του Δημήτρη Τζιαντζή
Στα κινηματογραφικά γουέστερν, το ιππικό ερχόταν την ύστατη στιγμή να σώσει τους «καλούς» λευκούς που ήταν πολιορκημένοι από τους «κακούς» Ινδιάνους. Τις τελευταίες ημέρες, τη θέση του ιππικού παίρνουν οι «καλοί» γάλλοι επιχειρηματίες που θα επενδύσουν στην Ελλάδα, παραμερίζοντας τους γερμανούς ομολόγους τους που δεν είναι ιδιαίτερα συμπαθείς, καθώς και τους Κινέζους, που στο κάτω-κάτω δεν είναι Ευρωπαίοι. Όλα αυτά σύμφωνα με τη γιγάντια επιχείρηση προπαγάνδας που στήθηκε με αφορμή την επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα. «Σύντομα οι Γάλλοι θα επενδύσουν μαζικά, στον τουρισμό, στην ενέργεια, στις υποδομές και σε άλλους τομείς», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Παπαδημητρίου στο περιοδικό Σπίγκελ. Η υποκρισία, τα κούφια λόγια, οι αόριστες υποσχέσεις και η αποφυγή ανάληψης δεσμεύσεων κυριάρχησαν στις ομιλίες του γάλλου προέδρου. Η θριαμβολογία για τα επιτεύγματα της κυβέρνησης, για την υπερηχητική ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, αλλά και το «είμαστε δυο φορές Ευρωπαίοι», έδωσαν το στίγμα στις ομιλίες του Αλ. Τσίπρα. Μάλιστα, ο τελευταίος αναφέρθηκε τόσο στα ομηρικά έπη όσο και στην Κομμούνα του Παρισιού, που υποτίθεται ότι δικαιώνουν την πολιτική. «Σαν τον Οδυσσέα, κλείνουμε τα αυτιά μας στις Σειρήνες», είπε ενώ δεν άφησε ήσυχο ούτε τον Μαρξ, που είχε χαρακτηρίσει την Κομμούνα «έφοδο στον ουρανό». Τώρα ο έλληνας κομμουνάρος, απευθυνόμενος στον Μακρόν, τον πρώην τραπεζίτη, υποστηρίζει ότι «σήμερα χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή, δημοκρατική και ειρηνική έφοδο, αλλά έφοδο στη γη, όχι στον ουρανό». Προφανώς αυτή η έφοδος περιλαμβάνει τους πιο σκληρούς αντεργατικούς νόμους στα ευρωπαϊκά χρονικά (στην Ελλάδα και στη Γαλλία), το ευρωπαϊκό υπερ-υπουργείο Οικονομικών, το ευρωπαϊκό υπερ-υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων, το ΝΑΤΟ, τον Ευρωστρατό, τη Frontex, τους κοινούς ευρωπαϊκούς φράχτες κ.λπ.
Μια «καλύτερη εκδοχή του Σόιμπλε», χαρακτήρισε ο γερμανικός Τύπος, επισημαίνοντας την εμμονή του Μακρόν στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ως προϋπόθεση για την πιθανή μελλοντική ελάφρυνση του χρέους, μια εμμονή που «θυμίζει μάλλον περισσότερο τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε παρά τον αριστερό Τσίπρα». Η αλήθεια είναι ότι ο Μακρόν δεν πρόβαλε καμία θέση που θα μπορούσε να δυσαρεστήσει την Άνγκελα Μέρκελ και μόνο για το ΔΝΤ εξέφρασε κάποιες ανώδυνες επιφυλάξεις, δηλώνοντας ότι θα επιθυμούσε «την απομάκρυνση του ΔΝΤ από την Ευρώπη». Ο Μακρόν, πέρα από γενικόλογες και ανούσιες διακηρύξεις καλών προθέσεων, απέφυγε να δεσμευτεί για οτιδήποτε ουσιαστικό και δεν τόλμησε να κάνει καμία αναφορά σε διευκολύνσεις για το ελληνικό χρέος, δείχνοντας την απροθυμία του να συγκρουστεί με το Βερολίνο.
Συμπαθής φυσιογνωμία ο Γάλλος πρόεδρος, αλλά πίσω από τη μάσκα αυτή άσκησε δριμεία κριτική σε (παλιούς) Έλληνες πολιτικούς που με «ψέματα» και «απάτες» προκάλεσαν την ελληνική κρίση αλλά και σε ηγέτες άλλων ευρωπαϊκών κρατών που «άφησαν τον κόσμο να πιστεύει ότι μπορούν να ζήσουν στην Αθήνα όπως στο Βερολίνο, χωρίς να κάνουν θυσίες»!
«Επιχείρηση γοητεία», χαρακτήρισαν τα μεγάλα ελληνικά ΜΜΕ την επίσκεψη Μακρόν ή μάλλον την επίσκεψη Εμμανουέλ-Μπριζίτ. Σε μια Αθήνα-φρούριο, όπου είχαν απαγορευτεί οι συγκεντρώσεις και είχαν κλείσει σταθμοί του μετρό και όπου τα ΜΑΤ ράντισαν κατά πρόσωπο με χημικά τους διαδηλωτές της ΛΑΕ, ενώ αστυνομικές δυνάμεις προπηλάκισαν τα μέλη του ΕΕΚ και της Λαϊκής Αντίστασης-Αριστερής Αντιιμπεριαλιστικής Συνεργασίας και απέκλεισαν την πρόσβαση στο κέντρο της πόλης. Την ίδια ώρα το λαμπερό γαλλικό ζεύγος έκανε τσάρκα στο Μοναστηράκι και την Πλάκα, με τρεις σειρές φουσκωτών με πολιτικά να τους προστατεύουν. Χαμόγελα, σέλφι κι ενθουσιασμένοι τουρίστες να μιλούν στις τηλεοπτικές κάμερες για την αξέχαστη αθηναϊκή εμπειρία τους… Όμως από κανέναν αθηναίο κοινό θνητό δεν ζητήθηκαν δηλώσεις για την αξέχαστη ταλαιπωρία του, για το διήμερο μποτιλιάρισμα, τον αποκλεισμό δρόμων και για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων, κάτι που μάλλον δεν συνάδει με την παράδοση του Διαφωτισμού, στον οποίο έδωσε όρκο πίστης ο Αλ. Τσίπρας.