ΜΠΑΜΠΗΣ ΣΥΡΙΟΠΟΥΛΟΣ
Κατατέθηκε στη Βουλή την Τρίτη 29 Αυγούστου το πολυδιαφημισμένο νομοσχέδιο για την «ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων» και τα «δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες». Οι ασφαλιστικές διατάξεις του νομοσχεδίου συμπληρώνουν τον αντιασφαλιστικό νόμο 4387/16 που περιέκοψε αποφασιστικά επικουρικές, αναπηρικές και συντάξεις χηρείας.
Για παράδειγμα, διατηρώντας το μειωμένο ποσοστό αναπλήρωσης (0,45%) για τις επικουρικές συντάξεις, το νέο νομοσχέδιο αναγνωρίζει ως συντάξιμες αποδοχές το σύνολο των αποδοχών για τις οποίες είχαν κρατηθεί εισφορές, κάτι αυτονόητο που όμως δεν ίσχυε με τον προηγούμενο νόμο. Οι αυτοαπασχολούμενοι μηχανικοί και δικηγόροι δεν υποχρεούνται να καταβάλλουν το μίνιμουμ της ασφαλιστικής εισφοράς αν δεν έχουν εργασία ως όρο για να διατηρήσουν την επαγγελματική τους ιδιότητα. Σε περίπτωση πρόωρης συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων η μείωση της σύνταξης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30%. Επίσης επιτρέπει την εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης, με υπέρογκα ποσά εννοείται, για τους αγρότες. Σε ανέξοδη λογοκοπία και επίδειξη «κοινωνικής ευαισθησίας» για τα άτομα με αναπηρία προχωράει η κυβέρνηση μιλώντας για αντιμετώπιση του «θεσμικού ρατσισμού». Όλα αυτά τα ωραία διακηρύσσονται τη στιγμή που τα τελευταία χρόνια 75.000 ανάπηροι έχουν μείνει χωρίς επίδομα ή σύνταξη και πολλές χιλιάδες άλλοι είδαν τα ποσοστά αναπηρίας και τις συντάξεις τους να μειώνονται με βάση τις κυβερνητικές εντολές.
Η κυβερνητική προπαγάνδα προβάλλει μια σειρά ρυθμίσεις του νομοσχέδιου ως αντίβαρο απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία που εντάθηκε στοχευμένα τα τελευταία χρόνια με μια σειρά νόμους και πολιτικές των κυβερνήσεων και των ΕΕ-ΔΝΤ. Ορίζονται αυξημένες ποινές και πρόστιμα για τους «παραβατικούς» εργοδότες, αποκλεισμός των «υπότροπων» από επιδοτήσεις και συμβάσεις με το δημόσιο, συντόμευση στην εκδίκαση εργατικών διαφορών, υποχρεωτική ηλεκτρονική αναγγελία στην ΕΡΓΑΝΗ εκ των προτέρων κάθε αλλαγής του ωραρίου για τους εργαζόμενους κτλ. Επίσης σε περίπτωση καθυστέρησης στην καταβολή μισθών ο εργαζόμενος μπορεί να παραιτηθεί (πάλι καλά!) γι αυτό το λόγο (εγγράφως), οπότε δικαιούται επίδομα από τον ΟΑΕΔ (για αποζημίωση ούτε λόγος).
Όλες αυτές οι ρυθμίσεις βέβαια απαιτούν ισχυρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς και πολιτική βούληση σύγκρουσης με το κεφάλαιο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει δώσει αδιάσειστα δείγματα γραφής για το αντίθετο. Πρόσφατα η κυβέρνηση ενώ δέχτηκε μετά από πρόταση νόμου του ΚΚΕ ως «βλαπτική μεταβολή» τη μη καταβολή δεδουλευμένων αρνήθηκε (στην ίδια πρόταση νόμου) την τιμωρία με φυλακή και πρόστιμο των εργοδοτών που δεν πληρώνουν. Η απληρωσιά συνεχίζει να είναι νόμιμη. Η ΠΕΝΕΝ πρόσφατα κατήγγειλε τη συνενοχή του Λιμενικού στις εφοπλιστικές παρανομίες στη γραμμή Κυλλήνης-Ζακύνθου. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που λέγαμε!