του Δημήτρη Τζιαντζή
Γενική «επιστράτευση» μνημονιακών και λοιπών αντιλαϊκών δυνάμεων κηρύσσει η Νέα Δημοκρατία γύρω από ένα επιθετικό πρόγραμμα κοινωνικής κατεδάφισης με στόχο τη δημιουργία μιας ισχυρής και αδίστακτης νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας. O Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκλήρωσε, την εβδομάδα που πέρασε, τις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς της ελάσσονος αντιπολίτευσης, βρίσκοντας «ευήκοα ώτα» στην πρόταση για τη δημιουργία ενός μεγάλου αντιδραστικού συνασπισμού μετεκλογικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο η Ένωση Κεντρώων όσο και το Ποτάμι δέχτηκαν με ενθουσιασμό βαθιά αντιδραστικές θέσεις όσον αφορά την καρατόμηση και τον περιορισμό εργασιακών και δημοκρατικών κατακτήσεων.
Η Νέα Δημοκρατία, επιπλέον, εμφανίζεται έτοιμη να δώσει χείρα βοηθείας σε αντιδραστικές δυνάμεις του συστήματος ακόμα και της λεγόμενης κεντροαριστεράς όπως το Ποτάμι. Πριν το μόρφωμα του Σταύρου Θεοδωράκη «στερέψει οριστικά», αναζητείται μια φόρμουλα προσχώρησης των στελεχών του κόμματος στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, ώστε να αποτραπεί η διαφαινόμενη κοινοβουλευτική του εκπαραθύρωση.
Μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Θεοδωράκη της Τρίτης υπήρξε αναφορά στην «κοινή πεποίθηση ότι απαιτείται η εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, στη δημόσια διοίκηση και στην παιδεία, το οποίο θα ξεπερνά τα μνημόνια, καθώς και στην ανάγκη για ένα σχέδιο τολμηρών αλλαγών στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος». Ο Σταύρος Θεοδωράκης επιχείρησε να εμφανίσει το «προσύμφωνο συνεργασίας» (όπως το αποκάλεσε μερίδα του δεξιού τύπου) ως μετακύληση του Μητσοτάκη σε διαχρονικές θέσεις του Ποταμιού. «Πολλές από τις απόψεις μας για το πολιτικό σύστημα τις αποδέχεται ο Κ. Μητσοτάκης, δεν είμαι σίγουρος ότι τις αποδέχεται η ΝΔ», δήλωσε χαρακτηριστικό ο πρώην δημοσιογράφος για να κρατήσει ορισμένα προσχήματα. Ως ένδειξη καλής θέλησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε στον Σ. Θεοδωράκη ότι δεν θα προχωρήσει σε νέες μεταγραφές από το κόμμα του Ποταμιού στη ΝΔ, μετά τον Ιάσονα Φωτήλα και τη «Δράση». Ο Μητσοτάκης δεσμεύθηκε ότι πλέον «η πόρτα έχει κλείσει». Η «ταύτιση απόψεων» δεν σημαίνει βέβαια ότι η συμφωνία έχει κλείσει. Σε κάθε περίπτωση αυτή η εξέλιξη –αν υπάρξει– θα ανακοινωθεί μετά την προκήρυξη εθνικών εκλογών.
Με τη σειρά του ενθουσιασμένος από τον αρχηγό της ΝΔ εμφανίστηκε και ο γραφικός μαϊντανός του συστήματος Βασίλης Λεβέντης. Ο αρχηγός της Ένωσης Κεντρώων δήλωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να τον πείσει ότι δεν έχει σχέση με τον πατέρα του, ενώ εμφανίστηκε έτοιμος για μετεκλογική συνεργασία. Ο Βασίλης Λεβέντης, άλλωστε, έχει ταυτιστεί με δηλώσεις του στο παρελθόν με τις πιο ακραίες απαιτήσεις του Σόιμπλε και του ΔΝΤ. Είναι χαρακτηριστική η πρόταση του να κοπούν 200 ευρώ από κάθε συνταξιούχο προκειμένου να αγοράσει η Ελλάδα νέα μαχητικά αεροπλάνα! Ο Κ. Μητσοτάκης και ο Β. Λεβέντης συμφώνησαν όπως ανακοινώθηκε στην ανάγκη υλοποίησης ενός εθνικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων στην Οικονομία, στη Δημόσια Διοίκηση, στην Παιδεία, οι οποίες σύμφωνα με πηγές της ΝΔ θα «υπερβαίνουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο και θα επεκτείνονται σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων και βαθύτατων τομών στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος».
Το προφίλ του Λεβέντη «που δεν είναι σαν τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς» όπως είπε ο Κυριάκος, μπορεί φαινομενικά να μην ταιριάζει σε ένα μέτωπο που έχει σημαία του «τη μάχη κατά του λαϊκισμού», ωστόσο από τη στιγμή που ο ακροδεξιός Καρατζαφέρης χώρεσε στο σχήμα Παπαδήμου δεν πρέπει να μας εκπλήσσει τίποτα.
Την Πέμπτη ο αρχηγός της ΝΔ συναντήθηκε και με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. Σε αυτή την περίπτωση φυσικά η συνάντηση είχε κυρίως συμβολικό χαρακτήρα και όχι διερεύνησης μελλοντικών συμμαχιών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχασε την ευκαιρία πάντως να στείλει ένα μήνυμα χαρίζοντας στον γ.γ. του ΚΚΕ ένα ιστορικό έγγραφο που αφορούσε τη λεγόμενη συμφωνία του Θερίσσου μεταξύ του ΕΑΜ και της Εθνικής Οργάνωσης Κρήτης. Η συμφωνία που υπεγράφη στις 7 Νοεμβρίου 1943 σύμφωνα με τον Κυριάκο «έβαλε τη βάση για να αποτραπεί ο εμφύλιος στην Κρήτη» και έχει τη υπογραφή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.