του Δημήτρη Σταμούλη
Ημέρα εργατικών συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων ήταν η Πέμπτη για την Αθήνα, καθώς εργαζόμενοι, νέοι και φοιτητές βγήκαν στους δρόμους και διαδήλωσαν με βασικά συνθήματα κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία, ενάντια στην αξιολόγηση στο δημόσιο, καμία ιδιωτικοποίηση, αυξήσεις στους μισθούς και συλλογικές συμβάσεις, κατάργηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Στα Προπύλαια εκατοντάδες εργαζόμενοι και νέοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της πρωτοβουλίας πρωτοβάθμιων σωματείων και της συνέλευσης αγώνα που πλαισιώθηκε από δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία, εργατικές συλλογικότητες από χώρους δουλειάς και γειτονιών, αλλά και φοιτητικούς συλλόγους, για συγκέντρωση και στη συνέχεια πορεία στη βουλή. Κάλεσμα για την συγκέντρωση είχαν εκδώσει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΕΕΚ, η Ταξική Πορεία και άλλες οργανώσεις και συλλογικότητες. Η πορεία με μαζικό μπλοκ των πρωτοβάθμιων σωματείων και ιδιαίτερα μαχητικό το μπλοκ φοιτητικών συλλόγων, ακολούθησε τη γνώριμη διαδρομή μέσω Σταδίου, με στάση και συνθήματα στο υπουργείο Εργασίας και κατάληξη στο Σύνταγμα. Ακούστηκαν συνθήματα όπως «Κάτω τα ξερά σας από την απεργία, δουλειά με δικαιώματα για όλους εργασία», αντικυβερνητικά και αντι-ΕΕ συνθήματα, για αυξήσεις στους μισθούς και συλλογικές συμβάσεις κ.α. Όταν η πορεία έφτασε στην πλατεία Συντάγματος ενώθηκε με τους πρόσφυγες που πραγματοποιούν απεργία πείνας για το δικαίωμα στην οικογενειακή επανένωση. Συγκινητική στιγμή ήταν όταν διαδηλωτές κρατώντας το πανό με σύνθημα «Νίκη στους απεργούς πείνας», γραμμένο στα ελληνικά και τα αραβικά, έσμιξαν με τους απεργούς πείνας και αλληλέγγυους και όλοι μαζί με τις γροθιές σφιγμένες ψηλά, φώναξαν υπέρ της επανένωσης των οικογενειών και για το δικαίωμα των λαών στην ειρήνη και σε μια αξιοπρεπή ζωή.
Νωρίτερα στο Σύνταγμα πραγματοποίησαν συλλαλητήριο οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο οποίο συμμετείχαν περίπου 3.000 άτομα. Αν και ο βασικός όγκος των οργανωμένων δυνάμεών του είχε αποχωρήσει, αρκετός κόσμος παρέμεινε στην πλατεία και συναντήθηκε με τη διαδήλωση των πρωτοβάθμιων και της συνέλευσης αγώνα. Ανάλογες πορείες οργάνωσε το ΠΑΜΕ την ίδια μέρα στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της χώρας.
Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη κινητοποίηση δεν επαρκεί ως απάντηση του ταξικού κινήματος απέναντι στο μέγεθος και την ένταση της επίθεσης της κυβέρνησης, της ΕΕ και του κεφαλαίου. Και προφανώς δεν άλλαξε η γενική εκτίμηση ότι κυριαρχεί η αναμονή και η βουβή οργή που παραμένει εγκλωβισμένη στις εργατικές συνειδήσεις. Επίσης, είναι γεγονός υπήρξαν αρκετές συντονισμένες και κοπιαστικές προσπάθειες των σωματείων και των συλλογικοτήτων που σήκωσαν το βάρος της συνέλευσης αγώνα για να προσκληθούν και άλλα ταξικά ρεύματα και ένα ευρύτερο φάσμα σωματείων σε κοινό αγώνα για να σπάσει η υποταγή και απογοήτευση που έχουν επιβάλει στον κόσμο της εργασίας, η κυβέρνηση, τα καθεστωτικά ΜΜΕ και ο αστικοποιημένος συνδικαλισμός των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και Σία. Το ΠΑΜΕ είναι γνωστό ότι επιμένει στη γραμμή του «τοίχου» απέναντι σε κάθε άλλη ταξική φωνή, εάν δεν συμφωνεί με το σύνολο των επιλογών του, ενώ δεν προωθεί μια γραμμή κλιμάκωσης και συγκέντρωσης δυνάμεων απέναντι στην κυβέρνηση και την πολιτική της.
Δυστυχώς, όμως, και οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ-ΛΑΕ όσο και άλλων ρευμάτων με αναφορά σε ταξικά πρωτοβάθμια σωματεία επέλεξαν ξανά να μην συμβάλουν σε ένα κοινό αγωνιστικό μέτωπο, εμμένοντας στους διαφορετικούς σχεδιασμούς, μακριά από το κίνημα και την άμεση ανάγκη για αγωνιστικά γεγονότα στους δρόμους και τους χώρους δουλειάς. Η ιστοσελίδα Ίσκρα της ΛΑΕ, π.χ. δεν έγραψε ούτε μια αράδα για την διαδήλωση της Πέμπτης. Κι όλα αυτά, ενώ η εμπειρία από το κίνημα των πλειστηριασμών και την πρώτη πανελλαδική διαδήλωση του περασμένου Σαββάτου και την πανελλαδική συνέλευση συντονισμού των κινήσεων και συλλογικοτήτων κατά των πλειστηριασμών που ακολούθησε, έδειξε τις δυνατότητες της κοινής δράσης.
Το κάλεσμα πάντως παραμένει ανοιχτό, όσο και η ανάγκη για επανεκκίνηση των μεγάλων αγώνων για την ανατροπή της επίθεσης και της ίδιας της κυβέρνησης που την υλοποιεί. Σύμφωνα με την απόφαση της συνέλευσης αγώνα, ο κόσμος του κινήματος δεν περιμένει την ψήφιση νέων μέτρων για να καλέσει, να αποφασίσει και να οργανώσει μια μαζική και μαχητική απεργιακή απάντηση, όχι για συμβολικούς λόγους, αλλά για να σημάνει την εργατική αντεπίθεση, για την ανατροπή της σημερινής δραματικής κατάστασης των εργαζομένων και την αποτροπή των νέων μέτρων. «Απέναντι στους «πουλημένους» νέους και παλιούς κυβερνητικούς και εργοδοτικούς συνδικαλιστές, καλούμε τα συνδικάτα να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να οργανώσουν συνελεύσεις με στόχο την άμεση και απεργιακή κλιμάκωση με 24ωρη γενική απεργία ως τις 20 Νοέμβρη», τονίζει η συνέλευση αγώνα και άμεσα θα υπάρξει νέα εργατική απάντηση.