Αναπτύσσονται οι διεργασίες στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς, υπογραμμίζοντας τα αναβαθμισμένα ερωτήματα που τίθενται και την ανάγκη βαθύτερων απαντήσεων. Η Δικτύωση για τη Ριζοσπαστική Αριστερά, που έχει συγκροτηθεί από κόσμο που έχει αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει διαμορφώσει την πρόταση για μια ανοικτή διαδικασία, με τη συμμετοχή κοινωνικών και πολιτικών κινήσεων και οργανώσεων, με σκοπό τη διαμόρφωση ενός μεταβατικού προγράμματος που θα απαντά στο ΤΙΝΑ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. «Θεωρούμε ότι χρειαζόμαστε ένα μέτωπο που να συσπειρώνει τις ζωντανές δυνάμεις του κινήματος και παράλληλα να διαθέτει την αναγκαία αντικαπιταλιστική κριτική, ώστε να πείθει ότι δεν μπορεί να υπάρξει διέξοδος στο πλαίσιο του ευρώ, της ΕΕ και της συστημικής διαχείρισης», σημειώνεται στο κείμενο-πρόσκληση.
Η Δικτύωση κάλεσε σε σύσκεψη το Σάββατο 5 Μάρτη οργανώσεις που εξεδήλωσαν ενδιαφέρον, δηλαδή τις ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΑΡΚ, ΕΕΚ, ΟΚΔΕ, Ξεκίνημα, ΟΝΡΑ Ανασύνθεση και Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα. Στη σύσκεψη έγινε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων. Από την πλευρά της ΑΝΤΑΡΣΥΑ υπογραμμίστηκε καταρχήν η αναγκαιότητα μάχιμης κοινής δράσης σήμερα για την ανατροπή της επίθεσης, πρωτίστως στο εργατικό κίνημα.
Επίσης, παρουσιάστηκε η πρότασή της για διάλογο και κοινό πολιτικό βηματισμό των δυνάμεων με αντικαπιταλιστικές, αντιΕΕ και αντιδιαχειριστικές θέσεις, ξεκαθαρίστηκε όμως πως δεν μπορεί να υπάρχει πολιτική συνεργασία που δεν θα εκφράζει αυτές τις αναγκαίες τοποθετήσεις. Τονίστηκε ακόμα πως πρέπει να διαφυλαχθεί η αυτοτέλεια των μαζικών κοινωνικών οργανώσεων και κοινωνικοπολιτικών κινήσεων και να μην υποκατασταθούν από συμφωνίες πολιτικών οργανώσεων. Σε κείμενο της Δικτύωσης για τις διεθνείς εξελίξεις σημειώνεται πως «μια τοποθέτηση της Αριστεράς στη σχετική συζήτηση χρειάζεται να τονίζει ότι η ΕΕ είναι μια αυταρχική, ιμπεριαλιστική δομή, που πρέπει να διαλυθεί. Η έξοδος από την ευρωζώνη και την ΕΕ είναι απαραίτητη προς αυτή την κατεύθυνση – βασική συνθήκη για τη σύγκρουση με τον νεοφιλελευθερισμό». Επιπλέον, σημειώνεται πως μια πορεία εξόδου, θα αποτελεί μια μεγάλη ταξική σύγκρουση με τον ελληνικό αστικό κόσμο.