«Διανύουμε μια παράξενη περίοδο: Ένας τραπεζίτης κέρδισε τις εκλογές, το Εθνικό Μέτωπο απέσπασε πάνω από 10 εκατ. ψήφους, ετοιμάζουν επιθέσεις στα κοινωνικά δικαιώματα και τους μετανάστες. Παράλληλα, όλο και λιγότεροι πιστεύουν το κυβερνητικό αφήγημα. Η λαϊκή οργή συσσωρεύεται». Η Βανίνα Τζιουντιτσελί, αγωνίστρια του ΝΡΑ, που συμμετείχε στο Μαρξισμό 2017, απαντά στα ερωτήματά μας, λίγο πριν τις σημερινές βουλευτικές εκλογές.
Συνέντευξη στη Δανάη Μαραγκουδάκη
Ποια είναι η πρώτη εκτίμηση για την κυβέρνηση Μακρόν;
Ο Μακρόν και το κίνημά του υποτίθεται πως πρεσβεύουν κάτι «καινούριο», ωστόσο μόλις λίγες εβδομάδες ήταν αρκετές για να φανεί η υποκρισία. Οι βασικοί υπουργοί της κυβέρνησης που σχημάτισε προέρχονται από το παλιό πολιτικό σκηνικό, από τη Δεξιά, και είναι κατά πλειοψηφία άντρες. Υποτίθεται πως ο Μακρόν αντιπροσώπευε κάτι «καθαρό», αλλά όταν οι κοντινοί του συνεργάτες/υπουργοί, (Richard Ferrand και Mareille de Sarnez) πέρασαν από έρευνα με την κατηγορία της διαφθοράς, ο Πρόεδρος της Γαλλίας συνέχισε να τους υποστηρίζει.
Ο Μακρόν διατεινόταν πως τόσο το οικονομικό όσο και το πολιτικό του πρόγραμμα διέπονταν από τις βασικές αρχές του φιλελευθερισμού. Αυτό το απέδειξε σαφώς στην οικονομία με τα επιθετικά σχέδιά του ενάντια στα εργατικά δικαιώματα, ωστόσο απέτυχε στο πολιτικό πεδίο. Αποφάσισε να ισχυροποιήσει τον αυταρχισμό του κράτους, να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να ετοιμάσει έναν νέο τρομονόμο. Σύμφωνα με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Gerard Collomb, προτεραιότητα είναι η απομάκρυνση των μεταναστών. Ο Μακρόν παρουσιάστηκε ως εναλλακτική απέναντι στο ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο, ωστόσο τα ρατσιστικά του σχόλια ενάντια στους πρόσφυγες που θαλασσοπνίγονται έχουν προκαλέσει αντιδράσεις.
Πώς θα διαμορφώσει ο Μακρόν κυβερνητική πλειοψηφία μετά τις βουλευτικές εκλογές;
Με τον πιο αντιδημοκρατικό τρόπο άλλαξαν τον νόμο ώστε όποιος κερδίζει στις προεδρικές εκλογές να επωφελείται της δυναμικής αυτής για να κερδίσει και τις βουλευτικές εκλογές. Τελείως οπορτουνίστικα, κάποιοι δεξιοί και κάποιοι σοσιαλιστές αποφάσισαν να στηρίξουν τον Μακρόν, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα κερδίσει και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η κυβέρνηση που θα σχηματίσει όμως θα περιλαμβάνει πολλές συμμαχίες και πολιτικές συμφωνίες, επειδή δε θα έχει τη σταθερότητα που χρειάζεται. Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι ότι αναμένεται η αποχή να φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς μόλις το μισό των εγγεγραμμένων πολιτιών συμμετέχουν στη διαδικασία.
Με ποιο τρόπο παρεμβαίνει ο Μελανσόν στις εκλογές; Οι δυνάμεις που τον στήριξαν;
Στις προεδρικές εκλογές ο Μελανσόν χρησιμοποίησε αυτό που αποκάλεσε μια «αριστερή λαϊκίστικη στρατηγική». Περιόρισε κάθε αναφορά στις πολιτικές οργανώσεις, ακόμα και στη δική του, για να παίξει το χαρτί του «ηγέτη». Τώρα όμως είναι αρκετά δύσκολο να «αποδοθεί» το καλό εκλογικό ποσοστό που απέσπασε στους εκατοντάδες υποψήφιους που επίσης έδωσαν μαζί του την εκλογική μάχη. Επίσης, η προεκλογική «ταυτότητα» που επέβαλε στην Ανυπότακτη Γαλλία συνάντησε αντιδράσεις από το Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας, με αποτέλεσμα να χάσει ένα μέρος από το μομέντουμ που είχε αποκτήσει.
