του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Ο πρωθυπουργός Αλ.Τσίπρας και τα κυβερνητικά στελέχη δεν είχαν καθόλου άδικο όταν δήλωσαν στη Βουλή ότι το 4ο μνημόνιο —που ψηφίστηκε από σύσσωμη την κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών— «βγάζει τη χώρα από την αβεβαιότητα». Πλέον καθεστώς είναι η …βεβαιότητα της θεσμοθέτησης της επίθεσης στο εργατικό-λαϊκό εισόδημα και τα δικαιώματα για τις επόμενες δεκαετίες.
Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε το βράδυ της Πέμπτης θα αποτελέσει όχι το «εξιτήριο» από την επιτροπεία όπως λέει η κυβέρνηση, αλλά το «εισιτήριο» σε μία συμφωνία-θηλιά που θα δεσμεύσει τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν στην περίφημη «συμφωνία για το χρέος». Δηλαδή –όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες– σε μία 10ετία εως 20ετία υποχρεωτικών πλεονασμάτων, όπου το μόνο αντικείμενο συζήτησης είναι το για πόσα ακριβώς χρόνια αυτό το πλεόνασμα θα είναι σε ετήσιο ποσοστό 3,5%. Μονιμοποίηση της λιτότητας με «αριστερή» υπογραφή.
«Η μπάλα είναι στο γήπεδο των δανειστών» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή όπου επιβεβαιώθηκε ότι η Κ.Ο. είναι «μπετόν-αρμέ» στη στήριξη των αντιλαϊκών πολιτικών. Είχε προηγηθεί η συνήθης δικομματικού τύπου κόντρα με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτός με τη σειρά του φρόντισε να δώσει δημόσια διαβεβαίωση σχετικά με το ότι οποιαδήποτε είναι η επόμενη κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόσει τα μέτρα που ψηφίστηκαν. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός επιχείρησε να παρουσιάσει τα λεγόμενα «αντίμετρα» (δηλαδή τις προβλέψεις φτωχοκομείο) ως ένδειξη δημοσιονομικής ουδετερότητας της συμφωνίας και κυρίως ως «φιλολαική» προσέγγιση του «αναγκαίου» μνημονίου.
Όσο για τα περίφημα αντισταθμίσματα σχετικά με το χρέος, ο Αλ.Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι είναι υπόθεση των δανειστών, λέγοντας ότι τον κάνει να νοιώθει αισιόδοξος το γεγονός ότι η Α. Μέρκελ θα είναι «on board» στη διαπραγμάτευση Γερμανίας-ΔΝΤ. Εξυπακούεται ότι μιλάμε απλά για …άπλωμα του χρέους στο χρόνο και σε καμία περίπτωση για κούρεμα ή έστω περικοπή του.
Ομως, η πιο αποκαλυπτική τοποθέτηση από την πλευρά της κυβέρνησης στην 4ημερη συνεδρίαση δεν έγινε στην ολομέλεια της Βουλής αλλά στην διαρκή επιτροπή που επεξεργάστηκε το νομοσχέδιο. Εκεί όπου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχθηκε ευθέως ότι ανεξαρτήτως μνημονίων η χώρα θα βρίσκεται υπό επιτροπεία, ακριβώς επειδή βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση!
Χαρακτηριστική ήταν η φράση του: «Εμείς λέμε ότι δεν έχουμε success story oπως είχαν οι προηγούμενοι. Εμείς λέμε ότι η βασική μάχη που δίνουμε είναι η μάχη της επιτροπείας, πως μπορούμε να τη μειώσουμε. Ξέρουμε ότι σε αυτή την ΕΕ είτε είμαστε σε πρόγραμμα είτε δεν είμαστε σε πρόγραμμα υπάρχει επιτροπεία, δεν είναι μαύρο άσπρο, αλλά θα υπάρχουν και ζώνες γκρίζες όταν θα φύγουμε από το πρόγραμμα». Πόσο πιο ευθεία παραδοχή μπορεί άραγε να υπάρξει όχι μόνον για τις πραγματικές αιτίες των αντεργατικών πολιτικών που εφαρμόζονται αλλά και για το πόσο βαθιά προσηλωμένη είναι η κυβέρνηση, και ο ΣΥΡΙΖΑ ειδικά, στη στρατηγική αυτή επιλογή;
Φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάντα μία …«πιο αριστερή» εκδοχή των πραγμάτων. Αυτή θέλησε να εκφράσει με την τοποθέτησή του στην ολομέλεια της Βουλής ο Νίκος Φίλης, που φέρεται ότι μιλά και για λογαριασμό άλλων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, έδωσε έναν ακόμη ορισμό του πόσο μπορεί να …ξεχειλώσει η αντίληψη του κυβερνώντος κόμματος περί αριστεράς. Όπως είπε «Για τη δική μας Αριστερά η ηθική της πεποίθησης συναρτάται με την ηθική της ευθύνης. Υπάρχει όμως ένα σημείο που αν υπερβείς τις πεποιθήσεις σου υπονομεύεις τη δυνατότητα να ασκείς την ευθύνη σου». Ασκείς άραγε την ευθύνη σου όταν καταργείς την αργία της Κυριακής, όταν —εξαναγκαζόμενος έστω— διευκολύνεις τις ομαδικές απολύσεις, όταν κατάσχονται αδιακρίτως τραπεζικοί λογαριασμοί, όταν παραχωρούνται κοψοχρονιά σε funds στεγαστικά δάνεια και δεν προτιμώνται οι δανειολήπτες, όταν ονομάζεις θετικό αντίμετρο τη μείωση του φορολογικού συντελεστή σε όλες τις επιχειρήσεις, δηλαδή και σε αυτές με πολύ μεγάλη κερδοφορία; Προφανώς τα σχόλια περιττεύουν…