Κυκλοφόρησε το 2ο τεύχος του περιοδικού ΣΕΛΙΔΟΔΕΙΚΤΗΣ, για την εκπαίδευση και την κοινωνία, από τις εκδόσεις ΚΨΜ. Μετά το 1ο ταυτοτικό τεύχος, το αφιέρωμά του για το σχολείο «που θέλουμε» και τη θερμή υποδοχή του από το αναγνωστικό κοινό, το πλούσιο αφιέρωμα του 2ου τεύχους φωτίζει πλευρές της πολιτικής των υπερεθνικών οργανισμών (ΕΕ, ΟΟΣΑ, Κεντρική Τράπεζα) στην εκπαίδευση.
Στο αφιέρωμα υπάρχουν δύο σημαντικές συνεργασίες από το Βέλγιο και τη Μ. Βρετανία. Το κείμενο του Βέλγου καθηγητή και εκδότη του περιοδικού L’ecole democratique, Nicco Hirtt, για την Εκπαίδευση στην «οικονομία της γνώσης» και η συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Ken Jones, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και στέλεχος του Εθνικού Συνδικάτου των Εκπαιδευτικών στην Αγγλία (NUT).
Ακόμη, ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, Λάζαρος Απέκης, γράφει για την πολιτική της ΕΕ στην Ανώτατη Εκπαίδευση, ενώ ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Γιώργος Μαυρογιώργος, διερευνά τον τρόπο με τον οποίο ο ΟΟΣΑ, με τον διαγωνισμό PISA ως βασικό εργαλείο, υπαγορεύει μεταρρυθμίσεις και εκπαιδευτικές πολιτικές.
Το αφιέρωμα πλαισιώνουν άλλα πέντε άρθρα. Για τη σχέση ανάμεσα στην εκπαιδευτική πολιτική των υπερεθνικών οργανισμών και τις εθνικές εκπαιδευτικές πολιτικές (Γ. Καλημερίδης), σημειώσεις πάνω στην εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης (Γ. Βαρδαλαχάκης), τα διάφορα ευρωπαϊκά Επιχειρησιακά Προγράμματα από τα ΜΟΠ μέχρι το ΕΣΠΑ (Γ. Κυριακάκης), την εξέλιξη της εκπαιδευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γ. Ιωαννίδου), το ρόλο της Παγκόσμιας Τράπεζας ως παγκόσμιου think tank για την εκπαίδευση (Αιμιλία Τσαγκαράτου).
Το τεύχος ολοκληρώνουν άρθρα – παρεμβάσεις για την «αθέατη πλευρά της αίθουσας (Χ. Κυργιάκης), τη νέα αρχιτεκτονική της κοινωνικής ασφάλισης (Α. Κουρούκλης), τις αντιδραστικές εξαγγελίες για το νέο Λύκειο (Α. Μπαχτή), την εναλλακτική εκπαίδευση στον καπιταλισμό (Σ. Χατζοπούλου), τις σχολικές γιορτές (Σ. Στεφανίδου, Μ. Περιστεροπούλου), την πληροφορική τεχνολογία ως μάθηση και ιδεολογία (Τ. Πατρώνης, επίκουρος καθηγητής Μαθηματικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πάτρας), το πέρασμα των σχολικών κτιρίων στο «Υπερταμείο» (Ν. Αγγελοπούλου), εκπαιδευτικές αντιστάσεις ανά τον κόσμο και σχόλια.
Στο σύνολο του τεύχους ξεχωρίζουν η συζήτηση του Ηλία Κορδαλή με το σκιτσογράφο Μ. Κουντούρη για το βιβλίο του “made in europe” (από το οποίο είναι και το σκίτσο που κοσμεί το εξώφυλλο του περιοδικού) και το ποίημα Ελεγεία του Γ. Ζιόβα, στο εσωτερικό οπισθόφυλλο.