Το βαθύτερο ζήτημα, όμως, είναι πως ο Μελανσόν δήλωνε έτοιμος να γίνει πρωθυπουργός αν αποσπούσε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Κανείς όμως δεν τον πίστευε, ειδικά όταν η αξία του κοινοβουλίου έχει υποβαθμιστεί τόσο πολύ. Εξάλλου, η βάση για μια εναλλακτική πρόταση θα έπρεπε να χτίζεται στους δρόμους και στους αγώνες στους οποίους συμμετέχει η Ανυπότακτη Γαλλία και το ΚΚ Γαλλίας.
Ποια η άποψή σας για τον προεκλογικό λόγο της Ανυπότακτης Γαλλίας;
Πολλά αιτήματα ήταν σωστά και σε ένα βαθμό ο Μελανσόν κατάφερε να εκφράσει τις αριστερές τάσεις του κινήματος κατά του αντεργατικού νόμου πέρυσι. Αλλά οι κρατικές και «κοινοβουλευτικές» απόψεις του τον μετατόπισαν πιο δεξιά. Στην προσπάθειά του να απαντήσει στο ζήτημα του ρατσισμού, δήλωνε πως η μόνη λύση για τους πρόσφυγες είναι «να μείνουν στην πατρίδα τους» και επιχειρηματολογούσε κατά του ανοίγματος των συνόρων. Στις συγκεντρώσεις του μοίραζε σημαίες της Γαλλίας αντί για κόκκινες και τραγουδούσε τον εθνικό ύμνο, ενώ αποκάλεσε τον εαυτό του πατριώτη, μια λέξη που έχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιούν οι φασίστες.
Πως παρεμβαίνει στις εκλογές το Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα;
Το NPA σε κάποιες περιοχές κατεβαίνει μόνο και σε κάποιες άλλες μαζί με αριστερούς υποψηφίους. Αυτό συμβαίνει συχνά ελλείψει πόρων αλλά, κυρίως, επειδή πιστεύουμε ότι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι ένας άλλος δρόμος και όχι ο εκλογικός. Στην προεκλογική μας παρέμβαση κυριαρχεί το σύνθημα «Αγωνιζόμαστε και Οργανωνόμαστε».
Διανύουμε μια παράξενη περίοδο: Ένας τραπεζίτης κέρδισε τις εκλογές, το Εθνικό Μέτωπο απέσπασε πάνω από 10 εκατ. ψήφους, ετοιμάζουν επιθέσεις ενάντια στα κοινωνικά δικαιώματα και ενάντια στους μετανάστες. Παράλληλα, όμως, όλο και λιγότερος κόσμος πιστεύει το αφήγημα αυτής της κυβέρνησης. Οι περισσότεροι ψηφίζουν Μακρόν όχι από επιλογή αλλά με τη λογική του μικρότερου κακού. Η λαϊκή οργή συσσωρεύεται αλλά το ερώτημα που παραμένει ανοιχτό είναι: πότε θα ξεσπάσει; Και σε ποια κατεύθυνση;
Τα προηγούμενα χρόνια είδαμε ορισμένα ελπιδοφόρα κινήματα, όπως οι σκληρές απεργίες κατά του εργασιακού νόμου, οι ολονυχτίες, οι αντιρατσιστικές και αντικατασταλτικές κινητοποιήσεις. Πώς βλέπεις την επόμενη μέρα μετά τις βουλευτικές εκλογές;
Είναι δύσκολο να κάνεις σχέδια. Οι εκλογές δεν θα πυροδοτήσουν κάποια εξέλιξη, κανείς δεν περιμένει κάτι, αν και μπορεί να υπάρξουν εκπλήξεις. Για να υπάρξει κάποιο ξέσπασμα θα χρειαστεί κάποια αφορμή, όπως το να χτυπήσουν κάποια απεργία, κάποιο κοινωνικό χώρο, ίσως μια ρατσιστική επίθεση εναντίον μεταναστών. Οι εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές που έδωσαν το παρών στις κινητοποιήσεις πέρυσι βρίσκονται ακόμα εδώ στο πλευρό των μεταναστών.
Δυστυχώς όμως και οι αντιδραστικές φασιστικές δυνάμεις ισχυροποιούνται. Γι’ αυτό θεωρώ ότι πρέπει να εστιάσουμε στην οργάνωση στους χώρους εργασίας, στις γειτονιές, ώστε να μπορούμε ν’ αντικρούουμε τις επιθέσεις, να συνενώνουμε τους αγώνες μας. Ως επαναστάτες χρειάζεται να μπολιάσουμε αυτές τις συμμαχίες με αντικαπιταλιστικές τάσεις, με ανάλυση και με στρατηγική ενάντια στην κυρίαρχη ιδεολογία, ώστε να στρώσουμε τον δρόμο για τις συγκρούσεις που βρίσκονται μπροστά μας.