του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Η χώρα θα βρίσκεται εντός ευρώ και ΕΕ, θα εφαρμόζει πολιτικές λιτότητας είτε βρίσκεται είτε όχι σε καθεστώς επιτροπείας. Την ξεκάθαρη αυτή θέση εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην τηλεοπτική του συνέντευξη στον σταθμό Αntenna, παραθέτοντας ως υπαρξιακό πολιτικό επιχείρημα το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο καλύτερος δυνατός διαχειριστής αυτής της αδιαμφισβήτητης πραγματικότητας. Αυτά την ίδια στιγμή που ακόμη και πριν τα μέσα Μαΐου είναι πιθανόν να έχει κατατεθεί στη Βουλή η περίφημη συμφωνία με τους θεσμούς που αποτυπώνει ένα ακόμη κύμα αντιλαϊκών μέτρων με έμφαση στη μείωση των συντάξεων. Χαρακτηριστική ως προς την υποταγή στους «χρυσούς κανόνες» της ευρωζώνης ήταν η απάντηση του πρωθυπουργου, όταν ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο Ν.Χατζηνικολάου, σχετικά με το αν τα όσα θα συμφωνηθούν στην διαπραγμάτευση ισχύουν εφόσον η χώρα πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους: « Όλα όσα συζητάμε τα επτά χρόνια που είμαστε εντός μνημονίων, αλλά και τα χρόνια τα οποία θα είμαστε εκτός μνημονίων — η Πορτογαλία για παράδειγμα, η Κύπρος, η Ιρλανδία, που βγήκαν από μνημόνια, συζητούν τη δημοσιονομική τους πολιτική πάντοτε με βάση την προϋπόθεση ότι θα είναι εντός στόχων. Τι με ρωτάτε; Αυτό είναι προφανές. Αλλά, αποδείξαμε ότι δεν είναι άπιαστο όνειρο να πιάσουμε το 3,5%».
Ο Α. Τσίπρας, παράλληλα, δήλωσε οπαδός των συμφωνιών με ιδιώτες για τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας, ανεξαρτήτως μνημονίων. Ενδεικτική ήταν η αναφορά του για την πώληση του λιμανιού του Πειραιά. Όπως ανέφερε, «αν δεν κυβερνούσαμε με το πιστόλι στον κρόταφο και αν δεν είχαμε ανάγκη τούτη την ώρα να προχωρήσει η οικονομία μπροστά, θα κάναμε ακόμη καλύτερη συμφωνία με τους Κινέζους επενδυτές από αυτή που κάναμε». Μάλιστα συνέδεσε αυτή την τοποθέτηση με την πεποίθηση ότι δεν μπορούν να επιφέρουν καμία ουσιαστική αλλαγή οι λαϊκοί αγώνες. ‘Όπως είπε «πίστευα, πράγματι, ότι με τη μεγάλη πολιτική ανατροπή στην Ελλάδα, με το λαϊκό ξεσηκωμό που υπήρξε στη χώρα μας, θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε το δίκιο στην Ευρώπη. Πέσαμε σε τοίχο». Μάλιστα τα αποτελέσματα αυτής της λογικής της απογοήτευσης, που παραμένει σε ευρεία κοινωνικά στρώματα, ο πρωθυπουργός την παρουσίασε ως επιβεβαίωση της κυβερνητικής πολιτικής. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια δύναμη, η οποία δεν θα μπορούσε να σταθεί ούτε ένα λεπτό, εάν δεν είχε κοινωνική αποδοχή ή τουλάχιστον κατανόηση γι΄ αυτά που κάνει» πρόσθεσε μάλιστα ότι ο κόσμος γνωρίζει ότι «εμείς ούτε πάρτι κάνουμε στο ΚΕΕΛΠΝΟ, την ώρα που κόβουμε συντάξεις, ούτε στα εξοπλιστικά, ούτε πήραμε θαλασσοδάνεια». Ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέλειψε να ωραιοποιήσει την κατάσταση λέγοντας ότι η ανεργία έχει μειωθεί από το 27 στο 24% ενώ στην οικονομία «πέφτουν εκατομμύρια, δισεκατομμύρια στις δημοπρασίες που γίνονται. Ήρθε η FRAPORT και έδωσε. Είχαμε τον ΟΛΠ…». Μάλιστα υποστήριξε ότι αυτό φαίνεται και στην κοινωνία αφου «εγώ κυκλοφόρησα, βγήκα έξω. Είδα τη μεγαλύτερη έξοδο που έχει γίνει ποτέ τα τελευταία οκτώ χρόνια. Τη μεγαλύτερη έξοδο είδα και σε δρόμους οι οποίοι άνοιξαν»
Τέλος, όσον αφορά τη διαπραγμάτευση επιχείρησε για μία ακόμη φορά να παρουσιάσει τις μειώσεις συντάξεων την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την επερχόμενη επίθεση σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα ως …ισοπαλία. Όπως είπε «ήταν η πρώτη φορά που είχαμε μια διαπραγμάτευση που δεν έληξε με σκορ Μπαρτσελόνα-Πανελευσινιακός, αλλά έληξε με σκορ θα έλεγα θετικό. Μπορώ να πω ότι κάποια χάσαμε, πράγματι, κάποια κερδίσαμε όμως. Κερδίσαμε τα αντίμετρα, ισόποσα με τα μέτρα μετά το 2018 και το 2019 και κερδίσαμε και τις εργασιακές σχέσεις». Όσον αφορά τα περίφημα αντίμετρα ο πρωθυπουργός μίλησε για «μείωση 3% της φορολογίας των επιχειρήσεων, μείωση του κατώτατου φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων από το 22 στο 20%, μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης». Ουσιαστικά, δηλαδή, θα διατηρηθούν τα υψηλά ποσοστά φορολόγησης με μόνες πραγματικά κερδισμένες τις μεγάλες επιχειρήσεις.