Γενικό Επιτελείο από την ΕΕ
Ευλόγως, η προσοχή των περισσότερων επικεντρώνεται στις συζητήσεις για την ΕΕ των δύο ή περισσότερων ταχυτήτων. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, «τρέχουν» πολλά στην Ευρώπη, στα οποία μάλιστα δεν φαίνεται να υπάρχουν ιδιαίτερες διαφωνίες ανάμεσα στους εταίρους – εκτός της Βρετανίας, που βρίσκεται στην έξοδο και δεν θέλει να γίνει τίποτα που να υπονομεύει το ΝΑΤΟ. Σε αυτό το πλαίσιο, οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας έχουν ήδη αποφασίσει τη συγκρότηση ενός γενικού στρατιωτικού επιτελείου (χωρίς ακόμη να το ονομάζουν έτσι, για ευνόητους λόγους…), το οποίο σε πρώτη φάση θα αναλάβει τον συντονισμό των επεμβάσεων σε διάφορες περιοχές, όπως στη Μεσόγειο και την Αφρική. Όσο για την πρωτοβουλία, ανήκει στη Γερμανία, τη Γαλλία και τους άλλους «ισχυρούς» της ΕΕ, οι οποίοι δίνουν τον ρυθμό και στις υπόλοιπες αλλαγές που ετοιμάζονται.
Τριμερής ΗΠΑ-Ρωσίας-Τουρκίας
Την ίδια στιγμή, στο μείζον πολεμικό μέτωπο της περιοχής, στη Συρία και το Ιράκ, όχι απλώς συνεχίζονται οι συγκρούσεις αλλά καταγράφονται και άλλες, εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, διεργασίες. Για παράδειγμα, στις αρχές της εβδομάδας, βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων των τριών από τις τέσσερις ξένες χώρες που εμπλέκονται άμεσα στον πόλεμο –ΗΠΑ, Ρωσίας και Τουρκίας, με μοναδικό απόντα το Ιράν. Η συνάντηση διεξήχθη τη στιγμή που οι Αμερικανοί στέλνουν άλλους 400 πεζοναύτες με βαρύ οπλισμό στη Ράκα, πρωτεύουσα του Isis στη Συρία, για να βοηθήσουν στην ανακατάληψή της από τις δυνάμεις των ανταρτών που στηρίζουν –ανάμεσά τους και των Κούρδων, στους οποίους οι Τούρκοι εξακολουθούν να επιτίθενται με λύσσα, ενώ οι Ρώσοι παίζουν το δικό τους παιχνίδι με τον Άσαντ. Προφανώς, προετοιμάζονται για τη μοιρασιά, αλλά πρώτα πρέπει να κερδίσουν ό,τι μπορούν στον πόλεμο.
«Άντρο» της CIA η Φρανκφούρτη
Και επειδή στην εποχή των πολέμων, των ανταγωνισμών και των γεωπολιτικών ανακατατάξεων οι μυστικές υπηρεσίες και οι πληροφορίες τους παίζουν καθοριστικό ρόλο, οι νέες αποκαλύψεις της ιστοσελίδας Wikileaks έρχονται κυριολεκτικά ως «κερασάκι στην τούρτα». Σύμφωνα με αυτές, το Λάνγκλεϊ είχε φτιάξει έναν ολόκληρο στρατό με τον οποίο είχαν τη δυνατότητα να «εισβάλουν» στο λογισμικό όλων σχεδόν των λεγόμενων «έξυπνων» ηλεκτρονικών συσκευών, εταιριών όπως οι Apple, Google και Microsoft (κατά σύμπτωση, όλων αμερικανικών…), παρακολουθώντας κάθε δραστηριότητα των εκατοντάδων εκατομμυρίων χρηστών τους, κυρίως στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Μάλιστα, η έδρα αυτής της δραστηριότητας βρισκόταν (ή βρίσκεται;) λίγο πιο πέρα από το «στρατηγείο» της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη – με τους Γερμανούς να κάνουν για μια ακόμη φορά τους έκπληκτους…
Στρατό φτιάχνει και το Κόσοβο
Ενδεικτική του «πυρετού» που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή είναι, τέλος, μία ακόμη εξέλιξη. Πρόκειται για την απόφαση της κυβέρνησης του Κοσόβου να συγκροτήσει δικό της στρατό και να τον εφοδιάσει με βαρύ οπλισμό (που θα βρει, αλήθεια, τα χρήματα;). Φαίνεται, μάλιστα, ότι το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση ακόμη και των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, των οποίων το Κόσοβο αποτελεί ουσιαστικά προτεκτοράτο, που έσπευσαν να νουθετήσουν τους ηγέτες του κρατιδίου. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν είναι τυχαίο ότι σημειώνεται σε μία στιγμή που τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Ευρωπαίοι δηλώνουν ότι ανησυχούν για τη «ρωσική επεκτατικότητα» στα Βαλκάνια. Για του λόγου το αληθές, μάλιστα, καταγγέλλουν απόπειρα πραξικοπήματος στο Μαυροβούνιο και ωμές παρεμβάσεις στη Βουλγαρία, τη Σερβία και την πΓΔΜ – και με αυτό το επιχείρημα, ανακοινώνουν τα δικά τους «αντίμετρα».