ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
ΜΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΑΣ
Μόνο η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ αύξησε τους φόρους και τις εισφορές μέσα στο 2016
Πολύ χρήσιμα συμπεράσματα βγαίνουν από την ετήσια έκθεση Tax Policy Reforms που διενεργεί ο ΟΟΣΑ για τις χώρες μέλη του. Ο φιλόπτωχος αυτός οργανισμός διαπιστώνει ότι για το έτος 2016 η χώρα μας έχει την τιμητική πρωτιά στις αυξήσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών ανάμεσα στις χώρες μέλη του. Μάλιστα, ειδικά για τα τελευταία χρόνια, η χώρα μας αποτελεί την εξαίρεση στον γενικό κανόνα της μείωσης των φορολογικών συντελεστών για ιδιώτες και επιχειρήσεις, καθώς αποτελεί την μοναδική χώρα που προχώρησε σε αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης. Σύμφωνα μάλιστα με την έκθεση, η Ελλάδα αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση, αφού παρά την ύφεση, αυξάνει φόρους και ασφαλιστικές εισφορές επειδή έχει σαν πρώτο μέλημα την επίτευξη των αυστηρών δημοσιονομικών στόχων που έχουν θέσει οι δανειστές. Η έκθεση μάλιστα διαπιστώνει ότι αυτή η πρακτική της χώρας μας έχει σαν αναπόφευκτο αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ανταγωνιστικότητάς της!
Από το 2007-2008 οπότε και άρχισε να γίνεται φανερή η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, η τάση που επικράτησε στις πιο πολλές χώρες του ΟΟΣΑ ήταν η αύξηση της φορολογίας και η μείωση των δαπανών. Στη επόμενη φάση της καπιταλιστικής κρίσης, οι περισσότερες χώρες προχώρησαν σε εκτεταμένες «φορολογικές μεταρρυθμίσεις» όπως λέγονται σε σύγχρονη γλώσσα οι φοροελαφρύνσεις για το κεφάλαιο και η επιδρομή στα λαϊκά και εργατικά εισοδήματα. Έτσι σε όλες σχεδόν τις χώρες υπήρξε μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων που είναι κάθε φορά η αιχμή του δόρατος, αφού θεωρείται δέλεαρ για να προσελκυστούν οι περίφημοι «επενδυτές» που θα βάλουν τα ωραία τους φράγκα και θα μας σώσουν. Ακολουθούν οι μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές για τους ιδιώτες, όπου όμως κατά βάση αυτό αφορά την μείωση όσων αφορούν τα μεγάλα και πολύ μεγάλα εισοδήματα, ενώ η όποια θέσπιση αφορολογήτων ορίων αφορά κατηγορίες που έτσι και αλλιώς δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στην παραμικρή φορολογική επιβάρυνση.
Η έκθεση σημειώνει επίσης πως η μείωση ως προς τα φορολογικά έσοδα από τους άμεσους φόρους, αντισταθμίστηκε από την αύξηση των ειδικών φόρων όπως του ΦΠΑ της φορολογίας ακινήτων ή αυτών που σχετίζονται με τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Και εδώ όμως, το 2016 η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα που αύξησε τον ΦΠΑ κατά μία μονάδα. Επίσης, η Ελλάδα, μαζί όμως με την Ισπανία, ήταν οι μόνες χώρες που προχώρησαν σε αύξηση της επιβάρυνσης και των ασφαλιστικών εισφορών.
Συνολικά, στην Ελλάδα το 2016, παρά την ύφεση και παρά τις επιβαρύνσεις στη φορολογία όλη την προηγούμενη περίοδο, υπήρξε επιπλέον επιβάρυνση μίας μονάδας στον ΦΠΑ και άλλης μίας στις ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών.