Κυριάκος Νασόπουλος
Εβδομάδα εργατικών απεργιακών κινητοποιήσεων ήταν αυτή που μας πέρασε. Η αρχή έγινε την περασμένη Κυριακή 16/7 με την απεργία στον κλάδο του εμπορίου και βασικό αίτημα την άμεση νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας, ενώ η συνέχεια δόθηκε την Πέμπτη 20/7 με την 24ωρη πανελλαδική απεργία των εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού.
Την Πέμπτη, οι εργαζόμενοι στη λεγόμενη τουριστική βιομηχανία πραγματοποίησαν ιδιαίτερα μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις σε αρκετές πόλεις της χώρας, διεκδικώντας –μεταξύ άλλων– μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, αυξήσεις στους μισθούς σύμφωνα με τις ανάγκες, κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και κλείσιμο των εταιρειών ενοικίασης εργαζομένων και υποχρεωτικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας για κάθε ξενοδοχείο και κάθε επισιτιστικό κατάστημα. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, κάθε χρόνο βιώνουν καθεστώς εργασιακής «ζούγκλας» στα περισσότερα ξενοδοχεία και χώρους εστίασης, καθώς τα εργασιακά δικαιώματα καταπατώνται συστηματικά.
Στην Αθήνα, μαζική και με παλμό ήταν η συγκέντρωση-διαδήλωση η οποία διοργανώθηκε από το Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού Ν. Αττικής. Η πορεία ξεκίνησε από το υπουργείο Εργασίας και κατέληξε στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Στη διαδήλωση συμμετείχαν πολλά επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου, το ΠΑΜΕ, η «Λάντζα», η Ταξική πορεία και η ΑΠ Ροσινάντε. Την ίδια ώρα, εντελώς άδεια ήταν η πλατεία Κλαυθμώνος, στη συγκέντρωση που είχε καλέσει η Ομοσπονδία Επισιτισμού, δείγμα της πλήρους απαξίωσης των εργαζομένων απέναντι στον υποταγμένο φιλοεργοδοτικό-κυβερνητικό συνδικαλισμό.
Βέβαια, η «μάχη» για την επιτυχία της απεργίας είχε δοθεί από νωρίς το πρωί, με αρκετές απεργιακές περιφρουρήσεις απέναντι στους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς και τη τρομοκρατία των εργοδοτών. Σημειώθηκαν πολλές καταγγελίες για προπηλακισμούς συνδικαλιστών και εκφοβισμούς εργαζομένων από στελέχη διαφόρων τουριστικών επιχειρήσεων. Μάλιστα στη Φούρκα Χαλκιδικής, στο ξενοδοχείο «BELLAGIO» οι εργοδότες έφτασαν στο σημείο να απολύσουν εργαζόμενη και μέλος του Συνδικάτου, όταν δήλωσε ότι θα συμμετάσχει στην απεργία προτρέποντας και τους συναδέλφους της να κάνουν το ίδιο. Τη δική τους συμβολή στην επιτυχία των απεργιακών κινητοποίησεων είχαν και αρκετές συλλογικότητες και εργατικές λέσχες όλης της χώρας με διάφορες εξωστρεφείς δράσεις προπαγάνδισης της απεργίας. Όπως για παράδειγμα η Εργατική Λέσχη Πατησίων-Κυψέλης-Γαλατσίου η οποία πραγματοποίησε μαζική εξόρμηση σε καφετέριες, ταχυφαγεία και εστιατόρια στο Γαλάτσι, μοιράζοντας προκηρύξεις στους εργαζομένους μέσα στα καταστήματα.
Απεργιακή διαδήλωση στις 20 Ιούλη έγινε και στη Θεσσαλονίκη. Για πρώτη φορά στην πόλη συμμετείχε με μπλοκ και η «Λάντζα». Η διαδήλωση ξεκίνησε από την πλατεία Αριστοτέλους, μπροστά από κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης και κατέληξε σε άλλη μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα. Η «Λάντζα» νωρίτερα πραγματοποίησε συμβολικό αποκλεισμό σε κατάστημα της αλυσίδας Μικέλ. Ξεχωριστή συγκέντρωση και μοτοπορεία έκανε από την Κάμαρα προς το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης η Επιτροπή Αγώνα εργαζομένων delivery. Τέλος, μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν μεταξύ άλλων σε Χαλκιδική, Πιερία, Γιάννενα, Χανιά, Ζάκυνθο και Ρόδο.
Στον κλάδο του εμπορίου τώρα, την Κυριακή 16/7, με επιτυχία στέφθηκε και η 24ωρη πανελλαδική απεργία για την υπεράσπιση της Κυριακάτικης αργίας. Στην Αθήνα, στην οδό Ερμού, από νωρίς το πρωί οι εργαζόμενοι συμμετείχαν στις απεργιακές περιφρουρήσεις μπροστά από πολλά εμπορικά καταστήματα, όπως το Public και το Πλαίσιο. Οι αποκλεισμοί στα συγκεκριμένα πολυκαταστήματα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 9 το πρωί και ολοκληρώθηκαν στις 4 το απόγευμα, όταν και τελικώς διασφαλίστηκε ότι κανένα από τα δυο αυτά καταστήματα δε θα λειτουργήσει. Στις κινητοποιήσεις καλούσαν, μεταξύ άλλων, τόσο το Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια, όσο και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου
Απεργιακή συγκέντρωση και φρουρές πραγματοποίησε ο Συντονισμός δράσης ενάντια στην κυριακάτικη εργασία και στη Θεσσαλονίκη. Μαζί με το Σωματείο Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου και άλλες εργατικές συλλογικότητες έκαναν αποκλεισμούς σε πολλά εμπορικά καταστήματα στην οδό Τσιμισκή. Συγκέντρωση και αποκλεισμούς πραγματοποίησε και η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων, το ΠΑΜΕ και φορείς αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων. Για ώρες η οδός Τσιμισκή και οι μεγάλες εμπορικές αλυσίδες ήταν πεδίο απεργιακής μάχης με μαχητικούς αποκλεισμούς. Οι εργαζόμενοι, αν και στην πλειοψηφία τους δεν μπόρεσαν να απεργήσουν, στάθηκαν με αλληλεγγύη στις δράσεις του Συντονισμού και των σωματείων. Ο σχεδιασμός του εμπορικού κεφαλαίου να μετατρέψει όλο το κέντρο της Θεσσαλονίκης σε τουριστική ζώνη με «εκθέματα» τους πάμφθηνους εργαζόμενους ακυρώθηκε στην πράξη.