του Γιώργου Τσαντίκου
Με λίστα «υποχρεώσεων» της ελληνικής κυβέρνησης, κάμποσες προειδοποιήσεις, άλλες κομψές και άλλες όχι και σαφές μήνυμα ότι «αν είστε φρόνιμοι όλα θα πάνε καλά», οι ΗΠΑ σιγοντάρουν και στηρίζουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ενώ παράλληλα, προετοιμάζουν επικίνδυνη, στρατιωτική αναβάθμισή τους στην ανατολική Μεσόγειο.
Ενώ τα σπουδαία σε σχέση με τις βάσεις και τους εξοπλισμούς γίνονται στο παρασκήνιο, πίσω από τις επικοινωνιακού τύπου διαφωνίες για την παραχώρηση π.χ. της βάσης της Σούδας, οι ΗΠΑ, δια του πρέσβη τους στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, «εξομολογούνται» τις βλέψεις τους, δίνοντας ουσιαστικά μερικές παραγγελιές προς την κυβέρνηση, με έμμεσο πλην καθαρό τρόπο.
Λέει για παράδειγμα ο αμερικάνος πρέσβης στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ότι θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η επένδυση στο Ελληνικό, υποσχόμενος «επενδύσεις από την Αμερική». Λέει δηλαδή ότι θα πρέπει να συντομεύουν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, ζητώντας ένα ιδιότυπο… γρηγορόσημο και υπόσχεται: «Έχετε την πιθανότητα μιας πολύ μεγάλης επένδυσης από αμερικανική εταιρεία που εξετάζει ένα συγκρότημα διασκέδασης-καζίνο στο Ελληνικό». Επίσης, υπόσχεται «πιο αμερικάνικη ΔΕΘ» του χρόνου: «Θα δείτε, καθώς εργαζόμαστε τους επόμενους 12 μήνες για να προετοιμαστούμε για τη ΔΕΘ του 2018, μια πολύ έντονη αμερικανική δραστηριοποίηση στη Βόρεια Ελλάδα όπως και στη Θεσσαλονίκη, όχι μόνο ως συμπρωτεύουσας αλλά ως πύλης εισόδου μέσω της Ελλάδας προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων».
Εκτός όμως από «Λας Βέγκας» απαλλαγμένα από τις πολλές διατυπώσεις και τους ελέγχους, ο αμερικάνος πρέσβης (που σημειωτέον, θήτευσε στην Ουκρανία την περίοδο του «γιουρομαϊντάν» και της ανόρθωσης των νεοναζιστικών οργανώσεων και παραστρατιωτικών ομάδων) φροντίζει για το «μασάζ» όσων έχουν την άποψη ότι η Ελλάδα θα υποκαταστήσει την Τουρκία στο ρόλο του ρυθμιστή της περιοχής. Καταρχάς, λέει ότι «κανείς πλην ημών» δεν μας… αγαπάει τόσο πολύ, όντας κάπως ενοχλημένος από την οικονομική επιρροή της Κίνας: «Για να είμαι ειλικρινής δεν βλέπω την Κίνα ή πολλούς από τους άλλους εταίρους σας να σκέπτονται με τον τρόπο που σκεπτόμαστε εμείς την ευρύτερη περιφερειακή επιρροή της Ελλάδας. Τον ρόλο της ως προμαχώνα της Ευρώπης, μια χώρα που βρίσκεται στο επίκεντρο των προκλήσεων στην Αν. Μεσόγειο, στο Μαγκρέμπ, αλλά και στη Μαύρη Θάλασσα» αναφέρει,
Το τίμημα αυτής της νέας φάσης σύμπλευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, είναι, όπως φαίνεται, η μεταφορά των πυρηνικών από το Ιντσιρλίκ στον Άραξο. Πρόκειται για μια υπόθεση με παρελθόν, καθώς πριν από 17 χρόνια η τότε κυβέρνηση διαπραγματευόταν με το ΝΑΤΟ την αποθήκευση πυρηνικών στη βάση του Αράξου και τον ανεφοδιασμό νατοϊκών αεροπλάνων. Τώρα, η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων στον Άραξο αλλά και στη Σούδα, «υποδεικνύει» την εγκατάσταση πυρηνικών όπλων με όλους τους κινδύνους που συνεπάγεται αυτή. Κατά τα λοιπά, σε επίπεδο δημοσιότητας, υποτίθεται ότι ελληνική κυβέρνηση και ΗΠΑ διαφωνούν για το χρόνο παραχώρησης της βάσης της Σούδας, οι εργασίες όμως εκεί προοιωνίζουν μακροημέρευση των βάσεων που για μια ακόμα φορά, «φεύγουν μένοντας»… Ο πρέσβης των ΗΠΑ πάντως πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα. Λέει δηλαδή ότι ουσιαστικά, το θέμα δεν είναι η χρονική διάρκεια (μοιάζει σίγουρος ότι δεν πρόκειται να φύγει η βάση από τη Σούδα) αλλά «η ποιότητα της συνεργασίας μεταξύ ελληνικού και αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού. Οι ειδικές δυνάμεις, η ευκαιρία για τους πιλότους μας να πετάξουν μαζί, να εξοικειωθούν με το πώς λειτουργεί ο ένας και ο άλλος. Αυτό είναι το θέμα του ΝΑΤΟ, τελικά — η επίσημη δέσμευση από τις δύο χώρες να αγωνιστούν μαζί, να συνεργαστούν. Και η Σούδα είναι ένας τόπος όπου αναπτύσσουμε και στηρίζουμε αυτή την εμπιστοσύνη». Έτσι και αλλιώς, κατά τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού, ο έλληνας πρωθυπουργός προσυπέγραφε την πραγματική διάθεση της κυβέρνησης που ταυτίζεται με αυτή των ΗΠΑ. Στο Concordia Europe Summit, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «εμβάθυνση» της σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ. Στην κυριολεκτική της διάσταση, το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να εγκαταστήσει μόνιμη μονάδα βατραχανθρώπων στη Σούδα…
Με μια συνέντευξη μεταξύ… τυριού και μακαρονάδας με θαλασσινά, ο πρέσβης των ΗΠΑ «δείχνει» το επικίνδυνο, πολεμικό μέλλον που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ στην αναβαθμισμένη τους σχέση με την ελληνική κυβέρνηση, την οποία στηρίζουν: συμμαχίες εχθρικές για τους λαούς, ελληνικές στρατιωτικές βάσεις-ορμητήριο για τους πολέμους, σύνδεση των στρατιωτικών συμφωνιών με τα «επενδυτικά σχέδια», όχημα εφαρμογής των στόχων (και) του ελληνικού κεφαλαίου στην ευρύτερη περιοχή.