Πλειοδοσία ΝΔ για να ξεπεράσει τον φιλοεπενδυτικό ΣΥΡΙΖΑ
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΣ
Η αποτελεσματική προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και ο έντονα φιλοεπιχειρηματικός λόγος του Α. Τσίπρα «παίρνει τη δουλειά» από τη ΝΔ και το χώρο της κεντροαριστεράς, οδηγώντας τους σε φιλοεργοδοτική υστερία.
Αμηχανία σε ΝΔ και κεντροαριστερά από την ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ να προωθεί ιδιωτικοποιήσεις και μέτρα
Στεφάνια στο άγαλμα του «Αγνώστου Επενδυτή» καταθέτουν τις τελευταίες ημέρες τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα από την Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης, περί grinvest είναι προφανές ότι έχουν προκαλέσει όλα τα νεοφιλελεύθερα αντανακλαστικά τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στον χώρο της λεγόμενης «κεντροαριστεράς». Ειδικά η αξιωματική αντιπολίτευση μάλλον βρέθηκε …στριμωγμένη αφού η ομιλία-πρόσκληση σε επενδυτές του Α. Τσίπρα, αλλά και οι συναντήσεις του με τον Εμανουέλ Μακρόν (με ότι αυτό συνεπάγεται για τις προθέσεις των γαλλικών πολυεθνικών) αποτιμώνται ως «χτύπημα στην καρδιά» της πολιτικής της ΝΔ. Σε ένα βαθμό άλλωστε, αυτό εξηγεί και τον ακραίο τρόπο με τον οποίο στήριξαν τις απαιτήσεις της Eldorado Gold. Κι όλα αυτά, την ίδια στιγμή που η ΝΔ δείχνει να κοιτά αποσβολωμένη την κυβέρνηση να προχωρά το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων πιο αποτελεσματικά από τις κυβερνήσεις της ΝΔ. Όσο για τους υπόλοιπους (ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι) σπεύδουν να μπουν στην ίδια λογική, παρά τους μπελάδες που προκαλεί η εσωτερική κούρσα για την ηγεσία του χώρου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν κάτι …παραπάνω από σαφής στη συνάντηση που είχε με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας υποσχόμενος «γη και ύδωρ» στους επενδυτές. Όπως χαρακτηριστικά είπε «εμείς έχουμε σκοπό να καταθέσουμε ένα πλαίσιο προτάσεων που θα απελευθερώνει τις υγιείς δυνάμεις της επιχειρηματικότητας». Έτσι η …υγιής επιχειρηματικότητα θα πληρώνει λιγότερους φόρους, αφού σύμφωνα με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας «έχουμε δεσμευθεί σε μείωση της φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων στο 20%, εντός δύο ετών. Δέσμευση που είχα εξαγγείλει στη ΔΕΘ, τον περασμένο χρόνο». Επίσης θα μπορεί να επωφεληθεί κατ’ αποκλειστικότητα από τα περίφημα ευρωπαϊκά κονδύλια αφού σχετικά με το ΕΣΠΑ σχολίασε ότι «δεν έχουν πέσει χρήματα στην πραγματική αγορά. Και παρά την εικονική πραγματικότητα, που χτίζει η κυβέρνηση, η αλήθεια, δυστυχώς, δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης». Στην ίδια κατεύθυνση δήλωσε ότι θα κινηθεί και το χρηματοπιστωτικό σύστημα αφού, όπως τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης, μέγιστο ερώτημα αποτελεί «το πως οι τράπεζες μπορούν πάλι να γίνουν μια ατμομηχανή χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας και το πως μπορεί πραγματικά να υπάρξει μια πολιτική χρηματοδοτικής επέκτασης, από την οποία ωφελημένη θα είναι κυρίως η πραγματική οικονομία».
