Συγκέντρωση: 10.30 π.μ.
Αθήνα: Μουσείο – Πολυτεχνείο
Θεσσαλονίκη: Καμάρα
του Δημήτρη Σταμούλη
Η πυγμή και η αποφασιστικότητα που προσπαθεί να επιδείξει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, προκειμένου να περάσει το νέο σαρωτικό αντεργατικό μνημόνιο το οποίο έχει συμφωνήσει με τους δήμιους ΕΕ-ΔΝΤ και το εγχώριο κεφάλαιο, δεν μπορούν να κρύψουν την αγωνία και τους φόβους της απέναντι στον ελληνικό λαό. Γνωρίζει ότι σε τέτοιες εκρηκτικές κοινωνικές συνθήκες υπάρχουν οι δυνατότητες οι εργαζόμενοι να σπάσουν τον στενό κορσέ τής αναποτελεσματικότητας και του «δεν υπάρχει άλλος δρόμος», που επιβάλλουν τα αστικά πολιτικά κόμματα και τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ.
Το «δεν πάει άλλο» και η αγανάκτηση περισσεύουν στα λαϊκά νοικοκυριά. Τo «success story» της κυβέρνησης Τσίπρα δεν πείθει πλέον κανέναν. Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι βαδίζει σε «αναμμένα κάρβουνα». Ήδη οι πρώτες μαζικές διαδηλώσεις συμβασιούχων των δήμων στη Θεσσαλονίκη, ο απεργιακός ξεσηκωμός των εκατοντάδων απλήρωτων εργαζομεένων στον «Πήγασο» του Μπόμπολα, οι πρώτες αντιδράσεις κατά των 32 Κυριακών αλλά και τα μαζικά «κρούσματα ανυπακοής» στο χώρο της υγείας αποτελούν τροχιοδεικτικές βολές για το μαχόμενο εργατικό κίνημα.
Απέναντι σε όλα αυτά, η στάση του αστικοποιημένου συνδικαλισμού είναι ανάλογη των ταξικών συμφερόντων που υπηρετεί. Δεν προκήρυξε καμία αγωνιστική και απεργιακή μάχη όλο το προηγούμενο διάστημα. Η… YES-ΕΕ συνομίλησε μέχρι και με το ΔΝΤ, συμπορεύεται (μαζί με την ΟΙΥΕ) στο εμπόριο με τους εργοδότες και τους εκπροσώπους του μεγάλου εμπορικού κεφαλαίου, ενώ παραμένει πιστός υποστηρικτής των αστικών ιδεολογημάτων της «ανάπτυξης» και της επιχειρηματικότητας.
Η απεργία στις 17 Μάη προέκυψε κυρίως υπό την πίεση του κόσμου της εργασίας να αντιδράσει στα νέα μέτρα. Δεν μπορεί να έχει όμως καμιά επιτυχία και καμιά συνέχεια αν δεν την πάρει στα χέρια του το ταξικό κίνημα, τα μαχόμενα πρωτοβάθμια σωματεία, ο κόσμος του αγώνα, οι συλλογικότητες σε χώρους εργασίας και γειτονιές. Το γεγονός ότι συνδικάτα αποφάσισαν 48ωρη απεργιακή κλιμάκωση –η ΠΕΝΕΝ για 16-17/5, η ΟΕΝΓΕ (νοσοκομειακοί γιατροί) για 17-18/5– και ότι συνελεύσεις γειτονιών (π.χ. Σεπόλια-Κολωνός) καλούν σε παραμονή στο Σύνταγμα μετά την απεργία φανερώνουν την πραγματική δυναμική που μπορεί να διαμορφωθεί στην ίδια την εργατική βάση.
Στην άνοδο του αγωνιστικού-απεργιακού θερμόμετρου σημαντική ήταν η συμβολή του ανεξάρτητου ταξικού εργατικού ρεύματος, αλλά και της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και αλλού. Οι μαζικές διαδηλώσεις «από τα κάτω» στις 2 Μάρτη και 6 Απρίλη, οι ογκώδεις πρωτομαγιάτικες διαδηλώσεις του Μουσείου και της Καμάρας δείχνουν τις μεγάλες δυνατότητες για συγκρότηση ενός πραγματικού κέντρου αγώνα, που θα είναι στα χέρια εργατών και σωματείων και όχι στα γραφεία επαγγελματιών ξεπουλημένων συνδικαλιστών.
Η μαχητική πορεία των πρωτοβάθμιων σωματείων και συλλογικοτήτων την Πέμπτη, από τα Προπύλαια ως την Ερμού, αλλά και η προχθεσινή συνέλευση αγώνα που κάλεσε η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για Συντονισμό σηματοδοτούν το πώς πρέπει να κινηθεί ο κόσμος του αγώνα τις κρίσιμες επόμενες ημέρες μέχρι την απεργία της Τετάρτης, αλλά και την προσπάθεια για κλιμάκωση στις 18/5 και στη συνέχεια.
Δυστυχώς, την ανάγκη για ένα άλλο κέντρο αγώνα την υποτιμούν δυνάμεις με ταξική αναφορά στο κίνημα. Το ΠΑΜΕ επιμένει στον δικό κομματικά περιχαρακωμένο σχεδιασμό διαμαρτυρίας, κι όχι ρήξης και ανατροπής των μέτρων και της κυρίαρχης πολιτικής. Γι΄ αυτό κινείται «ευλαβικά» πίσω από τις κινήσεις της ΓΣΕΕ, αρνούμενο κάθε αγωνιστικό συντονισμό με άλλα ρεύματα και σωματεία. Το ΜΕΤΑ αλλά και κάποιες δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς καλούν σε «προσυγκέντρωση» για να καταλήξουν ξανά κομπάρσοι των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έβγαλαν κανένα συμπέρασμα από την Πρωτομαγιά, όπου η «συγκέντρωση των συνδικάτων» ήταν μια άμαζη σύναξη γραφειοκρατών; Η επίκληση της «ενωτικής γραμμής» στην πράξη διασπά την προσπάθεια των ταξικών δυνάμεων να συγκροτηθεί ένας ισχυρός ενωτικός, ταξικός, αγωνιστικός συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων, επιτροπών αγώνα, συνδικάτων και άλλων συλλογικοτήτων.
Ο κόσμος που θέλει να υπάρξει κλιμάκωση και νίκη του κινήματος έχει θέση σε έναν άλλο σχεδιασμό. Η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για το Συντονισμό Αττικής καλεί σωματεία και αγωνιστές στο απεργιακό μπλόκο στα λιμάνια το πρωί της Τρίτης, σε απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη στις 10.30 π.μ. στο Μουσείο-Πολυτεχνείο, αλλά και σε νέα συγκέντρωση την επόμενη μέρα στο Σύνταγμα. Η ανεξάρτητη απεργιακή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη θα γίνει- στην Καμάρα στις 10 π.μ.