της Δανάης Μαραγκουδάκη
Επιβεβαιώθηκαν και από υψηλόβαθμα στελέχη του Ισλαμικού Κράτους οι πληροφορίες ότι ο ηγέτης του, αλ-Μπαγκντάντι, είναι νεκρός, μετά από επιδρομή των Ρώσων την άνοιξη. Με τον θάνατό του, αναμφίβολα έχει ξεσπάσει μια έντονη εσωτερική διαπάλη εξουσίας στο εσωτερικό του χαλιφάτου για την εξουσία, ενώ το Ισλαμικό Κράτος αλλάζει μορφή και χάνει σίγουρα σε ισχύ και γόητρο. Πολύ περισσότερο καθώς την ίδια σχεδόν στιγμή έχασε και την πρωτεύουσά του στο Ιράκ, τη Μοσούλη, ενώ επίκειται και η απώλεια της Ράκα,στη Συρία, που παίζει ακριβώς τον ίδιο ρόλο.
Ωστόσο, τίποτε από αυτά δεν σημαίνει και το τέλος της οργάνωσης ή το τέλος μιας πολυτάραχης εποχής για τη Μέση Ανατολή. Το Ιράκ είναι διαλυμένο και προετοιμάζεται η ανακήρυξη και τυπικά της ανεξαρτησίας του κουρδικού κράτους στο βόρειο τμήμα της. Στη Συρία, μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος και η μοιρασιά δεν έχει ξεκαθαρίσει. Στη δε Λιβύη, συνεχίζονται οι μάχες ανάμεσα στις αντίπαλες κυβερνήσεις και φατρίες. Για την περιοχή αυτή, λοιπόν, δεν θα υπάρξει καμία άμεση βελτίωση της κατάστασης, καθώς ό,τι και να φέρει η οπισθοχώρηση του ISIS, ο πόλεμος και τα αντικρουόμενα συμφέροντα των μεσαίων και μεγάλων ιμπεριαλιστών που πρωταγωνιστούν δεν επιτρέπουν τον ερχομό μιας εποχής ειρήνης.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι αναμφισβήτητο ότι χάνοντας την πρόσβασή του στο πετρέλαιο, το Ισλαμικό Κράτος χάνει και τη βασική πηγή της χρηματοδότησής του. Παράλληλα, τα ηλεκτρονικά μέσα του χαλιφάτου έχουν υποβαθμιστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, σε μια ένδειξη ότι χάνεται και η μάχη των τζιχαντιστών στον κυβερνοχώρο. Όπως όμως προαναφέραμε, αυτό δεν σημαίνει καλύτερες μέρες. Όπως έχει δε δείξει και η ιστορία, όταν η Αλ Κάιντα ηττήθηκε στο Αφγανιστάν μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, η οργάνωση του Μπιν Λάντεν όχι μόνο δεν διαλύθηκε, αλλά βρήκε και νέα εδαφική έκφραση σε άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής, από το Ιράκ έως την Υεμένη, όπου συνεχίζει να είναι ενεργή.
Ο θάνατος του αλ-Μπαγκντάντι, λοιπόν, μπορεί να μην σημαίνει και το τέλος του ISIS, όπως και ο θάνατος του Μπιν Λάντεν δεν σήμαινε το τέλος της αλ-Κάιντα. Αντίστοιχα, άλλωστε, το Ισλαμικό Κράτος διαθέτει ακόμη περιθώρια να αναπτυχθεί, υπολογίζοντας σε μια δυναμική παρουσία στη Χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο, στην Υεμένη, στην Αφρική, στην κεντρική και ανατολική Ασία. Αρκεί να αναφέρουμε ότι τις τελευταίες μέρες επικράτησε στα βουνά Τόρα Μπόρα στην επαρχία Τζαλαλαμπάντ στο Αφγανιστάν, στην ίδια περιοχή στην οποία είχε καταφύγει ο Μπιν Λάντεν το 2001.
Οι διάφοροι ηγέτες των μικρότερων ομάδων και οργανώσεων θα επιδοθούν σε ένα εσωτερικό αγώνα για την ανάδειξη νέου ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους. Σύμφωνα με αναλυτές μάλιστα, υπάρχουν φόβοι ότι όποιος και να είναι ο νέος ηγέτης, θα προσπαθήσει να κερδίσει τις εντυπώσεις αναβαθμίζοντας την επιθετική στρατηγική κατά της Δύσης. Και η Δύση, με τη σειρά της, θα αδράξει την ευκαιρία και θα πάρει και άλλα μέτρα καταστολής για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Φαύλος κύκλος…