρόσθετες επιβαρύνσεις στις ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Και βέβαια, όλα αυτά είναι …ορεκτικά, καθώς το κύριο πιάτο και το μεγάλο τσεκούρωμα θα αρχίσει να σερβίρεται από το 2019. Τα κυβερνητικά αδιέξοδα αφήνουν περιθώριο και για τη Νέα Δημοκρατία να ασκήσει μια ανέξοδη αντιπολίτευση. Στην πρώτη της ενημέρωση πολιτικών συντακτών ως εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Μαρία Σπυράκη κάλεσε την κυβέρνηση να διαθέσει το πλεόνασμα για τη «μείωση του ΕΝΦΙΑ για όλους τους Έλληνες φορολογούμενους». Έκλεισε έτσι το μάτι στους μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων και αποσιώπησε προφανώς το γεγονός ότι η επινόηση και η επιβολή του ΕΝΦΙΑ έγινε από την κυβέρνηση Σαμαρά με υπουργό Οικονομικών τον Γιάννη Στουρνάρα.