ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ
Την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου, προσγειώθηκαν τα πρώτα αμερικανικά ελικόπτερα Black Hawk στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος», ώστε να αποσυναρμολογηθούν και να μεταφερθούν από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με καράβια στην Ισπανία. Αυτή ήταν η πρώτη κίνηση, τα εγκαίνια ουσιαστικά της λειτουργίας για τη νέα αμερικανική βάση στην Ελλάδα, τη δεύτερη μετά τη Σούδα.
Αξιωματούχοι της αμερικάνικης κυβέρνησης κατά καιρούς έχουν αναφερθεί στην σημασία που έχει η Αλεξανδρούπολη και για τους αγωγούς που την καθιστούν ενεργειακό κόμβο, αλλά και στην γεωπολιτική της σημασία όσον αφορά τον έλεγχο της περιοχής. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Τσίπρα στις ΗΠΑ οριστικοποίησε την απόφαση.
Την περασμένη Παρασκευή 3 Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια του 7ου συνεδρίου «Navigator 2017, The Shipping decision Makers forum» στο πλωτό Μουσείο «Hellas Liberty» στον Πειραιά, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα ανακοίνωσε τη μετατροπή μέρους του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε στρατιωτική βάση ελικοπτέρων των ΗΠΑ, με συμπληρωματικό ρόλο για τον έλεγχο του Αιγαίου, της Μαύρης Θάλασσας και γενικότερα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Ο Τζ. Πάιατ αναφέρθηκε ειδικά στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο, όπως είπε, οι ΗΠΑ θέλουν να χρησιμοποιήσουν τόσο για εμπορικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς. «Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ. Θέλουμε να διαδραματίσει έναν μεγαλύτερο ρόλο», ανέφερε και πρόσθεσε: «Οι επενδύσεις των ΗΠΑ είναι διαφανείς. Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να επανέλθει οικονομικά. “America is back”. Οι σχέσεις Ελλάδος-ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ πιο ισχυρές. Θα συνεχίσουν να ενδυναμώνονται. Πρόκειται για σχέσεις δυνατές και με βάθος χρόνου».
Παρά τις όποιες διαψεύσεις επιδίωξε να ψελλίσει η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια του υπουργείου Άμυνας, η πραγματικότητα της αγαστής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις δεν μπορεί να κουκουλωθεί. Ο πρέσβης διαρκώς τονίζει στις ομιλίες του ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται στενά με την Ελλάδα «προωθώντας την ελευθερία και την ασφάλεια στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή».
Εξήρε το ρόλο της χώρας ως πυλώνα για τη διατήρηση ισχυρής άμυνας. Αξιοσημείωτη ήταν η αναφορά του, στις 10 Οκτωβρίου, στο AUSA Convention Center Washington DC, πως «ο υπουργός κ. Βίτσας διακρίθηκε ως υπέρμαχος της εξαίρετης συνεργασίας μας στη βάση της Σούδας, η οποία ενισχύει τη συμμαχία μας και μας βοηθά, κάθε μέρα, στην πραγματοποίηση στρατιωτικών επιχειρήσεων με στόχο τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».
Η ελληνική κυβέρνηση, προωθώντας τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου, γίνεται προνομιακός εταίρος των ΗΠΑ. Οι στρατιωτικές τους επιχειρήσεις έχουν αποτέλεσμα της προσφυγιά, την καταστροφή λαών και την λεηλασία των πλουτοπαραγωγικών πηγών ολόκληρων περιοχών σε Λιβύη, Συρία, Αφγανιστάν και αλλού. Η επέκταση της συμφωνίας για την βάση της Σούδας και η προετοιμασίες για την αποθήκευση πυρηνικών όπλων στον Άραξο αναδεικνύουν το βάθεμα της πολεμικής εμπλοκής της Ελλάδας.
Είναι επιτακτική ανάγκη η ανασυγκρότηση του αντιπολεμικού κινήματος καθώς και οι ανάλογες πανελλαδικές δράσεις ενάντια στον πόλεμο.