του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Ο κυνισμός του επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, οδήγησε για μία ακόμη φορά τον Γιάννη Στουρνάρα να γίνει το …καρφί του πολιτικο-οικονομικού συστήματος.
Ενώ αυτή η εβδομάδα έκλεισε με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανταλλάσσουν την Παρασκευή, «βαριές κουβέντες», κοκορομαχώντας στη Βουλή, ξεκίνησε εντελώς διαφορετικά. Με την παρουσίαση –την Τρίτη– της ενδιάμεσης έκθεσης για τη Νομισματική Πολιτική από τον Διοικητή της ΤτΕ στην επιτροπή Οικονομικών. Εκεί ο Γιάννης Στουρνάρας έδωσε …συγχαρητήρια σε ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όλους όσους μετείχαν στις «μνημονιακές» κυβερνήσεις, αποτιμώντας την επιτυχή επίδραση των πολιτικών τους στην οικονομία.
Εστίασε, μάλιστα, με ιδιαίτερη έμφαση στις αλλαγές στην αγορά εργασίας, που όπως δήλωσε διασφαλίζουν ανταγωνιστικά οφέλη τα οποία δεν πρέπει επ’ ουδενί να χαθούν.
Αποκαλυπτικός ήταν ο Γιάννης Στουρνάρας αποτιμώντας τις …αντιλαϊκές επιδόσεις των κυβερνήσεων που εφάρμοσαν μνημόνια. Όπως είπε υπήρξαν πολλά που «επιτεύχθηκαν: Αξιοσημείωτη δημοσιονομική προσαρμογή, καθώς η βελτίωση του –λεγόμενου– διαρθρωτικού ή κυκλικά διορθωμένου πρωτογενούς δημοσιονομικού αποτελέσματος στην περίοδο 2009-2016 κατά περισσότερο από 17 εκατοστιαίες μονάδες του δυνητικού εθνικού προϊόντος, ήταν διπλάσια από την προσαρμογή που πέτυχαν άλλα κράτη-μέλη, τα οποία εφάρμοσαν παρόμοια προγράμματα. Πλήρης ανά-κτίση της απώλειας της ανταγωνιστικότητας, σε όρους κόστους-εργασίας που είχε καταγραφεί μεταξύ 2000 και 2009».
Ειδικότερα έκανε λόγο για «σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, κυρίως, και δευτερευόντως, στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και στη δημόσια διοίκηση. Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω μεταβολών, αναμένεται να ενισχυθεί το αναπτυξιακό δυναμικό της ελληνικής οικονομίας, μακροπρόθεσμα, μέσω της ταχύτερης ανόδου της παραγωγικότητας». Ενόψει μάλιστα των παζαριών για το κλείσιμο της αξιολόγησης ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας ήταν σαφέστατος: «Δεν πρέπει στην αγορά εργασίας να αντιστρέψουμε οφέλη που έχουμε αποκτήσει μέχρι τώρα. Νομίζω ότι σήμερα στην αγορά εργασίας, όπως είμαστε, έχουμε πετύχει σημαντική βελτίωση ανταγωνιστικότητας. Όση βελτίωση ανταγωνιστικότητας έχουμε πετύχει την οφείλουμε στο μεγαλύτερο ποσοστό από την αγορά εργασίας. Δεν πρέπει να χαθούνε τα οφέλη αυτά αντιστρέφοντας μέτρα».
Έτσι, με βασικό στοιχείο την διατήρηση της φτώχειας των λαϊκών στρωμάτων, ο Γ. Στουρνάρας έδωσε τη συνολική του θεώρηση. Όπως είπε «η θετική δυναμική που έχει διαμορφωθεί στην οικονομία πρέπει να διασφαλιστεί με την άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και να στηριχθεί στην υλοποίηση των στόχων του προγράμματος και στην επιτάχυνση του ρυθμού εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων που έχουν συμφωνηθεί». Εάν αυτό δεν συμβεί; Ε μα τότε …μένουμε εκτός ευρώ. Όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος του τραπεζικού κεφαλαίου, «το να φύγεις από το ευρώ δεν είναι απλή υποτίμηση, είναι αλλαγή νομίσματος. Εκεί είναι το μεγάλο λάθος, θα είναι η απόλυτη καταστροφή, θα αλλάξουν οι ισολογισμοί Τραπεζών και επιχειρήσεων. Έχουμε υποχρεώσεις σε ευρώ, όλοι θα ζητάνε να πληρωθούν σε ευρώ, φανταστείτε τι θα γίνει, δεν θα μπορούμε να ταξιδέψουμε στο εξωτερικό, θα συλλαμβανόμαστε στα σύνορα».
Τέλος σε μία …επίδειξη των μελλούμενων πολιτικών συναινέσεων ο Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε πως πρέπει να εμπεδωθεί η συναίνεση σε βάθος χρόνου. Ως παράδειγμα ανέφερε οτι «το πολιτικό σύστημα της χώρας διστάζει να πάρει αποφάσεις και να νομοθετήσει χρήσεις γης; Ένα κομμάτι γης έχει αξία Α όταν η χρήση γης επιτρέπει να φτιάξεις ένα σπίτι, έχει 4Α αν μπορείς να κάνεις ένα ξενοδοχείο, έχει 10Α αν μπορείς να κάνεις ένα μεγαλύτερο ξενοδοχείο», προσθέτοντας πως «ορισμένα θέματα χρειάζονται συναίνεση που ξεπερνούν τον ορίζοντα μιας κυβέρνησης. Οι χρήσεις γης είναι ένα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ –όπως ο Χρ.Μπγιάλας και ο Μ.Μπαλαούρας– αναγνώρισαν ότι η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας αποτελεί μια βάση συζήτησης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, πράγμα που ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό. Είναι κάτι παραπάνω από φανερό –όσο πλησιάζουμε στην υπογραφή ενός ακόμη μνημονίου– ότι πραγματοποιείται μια τεράστια προσπάθεια καλλιέργειας τεχνητής διαφοροποίησης ανάμεσα στα κόμματα του ευρω-μονόδρομου. Η οποία όμως «εξαφανίζεται» όταν έρθει αντιμέτωπη με το …δια ταύτα.