Σε καθεστώς τρομοκρατίας και άγριας καταστολής σε βάρος Κούρδων, αριστερών και αγωνιστών, αλλά και κάθε αντιπάλου του καθεστώτος Ερντογάν, κυλούν οι τελευταίες ημέρες πριν το δημοψήφισμα της Κυριακής. Προφανώς, δεν θα διστάσουν μπροστά σε οτιδήποτε για να επικρατήσει το «Ναι»…
Σόιμπλε υπέρ Μακρόν
«Πιθανόν να ψήφιζα Μακρόν, ασκεί μια πολύ μεγάλη γοητεία», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, δέκα ημέρες πριν τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της 23ης Απριλίου στη Γαλλία. Με τον τρόπο αυτό, ο χριστιανοδημοκράτης Σόιμπλε «άδειασε» τον επίσημο υποψήφιο της γαλλικής Δεξιάς, Φιγιόν, απέδειξε ότι δεν καταλαβαίνει από ιδεολογικές συγγένειες όταν κρίνονται πολύ σημαντικότερα πράγματα -όπως είναι η επιβίωση της ΕΕ και η διασφάλιση της ηγεμονίας του Βερολίνου μέσω της (θεωρητικά ισότιμης) συμμαχίας με το Παρίσι. Το ερώτημα, βεβαίως, είναι εάν και κατά πόσο η τοποθέτηση αυτή του Σόιμπλε θα βοηθήσει ή όχι τον Μακρόν στις κάλπες, καθώς οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν πως θα γίνει ένα αμφίρροπο πολιτικό ντέρμπι με σοβαρή πιθανότητα εκπλήξεων, ειδικά καθώς οι αναποφάσιστοι ξεπερνούν το 30%.
Ο Μελανσόν ανεβαίνει
Το στοιχείο, πάντως, που δείχνει να περιπλέκει ακόμη περισσότερο την εικόνα και να καθιστά κάθε πρόβλεψη παρακινδυνευμένη είναι η ραγδαία (δημοσκοπική, πάντα) ενίσχυση του Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος εμφανίζεται να διεκδικεί την τρίτη θέση από τον Φιγιόν -όντας, μάλιστα, σε απόσταση 4-6 μονάδων από τους δύο πρώτους, Λεπέν και Μακρόν. Αναμφίβολα, πολλά θα κριθούν από τη στάση του εκλογικού σώματος των Σοσιαλιστών, που κυριολεκτικά διαλύονται: Τα μισά στελέχη, συμπεριλαμβανομένου του απερχόμενου πρωθυπουργού Βαλς, έχουν ταχθεί ήδη υπέρ του Μακρόν, με το επιχείρημα πως είναι ο μόνος ο οποίος μπορεί να ανακόψει τον δρόμο της Ακροδεξιάς προς την προεδρία. Την ίδια στιγμή, ειδικά στη βάση του κόμματος, πληθαίνουν εκείνοι που καλούν τον επίσημο υποψήφιο Αμόν να μην αρκεστεί στη δήλωση ότι θα στηρίξει Μελανσόν σε περίπτωση που είναι στον δεύτερο γύρο της 7ης Μαΐου, αλλά εγκαταλείψει από τώρα την κούρσα υπέρ του.
Το «πρακτορείο» της ΕΕ
Είναι γνωστό ότι ο έλεγχος της ενημέρωσης έχει ζωτική σημασία για τα σύγχρονα αστικά κράτη, αλλά και τους υπερεθνικούς οργανισμούς. Κι αυτό, προφανώς, ισχύει πολύ περισσότερο σε περιόδους κρίσης, όταν αμφισβητείται η εξουσία τους, η συνέχειά τους ή ακόμη και η επιβίωσή τους. Έτσι, μοιάζει απολύτως φυσιολογική και αναμενόμενη η συμφωνία στην οποία κατέληξαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία των τριών μεγαλύτερων και ισχυρότερων χωρών της ΕΕ: Το γερμανικό DPA, το γαλλικό AFP και το ιταλικό ANSA προχωρούν στη δημιουργία μιας κοινής πανευρωπαϊκής ψηφιακής πλατφόρμας, η οποία θα προσφέρει από τον Ιούνιο κείμενα, γραφήματα και φωτογραφίες σε πέντε γλώσσες (τις τρεις αυτών των χωρών, συν αγγλικά και ισπανικά) για όλες τις εξελίξεις που αφορούν την Ευρώπη και ειδικότερα την ΕΕ. Έτσι, ο έλεγχος του προϊόντος θα γίνει ακόμη πιο ασφυκτικός και αποτελεσματικός.
Μαυροβούνιο στο ΝΑΤΟ
Το πράσινο φως του Τραμπ πήρε αυτή την εβδομάδα το Μαυροβούνιο προκειμένου να γίνει το 29ο μέλος του ΝΑΤΟ, κάτι που αναμένεται ότι θα επισημοποιηθεί κατά τη σύνοδο κορυφής του Μαΐου. Με τον τρόπο αυτό, όπως διεμήνυσε ο Λευκός Οίκος, θα σταλεί ένα ακόμη μήνυμα προς τη Μόσχα ότι δεν θα της επιτραπεί να αυξήσει την επιρροή της σε βάρος των Αμερικανών (και δευτερευόντως της ΕΕ) στα Βαλκάνια, που μετατρέπονται εκ νέου σε πεδίο επικίνδυνων ανταγωνισμών -όπως, άλλωστε, και η ευρύτερη περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, η κυβέρνηση της χώρας είχε καταγγείλει απόπειρα πραξικοπήματος και δολοφονίας του προέδρου με τη στήριξη της Ρωσίας. Τυχαίο;