ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΣ
Θέσεις …κάλυψης απέναντι στη λαϊκή δυσαρέσκεια που –σωστά– προβλέπουν ότι θα προξενήσει η επερχόμενη συμφωνία με τους δανειστές παίρνουν οι διαμορφωμένες «ομάδες» στο ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια στιγμή που στο εσωτερικό του κόμματος προωθούνται οι …πολιτικές πλατφόρμες με τις οποίες το κυβερνών κόμμα θα επιδιώξει να διαχειριστεί την πολιτική συνθήκη που θα δημιουργηθεί.
Δεδομένη θεωρείται η κοινοβουλευτική στήριξη του αποτελέσματος της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, παρότι στις συναντήσεις που έχουν γίνει μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της διαπραγματευτικής ομάδας έχει δοθεί το περίγραμμα της συμφωνίας. Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος έχουν ξεκάθαρη εικόνα και για την αγριότητα των μέτρων (περικοπές συντάξεων, ιδιωτικοποιήσεις, αποσύνθεση εργασιακού τοπίου), όπως επίσης και για την ανεπάρκεια των περίφημων «αντίμετρων» που η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα φέρει ταυτόχρονα.
Μια σημαντική μερίδα τόσο βουλευτών όσο και στελεχών –με πυρήνα κάποιους από τους λεγόμενους 53– προεξοφλεί ότι είναι αδύνατον να καλυφθεί η φθορά που θα υπάρξει από τα μέτρα που θα νομοθετηθούν και σε αυτή τη βάση συζητά ακόμη και για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, με ελεγχόμενη όμως μετεκλογική πορεία. Η πολιτική πλατφόρμα τους συνίσταται στη δημιουργία ενός «δημοκρατικού μετώπου» αλλαγής των συνθηκών στην Ευρώπη και ανάδειξης «των χαρακτηριστικών της αριστεράς» σε τομείς που δεν επηρεάζονται από τα μνημόνια. Εξ ού και η σπουδή της για περεταίρω γέφυρες με τον χώρο του κέντρου. Στο επίκεντρο της λογικής τους όμως βρίσκεται η αποδοχή των δεδομένων και των χρυσών κανόνων της Ευρωζώνης. Αλλωστε σαφέστατη επ’ αυτού ήταν και η δήλωση του Δημήτρη Παπαδημούλη, που έχει αναλάβει «εργολαβικά» τις κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την προσέγγιση με την ευρω-ομάδα των σοσιαλδημοκρατών στις Βρυξέλλες.
Όπως χαρακτηριστικά είπε σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό «είμαι υπέρ της ιδέας στη συζητούμενη αναθεώρηση του Συντάγματος να μπει δημοσιονομικός κόφτης με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Δεν πρέπει να γυρίσουμε στα ελλείμματα και στα χρέη».
Παρόλα αυτά, η ηγεμονική τάση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει η διαχείριση της υφιστάμενης κατάστασης. Αυτή στηρίζεται τόσο από τον στενό πολιτικό πυρήνα στα «πέριξ» του Αλέξη Τσίπρα, όσο και από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Αν και ο τελευταίος προσπαθεί να παίρνει συνεχώς αποστάσεις από τη συνθηματολογία περί «τέλους της λιτότητας», η οποία κυριαρχεί στην επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης. Η πλειοψηφική τάση στον ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τα επιχειρήματά της και στην αδυναμία της Νέας Δημοκρατίας να ανταπεξέλθει στην εικόνα ενός κόμματος που
μπορεί να δώσει διέξοδο στη λαϊκή αγανάκτηση. Άλλωστε το «πακέτο» εξεταστικών και προανακριτικών επιτροπών της Βουλής που θα κυριαρχήσει στην επικαιρότητα το επόμενο διάστημα στοχεύει στο να υπογραμμιστεί ακριβώς αυτό, με τη βίαιη εισδοχή του πολιτικού παρελθόντος στην αντιπαράθεση του παρόντος.
Αυτά την ίδια στιγμή που η μετάβαση του αρμόδιου υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, στις Βρυξέλες προκειμένου να ενταχθεί στη διαπραγματευτική ομάδα, δείχνει ότι η συζήτηση έχει επεκταθεί και στο θέμα της απελευθέρωσης της ενέργειας. Το θέμα της άμεσης ιδιωτικοποιήσης της ΔΕΗ και άλλων δημόσιων επιχειρήσεων βρίσκεται για τα καλά στο τραπέζι και δεν θα φύγει από εκεί. Αυτό δημιουργεί νέους τριγμούς, ιδίως για τις πλευρές εκείνες του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν «επενδύσει» πολιτικά στην «καθυστέρηση» των ιδιωτικοποιήσεων μέχρι «κάτι να γίνει».
Τέλος, η κυβέρνηση συνεχίζει να …σπέρνει αυταπάτες σχετικά με τις εξελίξεις στην Ευρώπη. Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε τόσο η πρόσφατη τοποθέτηση του Γιώργου Κατρούγκαλου σχετικά με τη προσθήκη για το «κοινωνικό κράτος» και τα «εργασιακά δικαιώματα» την οποία θα επιδιώξει να προσθέσει στην ευρωπαϊκή διακήρυξη για τη συνθήκη της Ρώμης. Επίσης, η δήλωση του Ν.Παππά με βάση την οποία σε πρόσφατο άρθρο του Ζ.Γκάμπριελ γίνεται παραδεκτό ότι η Γερμανία ωφελείται από την ΕΕ που αλλάζει την αντίληψη ότι η Γερμανία είναι η χώρα που πληρώνει για τα υπόλοιπα μέλη.