του Γιώργου Λαουτάρη
10 υποψηφιοι αναζητούν καρέκλα και πολιτική επιβίωση
Δέκα υποψηφιότητες για έναν ακαθόριστο πολιτικό χώρο, χωρίς τίτλο και πρόγραμμα κατατέθηκαν τελικά για τον υπό συγκρότηση ακόμα φορέα της κεντροαριστεράς.
Στην πραγματικότητα, ούτε καν ο όρος «κεντροαριστερά» είναι αποδεκτός από όλους τους υποψηφίους, με έναν από τα φαβορί, τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, να προτείνει το νεολογισμό «ανοιχτό κέντρο» για να δηλώσει ότι η δική πολιτική αρχών και συμμαχιών δεν θα περιοριστεί στο αριστερό φάσμα. Οι δέκα υποψήφιοι επί της ουσίας διεκδικούν έναν δημοσκοπικό και όχι έναν πολιτικό χώρο, ως τρίτη εκλογική επιλογή μετά τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία. Με τόσο ετερογενείς και ασύμβατες υποψηφιότητες για τη θέση του επικεφαλής, επόμενο ήταν το περιεχόμενο της πολιτικής πρότασης να μείνει ακαθόριστο και μόνος πραγματικός στόχος η εκλογική επιβίωση και οι επιδίωξη προσωπικών στρατηγικών.
Η επιτροπή Αλιβιζάτου (υπό τον επίσημο τίτλο «Ανεξάρτητη Επιτροπή Διαδικασιών και Δεοντολογίας για την εκλογή επικεφαλής νέου πολιτικού φορέα») που ανέλαβε να δεχτεί και να επικυρώσει τους φακέλους των υποψηφίων έχει δώσει χρονική προθεσμία ως τις 22 Σεπτεμβρίου προκειμένου οι επικεφαλής να συγκεντρώσουν 1.000 υπογραφές υποστηρικτών από τουλάχιστον 7 περιφέρειες της χώρας με μίνιμουμ τις 50 υπογραφές σε κάθε περιφέρεια. Οι τελικές υποψηφιότητες θα επικυρωθούν στις 26 Σεπτεμβρίου, ενώ οι κάλπες θα στηθούν στις 5 Νοεμβρίου και αν χρειαστεί δεύτερος γύρος, αυτός θα γίνει στις 12 Νοεμβρίου.
Το αρχικό λοιπόν ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από τους εξής δέκα: Νίκος Ανδρουλάκης, Kωνσταντίνος Γάτσιος, Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Γιάννης Μανιάτης, Απόστολος Πόντας, Γιάννης Ραγκούσης και Δημήτρης Τζιώτης.
Δικαίωμα ψηφοφορίας θα έχουν όλοι όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εθνικούς εκλογικούς καταλόγους αρκεί να καταβάλουν ένα μικροποσό ως συμμετοχή. Οι εκλογείς δηλώνουν επίσης αν ενδιαφέρονται ή όχι να συμμετάσχουν στις διαδικασίες για την ίδρυση του νέου κόμματος. Όσοι δηλώσουν ότι ενδιαφέρονται, θα εγγραφούν αυτόματα και στο μητρώο μελών του νέου φορέα.
Οι πιθανότητες για εκλογή και ανάδειξη στο τιμόνι του νέου φορέα φυσικά βρίσκονται με το μέρος των υποψηφίων που διαθέτουν ήδη έναν έμπιστο και έτοιμο μηχανισμό. Η Φώφη Γεννηματά, ως επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φρόντισε και συμβολικά να δείξει ότι έχει τον πρώτο λόγο, καθώς η κατάθεση της υποψηφιότητάς της έγινε με …πορεία υποστηρικτών της στο κέντρο της Αθήνας. Ο Σταύρος Θεοδωράκης ακολουθεί, αν και το Ποτάμι βρίσκεται σε υπαρξιακή κρίση εδώ και αρκετούς μήνες, λόγω δημοσκοπικής υποχώρησης και φυλλορροής στελεχών προς τη Νέα Δημοκρατία. Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης είναι το τρίτο προβεβλημένο πρόσωπο που διεκδικεί τα ηνία του χώρου, έχοντας ήδη διανύσει έξι χρόνια στην αυτοδιοίκηση, έχοντας συμμαχήσει σε αυτό το επίπεδο με δυνάμεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Δεξιάς.
Πέρα όμως από τις κατατεθειμένες συμμετοχές, εύγλωττες είναι και οι απουσίες από τη λίστα των υποψηφίων. Ο Γιώργος Παπανδρέου τελικώς αποφάσισε να μην εκτεθεί στις εσωκομματικές εκλογές, ενώ η ανακοίνωση του ΚΙΔΗΣΟ τονίζει ότι «στην παρούσα φάση προέχει η διαμόρφωση και δημόσια διατύπωση μιας προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης απέναντι στη συντηρητική». Τη μη συμμετοχή του στη διαδικασία αποφάσισε και ο κοινοβουλευτικός εταίρος της Φώφης Γεννηματά και πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Με ανακοίνωσή του τόνισε ότι κατά τη ΔΗΜΑΡ προέχει η συγκρότηση ενιαίου φορέα και η αποσαφήνιση του προγράμματος με υπέρβαση των υφιστάμενων κομμάτων και έπεται η εκλογή προέδρου.
Οι υποψήφιοι ξεκινούν πλέον επισήμως τον προεκλογικό τους αγώνα σε όλη την Ελλάδα με δημόσιες συγκεντρώσεις, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε και τηλεοπτικές αναμετρήσεις όλων ή των φαβορί. Χαρακτηριστική της πολιτικής και ιδεολογικής ρευστότητας που χαρακτηρίζει την όλη αυτή προσπάθεια, χωρίς τίτλο, χωρίς πρόγραμμα και σε αναζήτηση επικεφαλής, είναι η ιστοσελίδα του «νέου φορέα» όπου αναφέρεται απλώς το εξής σύνθημα: «Οι δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες έχουν ρόλο και λόγο για το μέλλον της Ελλάδας». Ένας πραγματικά …ελάχιστος κοινός παρανομαστής.