«Δεν είναι ώρα τώρα να το συζητήσουμε», απάντησε ο Τραμπ σε όσους ζήτησαν, μετά τη νέα ασύλληπτη σφαγή στο Λας Βέγκας -την πιο αιματηρή ένοπλη επίθεση στην ιστορία των ΗΠΑ- να σταματήσουν οι ανεξέλεγκτες πωλήσεις όπλων. Το δε λόμπι της NRA, που τον χρηματοδότησε αδρά, απαίτησε να υπάρξουν αυστηρότεροι έλεγχοι για τα όπλα που από ημιαυτόματα μπορούν να γίνονται …αυτόματα. Πραγματική επανάσταση!
Απεργία πείνας 120 ημερών
Βρίσκονται στη φυλακή Τεμούκο της Χιλής από τις 9 Ιουλίου του 2016 με την κατηγορία της πυρπόλησης μιας ευαγγελικής εκκλησίας. Πρόκειται για τον Αλφρέντο Τραλκάλ Κότσε και τα αδέρφια Γκαλίντο: Πάμπλο, Μπενίτο και Αρίελ. Οι αποδείξεις για τη φυλάκισή τους εξαντλούνται σε έναν ανώνυμο μάρτυρα ο οποίος ανέφερε ότι είδε ένα φορτηγάκι που έμοιαζε με το δικό τους κοντά στην εκκλησία. Τι σημασία έχει που ένας απ’ αυτούς είναι πιστός του συγκεκριμένου δόγματος ή που την ώρα της φωτιάς εκείνοι βρίσκονταν 10 χλμ. μακριά; Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι διώκονται εξαιτίας των απόψεών τους και συγκεκριμένα για τη στήριξή τους στις κοινότητες της φυλής των Μαπούτσε, οι οποίες αγωνίζονται επί δεκαετίες για τη γη τους ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης της Χιλής να προχωρήσει στα επενδυτικά σχέδιά της.
Μεγάλος Αδελφός στο αρχείο
«Υπόθεση λήξασα» έγραψαν οι Γερμανοί στον φάκελο που είχε προκαλέσει σάλο πριν από μερικά χρόνια, καθώς αποκάλυπτε -με τη βοήθεια του «λιποτάκτη» Σνόουντεν- το ευρύτατο δίκτυο παρακολουθήσεων που είχαν στήσει οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα, ελέγχοντας ακόμη και τις επικοινωνίες της καγκελαρίας! Μην βιαστείτε να αναφωνήσετε «μα τι βλακείες κάνουν!». Κι αυτό, διότι η συγκεκριμένη απόφαση μοιάζει απολύτως συμβατή με την πολιτική του Βερολίνου και της ΕΕ. Οι ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες έχουν πολλά να μάθουν από τους Αμερικανούς την εποχή που η κατάσταση έκτακτης ανάγκης (όπως στη Γαλλία) και η άγρια καταστολή (όπως στην Καταλονία) αποκτούν μόνιμα χαρακτηριστικά. και τέλος πάντων, εάν είναι να τα σπάσει σε κάτι με τον Τραμπ η Μέρκελ, δεν θα είναι για το θέμα του Μεγάλου Αδελφού…
Νέος τρομονόμος στη Γαλλία
Την ίδια στιγμή, η γαλλική Βουλή ενέκρινε -με 415 υπέρ, 127 κατά και 19 αποχές- τον νέο τρομονόμο, ο οποίος ουσιαστικά καθιστά μόνιμο καθεστώς για τη χώρα την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ισχύει από τον Νοέμβριο του 2015 (το μεγαλύτερο διάστημα μετά τον Πόλεμο της Αλγερίας, τη δεκαετία του ’60). Ο νόμος αυτός ενσωματώνει τα βασικά μέτρα που προβλέπει η σημερινή «έκτακτη» κατάσταση στο «τακτικό» οπλοστάσιο του γαλλικού κράτους -χωρίς, μάλιστα, να έχει αποδειχθεί στο μεταξύ ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα για την πρόληψη και αντιμετώπιση των τρομοκρατικών επιθέσεων. Ωστόσο, εξαρχής δεν ήταν αυτό το ζητούμενο. Η γαλλική αστική τάξη θεωρούσε πάντοτε, άλλωστε, ότι ο λαός της χώρας απολαμβάνει αδικαιολόγητα πολλά δικαιώματα -τόσο δημοκρατικά όσο και εργασιακά- και με τον Μακρόν βρήκε την ευκαιρία να συγκροτήσει την αναγκαία «συμμαχία των προθύμων» για να του τα αφαιρέσει.
Οι τεμπέληδες και το «μπουρδέλο»
Αυτός ακριβώς ο Μακρόν είναι που δεν κρύβει την απέχθειά του απέναντι σε οτιδήποτε θυμίζει εργατική τάξη. Αυτός που είχε χαρακτηρίσει τους απεργούς και τους διαδηλωτές κατά της εργασιακής μεταρρύθμισης «τεμπέληδες και σκληροπυρηνικούς». Αυτός που τον περασμένο Ιούλιο είχε δηλώσει ότι «ένας σταθμός δεν είναι παρά ένα μέρος που διασταυρώνεσαι με ανθρώπους επιτυχημένους και ανθρώπους που είναι ένα τίποτα». Και ο ίδιος που την Πέμπτη, αηδιασμένος προφανώς από το θράσος 150 απολυμένων που επιχείρησαν να τον συναντήσουν για να πέσουν πάνω στις ασπίδες των ΜΑΤ, τους κάλεσε «καλύτερα να ψάξουν να βρουν καμιά δουλειά αντί να τα κάνουν μπουρδέλο». Τα λέει λαϊκά!