ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Σε νέες περιπέτειες μπαίνει η Κύπρος με τα σύννεφα της πολεμικής έντασης να αυξάνονται πάνω από το νησί. Οι επιλογές της κυπριακής αστικής τάξης και οι ελληνοτουρκικοί ανταγωνισμοί, όπως επίσης και τα στρατηγικά συμφέροντα που συνδέονται με τον ενεργειακό τομέα, απειλούν τους λαούς του νησιού με οριστική διχοτόμηση. O ρόλος των «Μητέρων Πατρίδων» είναι για μια ακόμη φορά καθοριστικός και απειλεί να είναι εξίσου ολέθριος όπως και στο παρελθόν.
Οι εξαγγελίες και οι δηλώσεις του ελληνοκυπριακού κατεστημένου πως η ένταξη στην ΕΕ και τα πετρέλαια, που βρέθηκαν στην κυπριακή ΑΟΖ, θα φέρουν την επίλυση του Κυπριακού και την ευδαιμονία στους λαούς του νησιού, στις μέρες μας δείχνουν τουλάχιστον άστοχες και άτοπες. Αντίθετα υπάρχει ένταση και αύξηση των στρατιωτικών εξοπλισμών.
Η Τουρκία απειλεί όλο και περισσότερο και με μεγαλύτερη ένταση πως θα προσαρτήσει την Βόρεια Κύπρο. Την ίδια στιγμή κινητοποιείται ώστε να έχει υπό πλήρη εξάρτηση το τουρκοκυπριακό κομμάτι ενεργειακά αλλά και στην παροχή νερού, ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά καταγγέλλει την αύξηση των εποίκων στα κατεχόμενα της Κύπρου το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Η ελληνική κυβέρνηση από την άλλη μεριά επιδιώκει να αναβιώσει και να επικαιροποιήσει το ενιαίο αμυντικό δόγμα μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Δεν θεωρείται άσχετη με αυτή την επιδίωξη η υπερπτήση των Ελληνικών F16 την 1η Οκτωβρίου πάνω από την Κύπρο, όσο και η προσπάθεια πραγματοποίησης κοινών πολεμικών εξοπλισμών. Με αυτό τον τρόπο, υπάρχει η άποψη πως μπορεί να υλοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο οικονομικό σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών F16 (το κόστος υπολογίζεται σε 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια), την αγορά των F35 (άλλα 3 δισ. δολάρια) και την προμήθεια μεταχειρισμένων οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ. Παράλληλα, η Ελληνοκυπριακή κυβέρνηση για πρώτη φορά παρουσίασε στην παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου το μυστικό της όπλο το αντιαεροπορικό σύστημα Buk M-1 για το οποίο μέχρι και πριν μερικές ημέρες υπήρχε πλήρης άρνηση της Εθνοφρουράς για την ύπαρξή του. Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) Κύπρου, Νίκος Παπαδόπουλος προχωράει ένα ακόμα βήμα ζητώντας τη σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου, με κοινές συνεδριάσεις των υπουργικών συμβουλίων των δύο χωρών και επιτροπές για συντονισμό των δράσεων στους τομείς της άμυνας, της ενέργειας και αλλού.
Κλιμακώνεται η ένταση και ανεβαίνει το θερμόμετρο στο πεδίο των ήδη τεταμένων σχέσεων μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου. Ένταση που συνδέεται άμεσα με τον σκληρό ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό, μεταξύ δύο αδίστακτων αρχουσών τάξεων που εποφθαλμιούν ΑΟΖ, κοιτάσματα και έλεγχο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Στις δύο πλευρές του Αιγαίου δημιουργούνται διαφορετικές εκδοχές του καθεστώτος διαρκούς έκτακτης ανάγκης. Χτίζεται το κράτος άμυνας-ασφάλειας του ολοκληρωτικού καπιταλισμού το οποίο συνδέεται άμεσα με τα σκληρά αντεργατικά μέτρα, με την ραγδαία αύξηση της φορολογίας ταυτόχρονα με την αγορά όπλων. Η πρόσληψη μισθοφόρων στρατιωτών και η συγκρότηση Εθνοφυλακής ταυτόχρονα με τις επικίνδυνες στρατιωτικές ασκήσεις συνθέτουν το παζλ των πολεμικών προετοιμασιών, αποκαλύπτοντας την κλιμάκωση του κοινωνικού πολέμου.
Ανάγκη όσο ποτέ το κοινό αντιπολεμικό-εργατικό κίνημα σε Ελλάδα και Τουρκία για την αποτροπή του πολέμου