του Κυριάκου Νασόπουλου
Η Τρίτη 23/5 ήταν μια μέρα νίκης και δικαίωσης για το κίνημα μέσα και έξω από τον στρατό καθώς και για το τεράστιο κίνημα συμπαράστασης. Ο σύντροφος και αγωνιστής Νίκος Αργυρίου, μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων, απαλλάχθηκε από το δικαστήριο για την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης σε βάρος του διοικητή του στρατοπέδου νεοσυλλέκτων Γρεβενών, το 2009. Όπως είναι ήδη γνωστό, η δικαστική περιπέτεια του Ν. Αργυρίου, ο οποίος πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε δύο χρόνια φυλάκισης με τριετή αναστολή, είχε ξεκίνησε όταν στην ιστοσελίδα του Δικτύου Ελευθέρων Φαντάρων «Σπάρτακος» και της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων είχε αναρτηθεί καταγγελία στρατιωτών για καψόνια και εξευτελιστική μεταχείριση από αξιωματικούς του στρατοπέδου με την ανοχή του διοικητή.
Την περασμένη εβδομάδα, το Ζ΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, μετά από μια διαδικασία που διήρκησε αρκετές ώρες, στην ουσία δέχθηκε ότι τα καταγγελθέντα από την καταγγελία των στρατιωτών δεν ήταν ψευδή και ως εκ τούτου οδηγήθηκε στην απαλλαγή του Ν. Αργυρίου. Η δικαστική έδρα, μάλλον σε μια προσπάθεια να κρατήσει τα όποια προσχήματα, με απόφασή της, μετέτρεψε την κατηγορία από συκοφαντική δυσφήμηση σε απλή δια του τύπου δυσφήμηση, η οποία, σύμφωνα με το νόμο, έχει παραγραφεί. Γι’ αυτήν την εξέλιξη κομβικό ρόλο έπαιξε η παρουσία του τότε στρατιώτη και συντάκτη της καταγγελίας, ως μάρτυρας υπεράσπισης ο οποίος και επιβεβαίωσε στο σύνολό τους τα καταγγελθέντα. Αντιθέτως, το δικαστήριο απέρριψε αβάσιμα αίτημα της υπεράσπισης να δικαστεί με την αυτόφωρη διαδικασία για ψευδορκία στη δίκη ο μηνυτής πρώην διοικητής.
Η δίκη διεξήχθη, για μια ακόμη φορά, σε κατάμεστη αίθουσα καθώς δεκάδες ήταν οι αλληλέγγυοι που βρέθηκαν και πάλι στο πλευρά του Ν. Αργυρίου και της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων. Η τεράστια συμπαράσταση πληθώρας κοινωνικών, κινηματικών και συνδικαλιστικών φορέων, αναδείχθηκε και από την κατάθεση 110 και πλέον ψηφισμάτων και την αθρόα προσέλευση μαρτύρων υπεράσπισης. Παράλληλα, κατά την ακροαματική διαδικασία αναδείχθηκε η στρατιωτική αυθαιρεσία που επικρατούσε και επικρατεί στα στρατόπεδα όλης της χώρας, καθώς και η διαχρονική και αξιοσημείωτη συμβολή της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων στην ιστορία του κινήματος για τον στρατό. Υπόδειγμα ηθικής και αγωνιστικής συνέπειας υπήρξε και η απολογία του Ν. Αργυρίου, η οποία καθήλωσε το δικαστήριο.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, σε ανακοίνωσή της, χαιρετίζει την μεγάλη κινητοποίηση και συμπαράσταση «που οδήγησε στο σημερινό αποτέλεσμα και δείχνει ότι οι μόνοι χαμένοι αγώνες είναι αυτοί που δεν έγιναν». Ενώ σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι το αποτέλεσμα της δίκης «ήταν μία συντριπτική ήττα για τις δυνάμεις που θέλουν να επιβάλλουν την τρομοκρατία και τη φίμωση σε όσους αγωνίζονται για τα δικαιώματα των στρατιωτών και τελικά να στρατιωτικοποιήσουν την κοινωνία για να δέχεται αμάσητα τα μνημόνια, την καταστολή και τη φασιστική απειλή».
«Ας μην ξεχνάμε ότι στην πρωτόδικη απόφαση δεν είχε δικαστεί απλώς ένας αγωνιστής. Οι δικαστές δίκασαν το κίνημα των ελεύθερων φαντάρων, τον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του πολίτη με στολή, την πάλη ενάντια στο πόλεμο, την πάλη απέναντι στον ρατσισμό, τον εθνικισμό και το φασισμό, μέσα και έξω από το στρατό.
Με το κίνημα αλληλεγγύης όμως που δημιουργήθηκε δεν πέρασε η ποινικοποίηση του αγώνα των φαντάρων και των αλληλέγγυων τους», τονίζουν από την πλευρά τους η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων και το Δίκτυο Ελευθέρων Φαντάρων «Σπάρτακος».