Όσον αφορά το κράτος η βασική δουλειά του είναι η …εξυπηρέτηση των επιχειρηματιών. Σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας προτεραιότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι «το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς τους ιδιώτες και προς τις επιχειρήσεις. Για μας είναι πολιτική προτεραιότητα η σταδιακή αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Κράτους προς τις επιχειρήσεις, όπως εξάλλου είχαμε κάνει και είχαμε δρομολογήσει όταν ήμασταν κυβέρνηση το διάστημα 2012 – 2014». Επίσης, στις ίδιες δηλώσεις ζήτησε «απλοποιήσεις αδειοδοτικών διαδικασιών και δημιουργία μιας πραγματικότητας για τον επιχειρηματία, που δεν θα τον καθηλώνει σε έναν κυκεώνα περιττής γραφειοκρατίας. Κάτι πολύ σημαντικό, όχι μόνο για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά φυσικά και για τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι θα έρθουν και θα επενδύσουν στα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας». Ποια είναι αυτά τα «πλεονεκτήματα»; Όλα τα παραπάνω, μαζί με το ξεθεμελίωμα των εργατικών κατακτήσεων που έχει επιτευχθεί τα τελευταία 7 μνημονιακά χρόνια, καθηλώνοντας ταυτόχρονα τα μεροκάματα και τους μισθούς.
Πάντως η Νέα Δημοκρατία παρά τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της θέσεις δεν μπορεί να κρύψει την αμηχανία της απέναντι στην αποτελεσματικότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Ιδίως όσον αφορά μία άλλη πτυχή της «αναπτυξιακής» διαδικασίας, τις ιδιωτικοποιήσεις – ξεπουλήματα. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση που έκανε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα: «Τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο κι εγώ προσωπικά, που είχα ξεκινήσει τη συγκεκριμένη διαδικασία, είμαστε ικανοποιημένοι διότι με την πώληση στην TRENITALIA, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ μπορεί να ανέβει κατηγορία στην Ευρώπη». Το μόνο στο οποίο μπόρεσε να ασκήσει κριτική ήταν η …συναισθηματική κατάσταση των κυβερνώντων: «Δεν ξέρω αν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Σπίρτζης οδηγήθηκαν στην υπογραφή της ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με χαρά ή με… δάκρυα στα μάτια» σχολίασε. Πάντως κανείς δεν είδε τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Μεταφορών …δακρυσμένους.
Αν στη Νέα Δημοκρατία συναγωνίζονται την κυβέρνηση για το ποιος είναι καλύτερος φίλος των επενδυτών, στο ευρύτερο χώρο της λεγόμενης «κεντροαριστεράς» υπάρχει και εσωτερικός ανταγωνισμός ενόψει της εκλογής νέου αρχηγού. Οι εννιά υποψήφιοι για την ηγεσία του χώρου ξεκαθαρίζουν με κάθε ευκαιρία τις προθέσεις τους προσπαθώντας όμως παράλληλα να «τσιμπήσουν» ότι μπορούν από όσους τελικά θα ψηφίσουν στην εκλογική διαδικασία.
«Εμείς επιμένουμε στη γραμμή της ανάπτυξης και των επενδύσεων που σέβονται το περιβάλλον και εξασφαλίζουν εισόδημα και δουλειές στους Έλληνες και τις Ελληνίδες» δηλώνει η Φώφη Γεννηματά, προτείνοντας «βαθιά τομή στο κράτος με αξιοκρατία, αποκέντρωση, διαφάνεια παντού, με στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη και της επιχείρησης». Θεωρώντας προφανώς ότι η εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών είναι …ταυτόσημη με την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων. Ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν κρύβει ότι κατά την άποψή του σήμερα « δεν υπάρχουν ανοιχτές πόρτες για τους επενδυτές. Υπάρχει μια φοβία και αυτό σίγουρα γονατίζει την ελληνική οικονομία». Ο πρόεδρος του Ποταμιού ισχυρίστηκε πως τα «πήγαινε-έλα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σε σχέση με τις επενδύσεις καταστρέφουν μεγάλες δουλειές στη χώρα». Αντίστοιχη η εικόνα και των υπόλοιπων υποψηφίων. Ο Γιάννης Μανιάτης έσπευσε πρώτος από όλους στην Βουλή να κάνει ερώτηση σχετικά με τις άδειες της Eldorado Gold στις Σκουριές, ενώ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος έχει αναδειχθεί πρωταθλητής στην κατάθεση ερωτήσεων σχετικά με την επένδυση της Lamda Development στο Ελληνικό, απαιτώντας επιτάχυνση των διαδικασιών.